logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny z dwoma głośnikami Tonsil GDN 20/60/3?

bisti 18 Gru 2003 16:24 2367 16
REKLAMA
  • #1 442002
    bisti
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam
    chcilabym zrobic sobie kolumny z glosniczkow tonsil GDN 20/60/3, z tym iz mam zamiar wlozyc po dwa takowe glosniki w komumne.
    jesli ktos ma taki zestaw, lub wie jak on bedzie sie sprawowal to bylbym wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki i rady (czy bedzie duza roznica niz jakbym wlozyl po jednym w kolumne?!).
    planuje aby kolumny te byly dwudrozne, co do glosnika wysokotonowego nie zdecydowalem sie jeszcze, mysle ze nie ma to znaczenia w tym o co chce zapytac:
    mianowicie chcialbym zrobic obudowy na miare tych glosnikow, a nie "na oko" i prawde mowiac nie wiem jak sie do tego zabrac, obudowy raczej zamkniete, gdyz z tego co czytalem najlatwiej jest je obliczyc i zaprojetkowac. czytalem rowniez iz sa programy do obliczania obudow, jednak jak na pierwszy raz prosilbym kogos o pomoc, jakby mial chwilke czasu i checi i polecil mi przykladowe wymiary, grubosc deski itp. tak aby kolumny graly na miare swoich mozliwosci

z gory dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 442036
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    Są 3 typy tych głośników (o tym oznaczeniu) 4,8,15 Ohm i w zależności od tego inne parametry obudowy, którymi dysponujesz
  • #3 442041
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Proponuję linię transmisyjną
  • REKLAMA
  • #4 442073
    bisti
    Poziom 13  
    dysponuje glosnikami 4 omowymi, planowalem polaczyc je w szereg, aby uzyskac 8 omow, gdyz wzmacniacz jest dostosowany do takiego obciazenia.
    nie wiem czy dobrze glowkuje, jesli nie , prosze wyprowadzcie mnie z bledu

co do linii transmisyjnej to zabardzo nie wiem o co chodzi :/
  • REKLAMA
  • #5 442076
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Koniecznie musisz uzupenic srednim albo dwoma (wysoki to wiadomo) bez wzgledu czy bedzie to TL czy BR.
    A jesli masz miejsce (wys z 120-130cm, szer ok 25cm) na kolumny to rob TL.

Co to linia - duzo pisania lepiej pogoogluj - mowiac bardzo w skrocie i nie precyzyjnie jest to "rura" o dugosci = 1/4 dugosci fali dla Fs (rezonansowej) gosnika. (36Hz chyba dla tego).
    Obudowa taka daje mozliwosc niezego "zejscia".
    Jest w sieci duzo materialow wiec nie bede sie rozpisywal bo to nie miejsce na powielanie :)
  • #6 442199
    bisti
    Poziom 13  
    CKsrv napisał:
    Koniecznie musisz uzupenic srednim albo dwoma (wysoki to wiadomo) bez wzgledu czy bedzie to TL czy BR.
    A jesli masz miejsce (wys z 120-130cm, szer ok 25cm) na kolumny to rob TL.

czy dobrze zruzumialem, czy te wymiary to wymiary kolumny ?
    az taka wysoka powinna ona byc ?
  • #7 442218
    CKsrv
    Poziom 32  
    No tak uwzgledniajac wytłunienie mozemy "sie skrocic" o 10% i wychodzi srednia dł labiryntu ok 2,15m. Jest "zawiniety" na pół.
    Wyglada to tak ze srodek pomiedzy glosnikami GDN (wypelniony jest przez wysokotonowy i 1-2 srednie) przypada w ~2/3 wys kolumny co pasuje ci, czyli to 130cm wys bierze sie z koniecznosci posiadania linii o dł ~215cm.
    Inaczej jest to 130 + 2/3*(130) i jak by na to nie patrzec wychodzi Ltl=2,15m (pi razy drzwi :) )
  • #8 442245
    bisti
    Poziom 13  
    huh
    dobrze, a w takim razie jaka powinna byc glebokosc tej kolumny, skoro szerokosc ok. 25 cm, bo litraz tez ma chyba znaczenie ?

no i dochodzi jeszcze sprawa zwrotnic do tych kolumn...

aha, i w jakiej odleglosci od krawedzi (dolu, gory) powinny byc umieszczone glosniki, aby dlugosc tej linii zostala zachowana ?
  • #9 442261
    CKsrv
    Poziom 32  
    Wymiary wewnetrzne np. 130*21*44 (wys*szer*gl)
    Wylot (na "dachu" z tyu) 21*14.
    Ale bez poczytania teorii to ciezko ci bedzie to zrobic, wiesz ze jest pionowa przegroda wewnatrz?
    Poczytaj cos, naprawde a na elektrodzie tez cos bylo o tym w mikrozarysie.
  • #10 442320
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    moim zdaniem bezpieczniejsza dla początkujących jest B-R a najlepiej zamknięta... boje się że efekt z tą LT moze być kiepski z powodu problemów jakie ta konstrukcja nastręcza wytłumienie skomplikowana zwrotnica itp...
  • #11 442371
    bisti
    Poziom 13  
    dlatego tez napisalem iz wolalbym obudowe zamknieta, wlasnie z powodu najprostszej konstrukcji, jednak jesli ma to nieefektywnie grac to musze poczytac, pokombinowac i moze cos mi z tego wyjdzie...sam nie wiem....
  • REKLAMA
  • #14 443365
    CKsrv
    Poziom 32  
    No cos takiego - wiadomo ze te wymiary nie sa zoptymalizowane pod twoje gosniki - ale jako jakis przykad pogladowy ok.
    A i jeszcze gl. sredniotonowy bedzie ci potrzebny - tak jak pisalem - bo GDN20/60/3 nie zagra srodka.
  • #15 443701
    bisti
    Poziom 13  
    rozumiem rozumiem, to biore pod uwage, tylko chodzilo mi o ogolny zarys jak to ma wygladac.... teraz biore sie za lekture, co by zrozumiec conieco na czym sie ta konstrukcja opiera ;]
  • #16 446420
    CKsrv
    Poziom 32  
    A jezeli zrazisz sie albo juz zraziles do TL to zawsze mozesz robic BR lub zamknieta.
    A popatrzec i pomyslec mozesz sobie patrzac na gotowe zestawy Tonsil'a na www.tonsil.com.pl

Jak zbudować kolumny z dwoma głośnikami Tonsil GDN 20/60/3? Jak zbudować kolumny z dwoma głośnikami Tonsil GDN 20/60/3? Jak zbudować kolumny z dwoma głośnikami Tonsil GDN 20/60/3?
  • #17 446518
    bisti
    Poziom 13  
    chcilabym mimo to zrobic ta TL, jednak co mi z tego wyjdzie to nie wiem, po swietach wezme sie do pracy, material na kolumny w sumie mam za darmo, wiec warto sprobowac .... czlowiek uczy sie na bledach ;]

ciekaw jestem czy ktos by moze byl w stanie zaprojektowac takie kolumienki dla mnie, i co by za to chcial ;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumn głośnikowych z dwoma głośnikami Tonsil GDN 20/60/3, planowanych jako dwudrożne z obudową zamkniętą lub linią transmisyjną (TL). Głośniki dostępne są w wersjach 4, 8 i 15 omów, co wpływa na parametry obudowy i sposób łączenia (np. dwa 4-omowe w szereg na 8 omów). Zalecane jest uzupełnienie zestawu o głośnik średniotonowy, gdyż GDN 20/60/3 nie pokrywa dobrze pasma średniego. Obudowa TL wymaga dużych wymiarów (ok. 130 cm wysokości, 25 cm szerokości, 44 cm głębokości) i wewnętrznej przegrody tworzącej labirynt o długości około 2,15 m, co odpowiada 1/4 długości fali rezonansowej głośnika. Wylot linii transmisyjnej umieszczony jest na tylnej górnej części obudowy. Zwrotnice muszą być dostosowane do konfiguracji głośników. Alternatywnie, dla początkujących polecana jest obudowa zamknięta lub bas-refleks (BR) ze względu na prostszą konstrukcję i łatwiejsze tłumienie. Wskazano również źródła do samodzielnej nauki i przykładowe projekty obudów TL. Autor planuje wykonać obudowy samodzielnie, korzystając z dostępnych materiałów i zdobytej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA