logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link 604T/TX V.A3 - Błąd aktualizacji firmware, router nie działa poprawnie

-DaReK- 07 Sty 2008 01:00 2278 4
REKLAMA
  • #1 4666414
    -DaReK-
    Poziom 11  
    Witam, jestem posiadaczem wyżej wymienionego routera. Jak się okazało wersja 604T/TX jest produktem dostarczanym przez operatora Telecom w Nowej Zelandii. Urządzenie działało prawidłowo również z Neostradą. Jednak wydawało mi się iż warto było by wymienić firmware na nowsze (dotychczas miałem V1.00B07.TX). Pobrałem zatem, ze strony D-Link Polska, oprogramowanie do urządzenia (DLinkEU_DSL-G604T_V2.00B01T01.EU.20050930_upgradeB10). Niestety, podczas aktualizacji pojawił się błąd. Od tej pory router nia działa poprawnie. Jest możliwość tylko otworzenie pierwszej strony konfiguracyjnej, nic pozatym (żadne podstrony nie działają). Próbowałem, również wgrać firmware v1.0 . Niestaty, program aktualizjuący nie potrafił połączyć się z urządzeniem. Jednak gdy wybrałem opcję "corrupted-image mode" cały proces zakończył się powodzeniem, jednak tak naprawdę nic się nie wgrało, a router nadal nie pracuje poprawnie. Dodam jeszcze, że zapora oraz wszelkiego rodzaju programy antywirusowe zostały wyłączone.
    Czy jest jeszcze jakiś sposób aby router ożył ? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4669136
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Sciagnij oprogramowanie do tego routera dokladnie do tej wersji sprzetu (jak masz 604t to nie to samo co 604tx ani nie jest to co g604t jak masz annexA to annexA a nie annexB i vice versa, tak samo jak skrzyneczka sprzedawana jest w europie to firmware z EU w nazwie a nie US/UK/RU/AU)
    następnie użyj opcji szukaj, wiekszosc dlinkow naprawia sie tak samo, a firmware nie wgrywa sie przez wifi tylko przez bezposrednio podlaczony kabel.

Masz, ucz sie na moich bledach bo ja swoj router uwalilem juz kilka razy i jakos obylo sie bez serwisu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic328345.html

mam nadzieje ze to cos pomoze
    A jesli jestes z Wroclawia to moge sprobowac podejsc do Ciebie jak znajde czas i sprobowac naprawic.
  • REKLAMA
  • #3 4671325
    -DaReK-
    Poziom 11  
    Dzięki, za zainteresowanie :)
    Udało mi się go postawić. Ściągnąłem soft RouterTech na Linuxie, i od tej pory wszystko działa. Jednak gdy znowu próbuję wgrać soft DLinkEU_DSL-G604T_V2.00B01T01.EU.20050930_upgradeB10 (tym razem da się wgrać bez problemu) po wpisaniu ip urządzenia wyskakuje prośba o login i hasło, a gdy je wpiszę pojawia się strona logowania RouterTech(ta z wcześniejszego firmware) i gdy dam loguj pojawia się pusta strona. Gdy na nią kliknę prawym przyciskiem myszki i wybiorę eksportuj do programu Excel, uruchamia się arkusz kalkulacyjny z Menu konfiguracyjnym D-Linka. I w ten sposób mogę poprawnie skonfigurować router. Troszkę dziwne. Ale puki co używam Firmware RouterTech i muszę powiedzieć że działa bardzo dobrze, a w dodatku ma mnóstwo dodatkowych funkcji, których nie posiada oryginalny soft.
    P.S. soft routertech do D-linków można pobrać ze strony http://darkwolf.altervista.org/index.php?ind=downloads&op=section_view&idev=2
  • REKLAMA
  • #4 4676635
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    W jaki sposób wgrywasz ten firmware?
    wchodząc w konfiguracje routera/firmware upgrade czy programem zewnętrznym np uzywajac opcji "broken firmware upgrade" co bym sugerował?
    [sugeruję użyć tej opcji ponieważ z tego co pamiętam różne firmware (też z różnych routerów, ale i różne wersje np 1.00 i 2.00) potrafią mieć inny rozkład danych/partycji przez co wgranie innego/nowego firmware może nic nie dać lub nawet spowodować problemy w działaniu routera]

ps. skoro soft Routertech'a dziala równie dobrze lub nawet lepiej a na dodatek ma więcej funkcji to po co go zmieniać ;)
    aa i który dokładnie soft wybrałeś i jak jest ze stabilnością?

Cieszę się że pomogłem, przynajmniej ktoś się czegoś nauczył na moich błędach ;)
  • #5 4679231
    -DaReK-
    Poziom 11  
    Firmware wgrywałem z poziomu programu aktualizującego wpisując ip urządzenia oraz hasło, użycie funkcji "corrupted-image mode" nic nie dawało (po wyłączeniu a następnie włączeniu routera, nadal widoczny był komunikat Waiting for... i soft się nie wgrywał, ale już soft RouterTech da się w ten sposób wgrać). Z poziomu przeglądarki operacja kończyła się niepowodzeniem.
    Mam soft RTechMod_DLink_23 jak narazie działa bardzo stabilnie, jak dotąd żadnej zwiechy, ani zerwania połączenia (puki co testowałem tylko po LAN'ie) ale w przyszłym tygodniu dojdzie jeszcze komutern na WLAN'ie.
REKLAMA