logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viesmann Vitopend 100 – grzejniki gorące tylko u góry, Weberman termostaty na maxa

gapczak 08 Sty 2008 18:09 5547 6
  • #1 4672126
    gapczak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z instalacją grzewczą w moim domu, a mianowicie chodzi mi o to ze, grzejniki grzeją mi tylko do połowy aż nie idzie ich dotknąć, a dolna część grzejnika jest zimna. Czy to ma coś wspólnego z termostatami które, są otwarte na maxa( marka termostatu to Weberman) czy z piecem jest coś nie tak? Powrót wody do pieca jest gorący taki jak powinien być, ale woda w grzejnikach na dole jest zimna. Jaka moze być przyczyna ze, tak sie dzieje? Pierwszy i drugi grzejnik od pieca jest gorący cały. Mieszkanie ma 85m2.Instalacja była odpowietrzona 2 razy, wskaznik wody na piecu to 1,5 bara.
  • #2 4673209
    Robertyn12
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Za bardzo się nie znam ale kiedyś u mnie miałem chyba podobna sytuację. Co prawda nie pamiętam jak grzały ale napewno nie całe i nic im nie pomagało.
    Usterka była następująca zamieniony powrót z zasilaniem na tych grzejnikach.
    U mnie wynikło to z tego powodu, że miałem grzejniki 2 firm, wyglądały identycznie ale były właśnie odwrotnie zasilane.
    Zresztą wydaje mi się , że przyczyna napewno tkwi w tych grzejnikach lub ich podłączeniu.
    Czasem też może się zdarzyć, że grzejnik krzywo wisi i trzeba go odpowiertzyć z drugiej strony.
    Może coś pomogłem.
    Pozdrawiam
  • #3 4673582
    gapczak
    Poziom 11  
    Grzejniki zamontowane są tej samej firmy,zasilane od dołu.Całą instalacje odpowietrzałem dwa razy i nie przyniosło to żadnego rezultatu.
  • #4 4673634
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Zkryzuj te grzejniki, które grzeją najmocniej.
    Przez grzejniki zamyka się obieg wody i nie dogrzewa pozostałych.
    Kryzowanie instalacji to podstawa.
  • #5 4683591
    _gOOzOl_
    Poziom 12  
    panowie ale filtr sprawdzic trzeba, to podstawa, slaby przeplyw pewnie jest. jakby bylo zasilanie z powrotem zamieniopne to by glowice walily. stawiam ze filtr jest zabity jesli jest zamontowany, jak wszystkie grzeja do polowy i mocno to kryzowanie nic nie da.
  • #6 4688230
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    _gOOzOl_ napisał:
    panowie ale filtr sprawdzic trzeba, to podstawa, slaby przeplyw pewnie jest. jakby bylo zasilanie z powrotem zamieniopne to by glowice walily. stawiam ze filtr jest zabity jesli jest zamontowany, jak wszystkie grzeja do polowy i mocno to kryzowanie nic nie da.

Nie wszystkie grzejniki grzeją do połowy, dwa pierwsze grzeją całe.
    Trzeba zatem zmniejszyć na nich przepływ.
  • #7 4950590
    gmpst2000
    Poziom 2  
    Witam,

Mam identyczną sytuację. Niestety nie pamiętam już, czy powroty z grzejników są gorące, czy zimne. Nie dam też uciąć sobie ... , że grzejniki nie są założone odwrotnie. Blachy u mnie to PURMO zasilanie dołączone jest do grzejników na górze a powrót znajduje się na dole.

System:
    VIESSMANN VITOPEND 100 WHEA jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania z zasobnikiem BIAWAR 150litrów. Dwa obwody grzewcze, jeden poziom - parter, łącznie 11 grzejników (2 x łazienkowych jeszcze nie ma). Ciśnienie "w kotle" na zimnej wodzie (9st.C) ok. 1,5 na gorącej prawie 2. Wszystkie grzejniki odpowietrzone (ładnie sika z nich woda). Wszystkie po regulacji na termostatach, wszystkie wydają się być dobrze wypoziomowane (wasser-waga 2m). Regulacja polegała na zakręceniu całkowitym wszystkich grzejników i maksymalnym odkręceniu ostatniego w obwodzie 1 i 2. Było super! Ostatnie grzejniki nagrzały się całe. Potem odkręcenie prawie max. przedostatnich ... potem odkręciłem kolejne mniej niż przedostatnie. Potem... niestety pierwsze w obwodach jeszcze nie zostały odkręcone a już ostatnie nie grzały całe tylko do połowy.

Jeżeli można samodzielnie przeczyścić filtr o którym pisał _gOOzOl_, chętnie to zrobię i podam wynik pracy.

Proszę zatem o informacje:
    1. Czy można samodzielnie to zrobić (przeczyścić filtr) w piecu bez utraty gwarancji?
    2. Jak to zrobić jeżeli pkt. jest do spełnienia?
    3. Czy można przez nieuwagę standardowe grzejniki PURMO z układem Zasilania/Powrotu (Z-góra P-dół) podłączyć odwrotnie?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji grzewczej z piecem Viessmann Vitopend 100, gdzie grzejniki nagrzewają się tylko w górnej części, a dolne partie pozostają zimne mimo maksymalnego otwarcia termostatów Weberman. Powrót wody do pieca jest prawidłowo gorący, a ciśnienie w instalacji wynosi około 1,5 bara. Instalacja była dwukrotnie odpowietrzana bez efektu. Wskazano możliwe przyczyny: odwrotne podłączenie zasilania i powrotu w grzejnikach, brak prawidłowego kryzowania (regulacji przepływu) na grzejnikach, zatkany filtr ograniczający przepływ wody oraz konieczność zmniejszenia przepływu na grzejnikach, które grzeją całe, aby umożliwić dogrzanie pozostałych. W przypadku podobnej instalacji z Viessmann Vitopend 100 i grzejnikami PURMO, zastosowano regulację poprzez stopniowe zakręcanie termostatów na kolejnych grzejnikach, co poprawiło ich nagrzewanie. Zaleca się sprawdzenie poprawności podłączenia grzejników, kryzowanie instalacji oraz kontrolę filtra w obiegu grzewczym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA