logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie stworzyć lampy próżniowe według bloga Makezine?

DJRobin 10 Sty 2008 08:42 3237 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4679114
    Trafo888
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    No... można mu pogratulować takich umiejętności. Zaplecza narzędziowego zresztą też.
  • REKLAMA
  • #3 4680247
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Zaplecze techniczne naprawdę ma niezłe :) Ale, ale, ale... To się dzieje we Francji a przecież u nas w kraju są ludzie którzy zajmują się, a raczej próbują z doskonałym skutkiem tworzyć własne lampy :) Chyba wiadomo o kim mowa :) Bo nie sztuką jest korzystać z doskonałego sprzętu (choć on też jest bardzo ważny) ale sztuką jest wykorzystać na max wszystko do czego ma się dostęp.

Pozdrowienia
    Airnox
  • #4 4680498
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Mimo słabszego zaplecza technicznego kolega Alek jest bardziej zaawansowany - opracował technologię nakładania i aktywacji getteru w warunkach amatorskich. Warto zwrócić uwagę, że lampy z filmiku gettera nie posiadają.
  • #5 4680604
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    No i Alek poza getterem opracował sposób wyrabiania i nakładania luminoforu w domu :) Właściwie to jest on mocno do przodu w porównaniu z prezentacją :) Jakby miał tyćke lepszy sprzęt to by pewnie już robił lampy pośrednio żarzone :)

Pozdrawienia
    Airnox
  • REKLAMA
  • #6 4680812
    kaka16
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Chciałbym zauważyć nie musimy wiedzieć wszystkiego o pracach tego Francuza. Z posiadanym przez niego sprzętem może być o wiele bardzej zaawansowanym konstruktorem, tylko tego nie pokazał, co w żaden sposób nie ujmuje dokonaniom Alka.
  • REKLAMA
  • #7 4683701
    rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam

Panowie wiedzieć nie musimy ale możemy :D

Oto strona tegoż konstruktora: http://paillard.claude.free.fr/

Fakt jest po francusku ale może ktoś zna ten język i raczy przetłumaczyć :?:

Pozdrawiam
  • #8 4688577
    jatzek j
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Siemanko.
    Wszystko pięknie, ,,praktycznie'' wszyscy pod wrażeniem. Jest jedno pytanie. Zapytajmy ,,gościa'' jak i ile razy zmienią się parametry np. 30 lamp ,,wyprodukowanych'' w jego warsztacie, czywiście tego samego typu.
    Do tego czasu może traktujmy ten temat jako ciekawostkę przydatną do celów dydaktycznych.
  • #9 4692806
    sideman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja myślę, ze ten człowiek wie co robi, widać to na filmiku, i uważam, ze jego lampy mogą mieć podobne parametry. Ja nie porównywał bym 30 lamp tylko po 2 ; 4 ; i np. 1000, wtedy by sie okazało czy trzymają "standard".
  • #10 4859798
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Witam!
    Oglądalem ten filmik i też jestem pod wrażeniem. Te urządzenia do produkcji lamp to własna robota tego Francuza. F2FO to jego znak radioamatorski.
    Swego czasu widziałem podobną sprawę w Anglii, facet nałożył na lampę butelkę od mleka i podłączył kilka elektrod. Dzięki temu mógł wpływać w niewielkim stopniu na to co się dzieje w lampie. Nawet to nazwał "butelkotron ". Czytałem o tym w QST - magazine.
    Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy samodzielnej produkcji lamp próżniowych na podstawie materiału z bloga Makezine, prezentującego technologię francuskiego konstruktora (znak radioamatorski F2FO). Uczestnicy podkreślają zaawansowanie techniczne i własnoręcznie wykonane urządzenia do produkcji lamp, zwracając uwagę na różnice w zapleczu technicznym między Francją a lokalnymi amatorami. Szczególną uwagę zwraca opracowana przez polskiego konstruktora Aleka technologia nakładania i aktywacji getteru oraz domowa metoda nakładania luminoforu, co stanowi postęp w stosunku do prezentacji z bloga. Poruszono także kwestię powtarzalności parametrów lamp produkowanych amatorsko, sugerując potrzebę testów na większej liczbie egzemplarzy. Wspomniano również o eksperymentach z modyfikacją lamp, takich jak „butelkotron” – konstrukcja z butelką mleka jako obudową wpływająca na parametry pracy lampy. Udostępniono link do strony francuskiego konstruktora, zachęcając do dalszych tłumaczeń i analiz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA