Witam,
Mam identyczną sytuację. Niestety nie pamiętam już, czy powroty z grzejników są gorące, czy zimne. Nie dam też uciąć sobie ... , że grzejniki nie są założone odwrotnie. Blachy u mnie to PURMO zasilanie dołączone jest do grzejników na górze a powrót znajduje się na dole.
System:
VIESSMANN VITOPEND 100 WHEA jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania z zasobnikiem BIAWAR 150litrów. Dwa obwody grzewcze, jeden poziom - parter, łącznie 11 grzejników (2 x łazienkowych jeszcze nie ma). Ciśnienie "w kotle" na zimnej wodzie (9st.C) ok. 1,5 na gorącej prawie 2. Wszystkie grzejniki odpowietrzone (ładnie sika z nich woda). Wszystkie po regulacji na termostatach, wszystkie wydają się być dobrze wypoziomowane (wasser-waga 2m). Regulacja polegała na zakręceniu całkowitym wszystkich grzejników i maksymalnym odkręceniu ostatniego w obwodzie 1 i 2. Było super! Ostatnie grzejniki nagrzały się całe. Potem odkręcenie prawie max. przedostatnich ... potem odkręciłem kolejne mniej niż przedostatnie. Potem... niestety pierwsze w obwodach jeszcze nie zostały odkręcone a już ostatnie nie grzały całe tylko do połowy.
Jeżeli można samodzielnie przeczyścić filtr o którym pisał _gOOzOl_, chętnie to zrobię i podam wynik pracy.
Proszę zatem o informacje:
1. Czy można samodzielnie to zrobić (przeczyścić filtr) w piecu bez utraty gwarancji?
2. Jak to zrobić jeżeli pkt. jest do spełnienia?
3. Czy można przez nieuwagę standardowe grzejniki PURMO z układem Zasilania/Powrotu (Z-góra P-dół) podłączyć odwrotnie?
Pozdrawiam