logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda HDD LED nie działa po zmianie obudowy Chieftec CH-01B-B-SL, MSI KT3V

c1h 05 Sty 2008 15:09 3830 10
REKLAMA
  • #1 4660250
    c1h
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć,

Mam następujący problem:
    Płyta główna: MSI KT3V (MS-6712 ver. 10A ATX)
    Obudowa: Chieftec CH-01B-B-SL - 400W
    Dysk 1: WD Caviar SE 80GB, WCAM93791933
    Dysk 2: Maxtor 160GB PATA STM31608 12A

Otóż po zmianie obudowy, na tę która jest powyżej, przestała działać dioda od HDD. Nie pali się w ogóle, w żadnym wypadku. Podłączona jest na pewno prawidłowo, gdyż porównałem opis na płycie, rozpis pinów w instrukcji oraz z manualem pobranym ze strony producenta. Dioda oraz przewód ze stykami z obudowy też jest sprawny, gdyż po podłączeniu jej w miejsce diody zasilania (POWER LED) działa bez zarzutu.
    Sprawdziłem dodatkowo woltomierzem piny HDD LED na obudowie i to jest chyba problemem... Stałe napięcie ok. 0,48V zmieniające się czasem do 0,8V i bynajmniej nie jest to związane z pracą któregoś z dysków.

Dodam iż oba dyski podłączone są do jednej taśmy do slotu IDE0 (WD master z systemem XP SP2, Maxtor slave), natomiast DVD RW jest na drugiej taśmie pod slotem IDE1.

Oczywiście da się bez tego żyć :) Jednak nie lubię, gdy coś mi nie działa tak jakbym tego chciał. Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #2 4660331
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sprawdź czy jak odwrotnie wsuniesz wtyczkę to się coś zmieni.
  • #3 4660485
    c1h
    Poziom 12  
    O widzisz tego zapomniałem dodać, że przy odwrotnym podłączeniu nic się nie dzieje :)
  • REKLAMA
  • #4 4661389
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Czyli wszystko wskazuje, że na płycie jest problem.
  • REKLAMA
  • #5 4662598
    c1h
    Poziom 12  
    No tak :) Jednak problem polega na tym, że nie wiem gdzie szukać rozwiązania, gdyż nie znam się zbytnio na elektronice płyty głównej. Zapewne trzeba wymienić jakiś tranzystor lub inny element, ale nie wiem w jakim miejscu szukać... W pierwszym poście opisałem wszystko dokładnie, żeby nie czekać na posty w stylu sprawdź rozkład pinów z manualem ze strony producenta, czy podłącz cd-rom na osobnej taśmie :)
  • #6 4662640
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Jeśli nie znasz się na elektronice płyty głównej, to "grzebanie" za diodą HDD może okazać się nieopłacalne - ryzyko uszkodzenia płyty spore, szansa naprawy niewielka (jeśli padł jakiś specjalizowany scalak to i tak po ptokach) no i korzyść chyba raczej niewielka. Przepraszam za defetyzm, ale takie jest moje zdanie.
  • #7 4662674
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Na złączu Front panelu masz piny:
    1.HD_LED_P - Hard disk LED pull-up
    3.HD_LED_N - Hard disk active LED

1 prawdopodobnie przez rezystor kilkaset om podłączony do +5V
    3 poprzez diody do pinów 39 złącz IDE
  • #8 4663287
    arturj123
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Miałem podobny problem z diodą HDD LED. Nie działała gdy pracował HDD. Postanowiłem ją wymienić na jakąś inną (z innego komputera), podłączyłem do płyty głównej i zadziałała. Jednak komp zaczął się zawieszać. wywaliłem ją i postanowiłem dać sobie spokój z tą diodą HDD.
  • REKLAMA
  • #9 4846783
    c1h
    Poziom 12  
    Wracając do wątku, pożyczyłem płytę główną AsRock 775VM800, która jest na pewno sprawna, jednak i w tym przypadku dioda nadal nie działa. Tzn. przy uruchomieniu komputera mignie 2-3 razy, wydając jednocześnie bardzo krótki dźwięk (przypomina odgłos PC Speaker'a sygnalizującego przepełnienie bufora klawiatury w DOS'ie), a później już znowu nic. Na poprzedniej płycie głównej dioda w ogóle nie reagowała.

Ciekawostką jest natomiast to, iż po podłączeniu poprzedniej płyty (MSI) do innego komputera, dioda HDD LED działa bez zarzutu.... Wyklucza to jednocześnie uszkodzenie płyty głównej.

Co w takim przypadku podowuje brak pracy diody HDD LED? Przypomnę, iż dioda przestała działać po wymianie obudowy i zasilacza (patrz pierwszy post).
  • #10 4847181
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podłączałeś inny dysk ? Podłączałeś istniejące dyski pojedyńczo ?
  • #11 4857900
    c1h
    Poziom 12  
    Rozwiązanie okazało się banalne... Uszkodzona taśma EIDE. Nie brałem tego w ogóle pod uwagę, gdyż zazwyczaj przy uszkodzeniu którejś z linii taśmy, dysk zaczyna pracować znacznie wolniej a w tym przypadku wręcz przyśpieszył (oczywiście przy jednoczesnej regeneracji windozy).

Problem rozwiązany, dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nie działającej diody HDD LED po zmianie obudowy na Chieftec CH-01B-B-SL oraz zasilacza. Płyta główna MSI KT3V (MS-6712 ver. 10A ATX) oraz dyski WD Caviar SE 80GB i Maxtor 160GB PATA były podłączone prawidłowo zgodnie z dokumentacją. Pomiar napięcia na pinach HDD LED wykazał stałe, niskie napięcie niezwiązane z aktywnością dysków. Próby podłączenia diody odwrotnie nie przyniosły efektu. Testy z inną płytą główną AsRock 775VM800 potwierdziły, że problem nie leży w samej diodzie ani płycie MSI, gdyż dioda działała na innym komputerze. Ostatecznie przyczyną okazała się uszkodzona taśma EIDE, która powodowała brak sygnału dla diody HDD LED mimo poprawnej pracy dysków. Wymiana taśmy rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA