logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne zachowania nagrywarki- coś nie tak z oprogramowaniem

anntek 06 Sty 2008 21:46 1485 16
REKLAMA
  • #1 4665653
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam. Mam nagrywarkę Lite-ON SOHW-812S. Nagrywarka nie jest nowa, mam już ją z 3 lata od nowości. Posiadam system WinXP z service pack 2. Problem polega na tym, że gdy włączam np nero i chce skasować płytę dvd-rw widzi ja jako zwykłą płytę dvd-r. Nigdy nie miałem takich problemów. Pierw myślałem że to wina płyty, ale nie włożyłem 7 innych i to samo pokazuje że nie są RW. Potem pomyślałem że jest to wina nagrywarki więc ją zabrałem do znajomego zainstalowałem u niego na komputerze i wsadziłem znów swoje płyty RW i każdą wykrył i skasował. Więc wychodzi na to że nagrywarka i płyty są ok. Miałem program Nero 7, więc go odinstalowałem i zainstalowałem pierw wersje 5 potem 6 i na końcu 8. Za każdym razem jest ten sam problem. Więc spróbowałem innych programów i to samo. Zmieniałem kable odinstalowywałem napęd i nic. Kiedyś miałem taki tez problem to po formatowaniu i ponownym zainstalowaniu WinXP problem znikał. Czego to może być przyczyna???
  • REKLAMA
  • #2 4665849
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    1. Zainstaluj np. ForceATAPI
    2. Zaktualizuj BIOS do nagrywarki
    3. Zainstaluj najnowsze sterowniki do chipsetu płyty głównej
    Pozdrawiam
  • #3 4665867
    anntek
    Poziom 20  
    Sterowniki do płyty głównej miałem najnowsze. Ale to się dzieje np po 3-4 miesiącach po formacie.
  • REKLAMA
  • #4 4665880
    metalli
    Poziom 30  
    Przeskanuj antywirusami kolego. A BIOS nagrywarki? ForceATAPI?
  • #5 4665919
    anntek
    Poziom 20  
    no ok ale jak zrobiłem formata to nagrywarka pracuje ok. Anty wirem skanowałem: mam norton internet seciurity, awast, spybod.
  • #6 4665933
    metalli
    Poziom 30  
    Rozumiem. Niemniej coś rozsypuje ustawienia, prawda? Spróbuje kolega wyłaczać programy pracujące w tle, może INCD lub inny program wspomagający blokuje wymienioną opcję?
  • #7 4665968
    anntek
    Poziom 20  
    Kurde, kiedyś miałem taki sam problem, ale w tedy nie widział płyt które miały nagrane więcej niż jedną sesje i pomogło odinstalowanie napędu i zainstalowanie nowego nero... Za drugim razem pomógł tylko format, no i teraz jest trzeci raz i ten problem. Kurde, na pewno to wina coś z softwarem ale co??? Myślę, że zaktualizowanie biosa nagrywarki, wyjdzie mu na dobre, będę musiał postudiować jak to zrobić i może jeszcze bios płyty głównej zrobię, ale kurcze boje się że coś uwale, bo nigdy tego nie robiłem.

Post był raportowany.
    Proszę poprawić treść. Używamy znaków interpunkcyjnych i zdanie zaczynamy z dużej litery. Przed wysłaniem klikamy przycisk Pisownia.
    Moderowano przez Mery84
  • #8 4665986
    metalli
    Poziom 30  
    Spróbuj kolego. Większość płyt ma opcję aktualizacji z windows a ze strony liteona ściągnie kolega plik aktualizujący firmware (BIOS nagrywarki). Bezstresowo. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4666078
    anntek
    Poziom 20  
    Firmware pobrałem już a opis procedury aktualizowania biosu nagrywarki masz jakiś może??? I mam jeszcze jedną prośbę czy polecił byś mi jakiś prosty sposób na zaktualizowanie Biosu płyty głównej mam Abit KV7

Dodano po 28 [minuty]:

I mam jeszcze jeden problem nie mogę pobrać tego programu ForceATAPI
  • REKLAMA
  • #10 4666482
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    wedlug mnie aktualizacja biosu nic nie pomoze !
    prawdopodobnie jakis program instalowany w pózniejszym czasie po instalacji windowsa wplywa niekorzystnie lub posiadasz dwa lub 3 programy do nagrywania które moze robia jakis konflikt. moze zmiana sterowników aspi wniesie wiecej jak aktualizacja biosu.
  • #12 4667326
    anntek
    Poziom 20  
    No już sam nie wiem. Wczoraj jak tak szukałem po necie to znalazłem podzielne uwagi na temat aktualizowania biosu nagrywarki. Jedni mieli radochę bo im szybciej nagrywały i lepiej chodziły a inni narzekali bo albo nie czytał gorszej jakości płyt albo źle nagrywała z błędami... Dzisiaj jak wszystko zainstalowałem ponownie po formacie to śmiga aż miło. Nagrywarka kasuje wszystkie płyty bez problemu. Tak sobie myślę (na chłopski rozum) że jeżeli była by to wina biosu to od początku były by problemy a tak nie jest tylko po jakimś czasie. Fakt że ma dwa programy do nagrywania Nero 8 i Alcochol 120 poza tym Demon Tolss Pro. Sam nie wiem co już mam zrobić.

Dodano po 1 [minuty]:

Bo jak by nie, patrzeć ostatnie trzy formatowania w tamtym roku, były spowodowane tylko i wyłącznie tym że, nagrywarka nie pracowała prawidłowo i mnie to powoli dobija już.
  • #13 4667389
    Pieron
    Poziom 31  
    Dlatego przy instalacji jakis nowych programów m.i np.tego Demon Tools sprawdz sobie jak nagrywarka sie spisuje, jesli nie dziala poprawnie to bedziesz wiedzial co spowodowalo problem.
  • #14 4669008
    metalli
    Poziom 30  
    Demon? Alcohol? To programy symulujące napęd, więc niech kolega się nie dziwi, że występują takie problemy. Pozdrawiam
  • #15 4670066
    anntek
    Poziom 20  
    No właśnie jak zainstalowałem, daemon tols to napęd śmigał O, tylko potem coś było nie tak (po miesiącu). Czy może być to spowodowane aktualizacją WinXP?
  • #16 4670214
    Pieron
    Poziom 31  
    Ja miałem taki problem z aktualizacja kiedy miałem SP1 i ściągnąłem jakikolwiek plik aktualizacji, potem nawet dochodziły pojedyncze pliki SP2 ale nie komplet, momentalnie przestawały mi działać skróty klawiszowe z klawiszem funkcyjnym "Fn". Dopiero po zainstalowaniu kompletnego SP2 problem ten zginął i teraz funkcjonuje wszystko ok.Nie pozostaje ci nic innego jak monitorować system aby dojść do tego co powoduje ten problem. Usuniecie danego programu lub przywracanie systemu przywróci wcześniejszy stan ale najważniejsze to znaleźć winowajcę.
    a jeśli chodzi o aktualizacje to staraj sie po każdorazowej aktualizacji sprawdzać nagrywarkę.
  • #17 7460790
    werysoft
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    To wina zainstalowanych programów daemon i alcohol. Musisz wyłączyć w nich wszystkie emulacje (safe disc itp.) oraz opcje symulacji napędów wirtualnych(czasami nie jest to konieczne). Wtedy nagrywarka na pewno zadziała prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Lite-ON SOHW-812S działającej pod systemem Windows XP SP2, która po pewnym czasie użytkowania przestaje prawidłowo rozpoznawać płyty DVD-RW, traktując je jako zwykłe DVD-R, co uniemożliwia ich kasowanie. Po przeniesieniu nagrywarki na inny komputer problem nie występuje, co wskazuje na kwestię oprogramowania lub konfiguracji systemu. Próby rozwiązania obejmowały reinstalację różnych wersji Nero (5, 6, 7, 8) oraz innych programów do nagrywania, zmianę kabli, odinstalowanie i ponowną instalację napędu, jednak problem powracał po kilku miesiącach użytkowania. Sugerowano aktualizację firmware (BIOS) nagrywarki oraz sterowników chipsetu płyty głównej, instalację ForceASPI, skanowanie antywirusowe oraz wyłączanie programów działających w tle, które mogą blokować funkcje nagrywarki, takich jak INCD, Daemon Tools czy Alcohol 120%, które emulują napędy i mogą powodować konflikty. Aktualizacja BIOS-u nagrywarki jest możliwa, ale niesie ryzyko i nie zawsze rozwiązuje problem. Najczęściej problem pojawia się po instalacji dodatkowego oprogramowania lub aktualizacji systemu, a formatowanie systemu tymczasowo go eliminuje. Zaleca się monitorowanie wpływu instalowanych programów na działanie nagrywarki oraz wyłączanie emulacji napędów w programach typu Daemon Tools i Alcohol, co często rozwiązuje problem z rozpoznawaniem płyt DVD-RW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA