logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • krzyż maltański
    Kiedyś w szkołach wśród pomocy naukowych można było znaleźć lampy do doświadczeń z promieniami katodowymi z zatopionym wewnątrz metalowym krzyżem maltańskim. Lampy takie (podobnie jak i wiele innych pomocy naukowych) wytwarzały fabryki BIOFIZ, zaś do szkół dostarczał te pomoce CEZAS (centrala zaopatrzenia szkół). Te czasy jednak już minęły- obecnie nauczanie raczej idzie w kierunku uczenia z obrazków, a nie w drodze doświadczeń przeprowadzanych na lekcjach.

Postanowiłem jednak nieco zmodyfikowaną lampę tego typu (w googlach można znaleźć to pod nazwą maltese cross tube) wykonać we własnym zakresie. W oryginalnej lampie tego typu świeciło szkło, nie pokryte luminoforem. Ma to poważne wady. Po pierwsze, świecenie szkła jest dosć słabe.
    Po drugie, aby je wywołać do lampy należało przykładać bardzo wysokie napięcia z induktora Ruhmkorfa. W efekcie lampy szkone emitują sporo promieni X.
    Napięcie jednak można obniżyć, jeśli ekran będzie powleczony luminoforem. Tak też uczyniłem w swojej lampce. pozwala to obniżyć napiecie do 6-10...15kV. Parę słów o sposobie sporządzenia lampy.
    Pierw na końcu rurki o średnicy 15 mm wydmuchałem kulkę o średnicy około 25 mm. Następnie wlałem pipetą zawiesinę luminoforu w alkoholu izopropylowym. Gdy alkohol wyparował na szkle osiadła warstwa luminoforu. następnie bańkę wyprażyłem króko w płomieniu palnika. Ten zabieg miał na celu usunięcie niektórych zanieczyszczeń (spalenie ich), co przyczynia się do późniejszej poprawy próżni w lampie. Kolejnym krokiem było dotopienie rurki bocznej, służącej potem do pompowania lampy. Potem przyszedł czas na wtopienie anody w postaci krzyża z wyprowadzeniem i wreszcie wtopienie katody. Gotową lampę, pompowaną, lecz jeszcze nie odtopioną przedstawiają zamieszczone fotografie. Wystarcza tutaj pompowanie pompą obrotową do próżni 10^-3...5*10^-2 Tr.
    Po odtopieniu próżnia niestety nieco się pogorszyła. Winę ponosi tu moja niefrasobliwość. Należało lampę na pompie dobrze wygrzać. Sytuację można było jednak łatwo uratować. Zamiana biegunów źródła wysokiego napięcia - czyli minusem na metalowy krzyż przy próżni rzędu 0,5-0,3 Tr powoduje rozpylanie materiału krzyża (stal). Stal wiąże niektóre gazy (tlen, dwutlenek węgla) i próżnia się poprawia. Co prawda szkło bańki wygląda teraz w okolicy anody "metalicznie", ale nieoczekiwanie przyniosło korzyść: Oto bowiem powstała jakby soczewka elektrostatyczna, dzięki czemu sylwetka krzyża stała się ostrzejsza, bardziej niż pokazują to prezentowane fotografie.
    Załączniki:
    • krzyż maltański krzyż_maltanski_pwl4.jpg (190.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • krzyż maltański krzyz_maltanski_pwl2.jpg (51.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • krzyż maltański krzyz_maltanski_pwl1.jpg (50.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Specjalizuje się w: technika próżniowa
    AlekZ napisał 2309 postów o ocenie 2824, pomógł 85 razy. Mieszka w mieście Marki. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3454867
    metallowiec
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    AlekZ: gratuluje. jak dla mnie mistrzostwo. Widziałem Twoje inne lampy które produkujesz, pełen szaczunek, trzeba mieć baaaaardzo dużą wiadomość z dziedziny chemi i fizyki żeby takie coś w ogóle dało się zrobić :D
    teraz czekam aż uda Ci się odrestaurować magiczne oczko, jestem bardzo ciekawy efektów :D
  • #3 3454892
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Ja mam takie pytanie: z kąd bierzesz luminofor ? Czy wyciągasz go z kineskopów ? A jeżeli tak czy robisz to tak szybko, że luminofor sie nie utleni?
    Lampka piękna :D
  • #4 3454913
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Śliczna rzecz. Dla mnie 10. Ja cały czas jestem na etapie konceptu pompy prózniowej i nie mam gdzie odpompować swoich wynalazków.
    Zgadzam się z tobą co do dzisiejszej nauki fizyki, raczej beznadzieja - a jest tyle wspaniałych rzeczy do pokazania.

Andiv: Z tego co się orientuję to Alek sam produkuje już luminofory

AlekZ: Ile moge odpompować kompresorem od lodówki?
  • REKLAMA
  • #5 3455174
    Kelas
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Wlasnie.. moglbys powiedziec cos wiecej o luminoforze jaki zastosowales?
  • #6 3455331
    AlekZ
    Ocena: 2824
    Na dwóch kompresorach od lodówki można zejść do 1-5 Tr. Niżej już raczej nie da rady.

parę słów o luminoforach. Zastosowany tutaj to typowy luminofor do neonów. Mam go około 100 g. Mógłbym też zastosować swój luminofor z siarczku cynku, ale nie mam młyna kulowego- ma więc niekorzystną granulację. W zasadzie troche załuję, że nie dałem luminoforu czerwonego, który też posiadam (mam czerwony, zielony i niebieski po kilkadziesiąt g -takie jak idą na ekrany kineskopów).
  • REKLAMA
  • #7 3455756
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3455803
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    AlekZ bardzo fajne rzeczy robisz, mam pytanie odnosnie tych agregatów od lodówki, kiedys starałem sie zrobic kule plazmowa w sloiku wykorzystując jeden taki kompresor, cisnienie było niskie ale za duże żeby miec ładne fioletowe długie wyladowania nawet przy 15-20kV, podłaczałem też dwa kompresory szeregowo i bez rewelacji, masz jakis sposób? jak to połaczyc? takie kompresory, chodzi mi o próżnie na takim poziomie żeby napięcie 20kV powodowało wyładowanie miedzy elektrodami odległymi od siebie o powiedzmy 15cm, chyba ze to niemozliwe za pomoca takiego kompresorka..bede wdzięczny za odpowiedź
  • #9 3455855
    AlekZ
    Dwa kompresory powinny dać radę. Sądzę raczej, że miałeś dość dużą nieszczelność.
  • #10 3455983
    lukasb9
    Poziom 28  
    możliwe Alku, jak zamykasz taki zbiornik? ja robiłem to w ten sposób, że wlutowywałem odcinek miedzianej rurki w zakretke od słoika, tak z 15cm, odpompowywałem powietrze, potem ten kawałek na kowadełko i tłukłem młotkiem tak z 3cm długości, po odpięciu zalutowywałem, moim marzeniem jest zrobienie "kuli" plazmowej z bańki na wino :)
  • REKLAMA
  • #11 3456112
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Ilekroć widzę konstrukcje Alka tylekroć nie mogę wyjść z podziwu, mogę tylko pogratulować wiedzy, umiejętności i posiadanego zaplecza materiałowo/sprzętowego. Konstrukcja jak zawsze niezwykła oryginalna i niecodzienna a przy tym efektowna :) Moja ocena 10/10

:arrow:lukasb9
    Nie wiem co bańka na wino na takie podciśnienie bał bym się że imploduje. Z tego co wiem dobrze na kule plazmowe nadają się laboratoryjne kolby destylacyjne :)
  • #12 3456124
    lukasb9
    Poziom 28  
    ale gabaryt nie ten... :) z bańka bym spróbował jednak :) może sie uda
  • #13 3456245
    AlekZ
    Ktoś mnie pytał o możliwość wyświetlenia obrazka. Wydaje się to możliwe, gdyby obrazek taki wytrawić w cienkiej blaszce. Warunek: zdjecie musiałoby być spreparowane jak w załączniku.
    Załączniki:
    • krzyż maltański Alek szalony.jpg (11.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3456612
    tomgart
    Poziom 25  
    lukasB: Gdzieś kiedyś czytałem opis zamykania próżni /chyba nawet Alka/. Zamiast rurki miedzianej - kawałek szklanej. Potem ją podgrzewasz palnikiem a jak szkło się rozgrzeje to pod wpływem ciśnienia atmosferycznego rurka sama się zamyka.
    Pozdrawiam
  • #15 3456715
    AlekZ
    W niektórych lampach używa się rurkę miedzianą jako rurkę pompową. Jednak nie jest obojętne, w jaki sposób się ją zaciśnie. Nie wiem z jakiego szkła jest bańka na wino i jak zniosłaby próżnię (ryzyko implozji!). Poza tym trudno by było dotopić elektrodę.
  • #16 3456815
    tomgart
    Poziom 25  
    Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba w jakiejś książce od fizyki (z lat 70) widziałem rurę próżniową z umieszczonym wewnątrz wiatraczkiem poruszanym elektronami.

http://micro.magnet.fsu.edu/electromag/java/crookestube/
    "Animacja" działania tlampy w JAVA z możliwością regulacji napięcia
  • #17 3456946
    Macieks14
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    I znowu musiałem szczękę zbierać z parteru AlekZ świetna sprawa, kawał dobrej roboty. A te efekty jednym słowem 6/6 :)
  • #18 3457000
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    To tak zwany młynek Crooksa. Wspaniała zabawa, rozpędzone elektrony udzerzają w mikowe łopatki młynka, sprawiając, że obraca się. Normalnie zasilałem go 30kV. Krzyż maltański, tak jak wspomniał Alek emituje sporo rentgena. Szkło w moim wypadku dla napięcia 30kV na krzyżu było biało-fioletowo-zielonkawe. W szkolnych zestawach krzyż nie był elektrodą, po prostu był jako przeszkoda i można było ustawić go pionowo, albo poziomo, żeby nie przeszkadzał promieniom katodowym. Swoją drogą, czy ktoś mierzył ile promieni X powstaje w czasie pracy takiej lampy? A mi pozostaje tylko pogratulować rewelacyjnej konstrukcji Pana Alka. Pozdrawiam.
  • #19 3458706
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    To co wyprawia AlekZ to w moim mniemaniu graniczy z magią. Zrobić sobie lampę w zaciszu domowym, to tak jakbym sobie tranzystor wystrugał :D. Sam wydmuchał, wypompował, nałożył luminofor, zmierzył próżnię autorskim przyrządem (był wcześniej w diy) i to jeszcze działa! Pomimo, że lampy mam w ręku 'od święta' i nie uprawiam szklanej elektroniki, to jestem pełen podziwu. Przede wszystkim nad wiedzą i zacięciem. Genialny gadget - 10/10.
    Ciekawią mnie tylko te zbiory kolorowych luminoforów (w słoiku czy jak) i skąd ludzie biorą takie rzeczy???
  • #20 3458840
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Alek przyjmij moje gratulacje :-). Mam małe pytanie odnoście odpompowywania powietrza... Jaką próżnię uzyksa się przy zastosowaniu kompresora np. od jelcza ??? Pozdrawiam!
  • #21 3460378
    AlekZ
    Niestety nie wiem jak wygląda kompresor od jelcza. Jeśli jest to jednak kompresor tłokowy to nie sądzę, by w charakterze pompy próżniowej mógł dawać mniej niż kilkanaście Tr.

Jeśli chodzi o luminofory to mają one postać proszków przechowywanych w słoikach. Pochodzą ze zlikwidowanego laboratorium materiałów kineskopowych.
  • #22 3461774
    tomgart
    Poziom 25  
    AlekZ znasz może jakąś technologię odzyskiwania luminoforu z kineskopów? Nie chodzi mi tutaj o segregację kolorów, ale w ogóle żeby odzyskać Mix kolorów.
    Co do kompresora od Jelcza to nie wiem ale od Tatry odessał mi kiedyś fiolketowe kóko na ręce jak dotknąłem wlotu. Nie wiem czy to ma przełożenie w druga strone ale taki kompresor może docisnąć około 10 atmosfer. Ale chyba próżni zbyt dobrej nim się nie uzyska.
  • #23 3461821
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Pytanie do Alka, trochę OT.
    Widziałem kiedyś coś na kształt kuli plazmowej, tylko była to reklama jakiegoś piwa. Wokół butelki i po niej spływały wyładowania elektryczne w postaci mlecznobiałych, czy też srebrnawych piorunów. I tylko ten kolor. W jakim gazie następowały te wyładowania?
  • #24 3462093
    dexter1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    proponuję umieścić 2 elektrody z wysokim napięciem ułożone jak w oscyloskopie i zamiast krzyża dać okrągłą blaszkę z małą dziurką na środku. Potem zrobić do tego sterownik na jakimś procku lub pociągnąć sygnał z LPT i napisać program.Poi wydmuchaniu bańki należało by ją leciutko spłaszczyć. i w ten sposób mamy telewizor. Lub dać cewke z jakiegoś monitora na nią.

Pozdrawiam
  • #25 3462363
    AlekZ
    Kineskop byłbym w stanie zrobić (najgorzej z ekranem). Ale katodę dałbym tlenkową. pozwoliłoby to obniżyć napięcie anodowe do 2-4kV.
    Należałoby takze zapewnić jakieś skupianie wiązki, najchetniej stosujac soczewki elektrostatyczne.
  • #26 3462537
    tomgart
    Poziom 25  
    do AleKZ: znasz może jakąś technologię odzyskiwania luminoforu z kineskopów? Nie chodzi mi tutaj o segregację kolorów, ale w ogóle żeby odzyskać Mix kolorów.
  • #27 3463690
    AlekZ
    Odzysku luminoforu nie przeprowadza się. Jesli luż, przeprowadza się reakcje chemiczne celem odzyskania zwiazków itru i europu (luminofor czerwony), jednak z uszkodzeniem struktury luminoforu.

dexter1- mówisz i masz:D. Sterowanie jaskrawością wiązki nie jest tu jednak łatwo osiągalne.
    Załączniki:
    • krzyż maltański crt2_pwl.jpg (152.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • krzyż maltański crt1_pwl.jpg (219.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3466180
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Tylko pozostaje oscyloskop na tym zrobić :)
  • #29 3467844
    AlekZ
    Aby nie załadowywać serwera elki zdjeciami zapraszam jeszcze do zobaczenia u mnie na stronie:

http://tubedevices.com/alek/pwl/magnetyczna/magnetyczna.htm - typowa lampa szkolna:D

http://tubedevices.com/alek/pwl/krzyz_maltanski/krzyz.htm
    ulpeszony krzyż, który jest jedynie przeszkodą a nie anodą:idea:
  • #30 3470561
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Przeniosłem do właściwego działu, DIY pozostałe służy do prezentacji zagranicznych, Konstrukcje DIY do prezentacji konstrukcji elektrodowiczów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej budowy lampy próżniowej z krzyżem maltańskim (maltese cross tube), wykorzystywanej dawniej w szkołach do doświadczeń z promieniami katodowymi. Oryginalne lampy produkowane przez BIOFIZ i dostarczane przez CEZAS wymagały wysokich napięć z induktora Ruhmkorfa, co powodowało emisję promieni rentgenowskich. Własna konstrukcja autora wykorzystuje luminofor do neonów, co pozwala na obniżenie napięcia pracy i poprawę jasności świecenia. Luminofory pochodzą ze zlikwidowanego laboratorium kineskopów i są przechowywane w formie proszku. Dyskutowano także o metodach uzyskiwania próżni przy użyciu kompresorów od lodówek, które pozwalają osiągnąć próżnię rzędu 1-5 Torr, oraz o problemach z uszczelnianiem i ryzykiem implozji przy użyciu szklanych baniek, np. na wino. Poruszono temat możliwości wyświetlania obrazów poprzez wytrawienie wzoru w cienkiej blaszce umieszczonej w lampie. Wspomniano również o młynku Crooksa – wirującym pod wpływem elektronów elemencie w lampie próżniowej. Autor planuje dalsze eksperymenty, m.in. z katodą tlenkową i soczewkami elektrostatycznymi, aby obniżyć napięcie anodowe i poprawić skupienie wiązki elektronów. W dyskusji pojawiły się także pytania o odzyskiwanie luminoforu z kineskopów, które jednak wymaga reakcji chemicznych i prowadzi do uszkodzenia struktury luminoforu. Całość podkreśla pasję i zaawansowaną wiedzę autora w dziedzinie szklanej elektroniki i fizyki próżniowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA