Stabilizatory LDO mają mały spadek napięcia między wejściem a wyjściem, mniejszy niż typowe nawet na poziomie niecałego wolta, co jest pożądane w przypadkach, gdzie jest ograniczenie ze względu na źródło zasilania - baterie.
Hej!
Prosze napiszcie mi tak ogolnie wady i zalety stabilizatorow LOW-DROP - wiem o malej roznicy Uwe do Uwy ... jest jeszcze cos waznego np w stosowaniu?
Pozdrawiam Kolegów
Wadą jest cena, problem z elementem regulacyjnym (jak wszędzie przy większych prądach). Zalety znasz, w tych samych warunkach napięcie wejściowe maże bardziej przysiąść.
Czytałem tez ze problem jest z pradem bez obciazenia - jak sa LDO z bipolarnymi w srodku. Lepiej jak jest w nim MOSFET to wtedy sa mniejsze prady bez obciazenia. Ale to był artykuł z 1996r wiec nie wiem czy dalej sa te problemy A cena rzeczywiscie jest wyzsza
✨ Stabilizatory Low Drop-Out (LDO) charakteryzują się niskim spadkiem napięcia między wejściem a wyjściem, często poniżej 1 V, co jest korzystne przy zasilaniu z ograniczonych źródeł, takich jak baterie. Określenie "Low Drop" lub skrót "LD" używane w ofertach, np. w TME, odnosi się do tego samego typu stabilizatorów co LDO, jednak nazwa LDO jest powszechnie rozpoznawalna i preferowana. Wady stabilizatorów LDO to wyższa cena oraz problemy z elementem regulacyjnym przy większych prądach. Dodatkowo, w starszych konstrukcjach z tranzystorami bipolarnymi występowały wyższe prądy spoczynkowe, co poprawiono stosując tranzystory MOSFET, zmniejszając prąd bez obciążenia. Zaletą jest możliwość pracy przy napięciu wejściowym bliskim napięciu wyjściowemu, co pozwala na efektywne wykorzystanie źródeł zasilania o niskim napięciu. Wygenerowane przez model językowy.