logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wykrywacza przewodów pod napięciem w ścianie – sprawdzone rozwiązania

dubekk 05 Sty 2008 16:08 10511 3
REKLAMA
  • #1 4660511
    dubekk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Czy ma ktoś schemat wykrywacza przewodów będących pod napięciem, ukrytych w ścianie ? Chodzi mi o jakieś porządne urządzenie, może jakiś link? Z góry dziękuję.

Moderowany przez Artur k.:

Przeniosłem z: "Początkujący Serwisanci"

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4660771
    dubekk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Fajny sprzęcik,tylko trochę drogi.Przewody nie obciążone ale pod napięciem.Przydałby się jakiś schemacik.
  • #4 4660942
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Jedyny schemat, jaki mam to właśnie ten:
    Schemat wykrywacza przewodów pod napięciem w ścianie – sprawdzone rozwiązania
    Układ po stokroć skromniejszy, niż to, co większość współczesnych narzędzi ma w sobie, ale na pewno nie ustępujący im ceną, przy dokładniejszym dostrojeniu spełni swoje zadanie.
    "Układ reaguje na przewód energetyczny znajdujący się w odległości kilku cm od czujnika, przy maksymalnej czułości. Zmniejszając czułość można dokładniej lokalizować położenie kabla. Należy pamiętać, że wykrycie przewodu możliwe jest tylko wtedy, kiedy płynie przezeń prąd. Dlatego przed kontrolą należy do gniazd sieciowych włączyć jakiekolwiek odbiorniki prądu. Sygnalizator zasilany z miniaturowej baterii 9V"
    Czujnik: ok. 1000 zwojów na karkasie szpulowym, umieszczonym później w połówce kubkowego rdzenia z materiału ferromagnetycznego, o średnicy co najmniej 26mm.
    Źródło: "24 proste układy do samodzielnego montażu" Maria i Wojciech Nowakowscy Wawa 1986
REKLAMA