logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy zamontować na płytce SGA 145? Przekaźnik, potencjometr, Q1

Henry12 07 Sty 2008 18:07 3042 4
REKLAMA
  • #1 4668309
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Witam ! Mam problem z uszkodzonym migomatem jak w tytule otóż w dostarczonej lużno płytce uszkodzony jest przekażnik, brakuje potencjometra i elementu oznaczonego Q1 trzy wolne otwory- tranzystor ?
    płytka oznaczona nr 114176 występuje tyrystor TYN 412 i transformator 220 /12 V Tu moje pytanie czy ktoś mógłby udzielić informacji jakie trzeba zamontować brakujące elementy ewentualnie zamiennik tyrystora.Znalazłem na forum foto plytki sga 130 jednak elementy i ścieżki są inne.Jeszcze jedno nie zaszkodzi elektronice jakbym zamiast tego przekażnika zastosował typowy R15? Będę wdzięczny z wszelką pomoc. Uszanowanie!
  • REKLAMA
  • #2 4668697
    Robert Kaminski
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Co do przekaźnika to myślę ,że o ile napięcia sterowania się zgadzają to nie będzie problemów z zamianą.Bo nie myślę aby były jakieś duże prądy.Chyba ,że jest to przekaźnik podający napięcie na stronę pierwotną trafo spawalniczego.Co do innych pytań to brak mi konkretnego schematu lub czegoś podobnego aby odpowiedzieć.Może koledzy zrobią to.
  • REKLAMA
  • #3 4669210
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    Henry12 napisał:
    Witam ! Mam problem z uszkodzonym migomatem jak w tytule otóż w dostarczonej lużno płytce uszkodzony jest przekażnik, brakuje potencjometra i elementu oznaczonego Q1 trzy wolne otwory- tranzystor ?
    płytka oznaczona nr 114176 występuje tyrystor TYN 412 i transformator 220 /12 V Tu moje pytanie czy ktoś mógłby udzielić informacji jakie trzeba zamontować brakujące elementy ewentualnie zamiennik tyrystora.Znalazłem na forum foto plytki sga 130 jednak elementy i ścieżki są inne.Jeszcze jedno nie zaszkodzi elektronice jakbym zamiast tego przekażnika zastosował typowy R15? Będę wdzięczny z wszelką pomoc. Uszanowanie!

Może to Ci coś pomoże- jeśli nie widziałeś.

http://www.darc.de/l02/Technik/Einhell-SGA145-Reparatur.pdf
  • REKLAMA
  • #4 4671957
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Dzięki za wypowiedzi. Jeśli chodzi o przekażnik to załącza on trafo główne 16 A ,moje pytanie dotyczy obciążenia przez cewkę elektromagnesu a nie styki główne czy nie uszkodzi elektroniki. Opis z linku, a konkretnie schemat ogółny pasowałby do tego o ktorym piszę natomiast plytki sa bardziej rozbudowane i chyba od innego modelu , a że nie znam niestety niemieckiego z tekstu się nie dowiem.A może ktoś ma takiego Einhella jak w tytule i mógłby zerknąć jaki potencjometr i tranzystor jest na tej płytce. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i za ewentualne następne .
  • #5 4672000
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 193
    Henry12 napisał:
    Dzięki za wypowiedzi. Jeśli chodzi o przekażnik to załącza on trafo główne 16 A ,moje pytanie dotyczy obciążenia przez cewkę elektromagnesu a nie styki główne czy nie uszkodzi elektroniki. Opis z linku, a konkretnie schemat ogółny pasowałby do tego o ktorym piszę natomiast plytki sa bardziej rozbudowane i chyba od innego modelu , a że nie znam niestety niemieckiego z tekstu się nie dowiem.A może ktoś ma takiego Einhella jak w tytule i mógłby zerknąć jaki potencjometr i tranzystor jest na tej płytce. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i za ewentualne następne .

Jeśli chodzi o obciążenie cewką to możesz dać spokojnie inny na to napięcie.
REKLAMA