logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie kontrolować komputer w sieci lokalnej z dynamicznym IP?

MeMic 18 Gru 2003 22:14 9646 7
REKLAMA
  • #1 442501
    MeMic
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Chciałbym mieć kontrolę nad komputerem który znajduje się w sieci lokalnej. Mój komputer natomiast znajduje się poza tą siecia. Czy jest to wogóle możliwe bym z zewnatrz mógł przejąć kontrolę nad komputerem który ma dynamicznie przydzielany IP przez router. Jeśłi tak to jak to zrobić. Jak sie z nim połaczyć. IP mam jedno na 5 komputerów (DSL512) . Dzielone jest to przy pomocy routera firmy Planet. Bardzo dziękuje za pomoc.
    PILNIE POTRZEBUJE tej kontroli nad kompem z zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #2 442639
    chudy 230V
    Poziom 13  
    Do tego musisz użyć programu typu RealVNC (dawniejsza nazwa to VNC), który dostaniesz pod adresem: http://www.realvnc.com/. Program jest darmowy.
  • REKLAMA
  • #3 442722
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    jesli jestes w innej sieci i tam nie ma zewnetrznego Ip to chyba troche ciezko
  • #4 442743
    MeMic
    Poziom 14  
    To jest tak:
    Komputer na którym pracuje ma własny adres IP , tutaj też zainstaluje klienta tego programu (VNC) , natomiast serwer ma być na jednym z pięciu komputerów podłączonych poprzez router do DSL512. DSL ma tylko jeden adres IP, a więc musiałem dynamicznie przydzielić (ewentualnie można jeszcze stałe IP ) do tych pięciu kompów. Każdy z ytch komputerów ghdy sie podłaczy do mojego kompa jest widziany na tym samym adresie IP, ale jak to zrobić spowrotem. Jak wpisze IP z DSL-a to do którego kompa sie program podłączy- odp.: do żadnego moim zdaniem. Co więc zrobić??? Moze kazdy z tych komputerów ma specyficznego dla siebie hosta pod ktorym jest widziny z zewnątrz???
  • #5 442753
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    MeMic napisał:
    Każdy z ytch komputerów ghdy sie podłaczy do mojego kompa jest widziany na tym samym adresie IP, ale jak to zrobić spowrotem. Jak wpisze IP z DSL-a to do którego kompa sie program podłączy- odp.: do żadnego moim zdaniem.
    PRAWDA, dlatego konieczne jest przekierowanie jednego portu z publicznego adresu na port komputera z sieci wewnętrznej.
  • REKLAMA
  • #6 442769
    MeMic
    Poziom 14  
    Nie jestem w tych sprawach najlepiej obeznany, ale to sie chyba robi na routerze , a ja mam najzwyklejszego planeta. I chyba takich opcji to tam nie ma. Czy mogl by mi to ktoś przybliżyć, jak to sie konkretnie przekierowuje. Prosze :)))
  • REKLAMA
  • #7 459785
    MeMic
    Poziom 14  
    Już wszystko wiem. Poczytałem manuala z routerka i wszystko sie wyjaśniło. Da sie bez problemu wejść na dowolny komputer sieci lokalnej. Wystarczy odpowiednio NAT-a ustawić , a dokładniej Port Forwarding i Virtual Serwer. Wszystko mi teraz działa , moge przejąć kontrole nad kompem za pomocą takiego programu jak np. VNC.
  • #8 921262
    marcinmx
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    @MeMic:
    jestem b. zainteresowny tym tematem! Czy zechcialbys udostepnic te informacje?
    Z gory dziekuje!

Podsumowanie tematu

✨ Aby zdalnie kontrolować komputer w sieci lokalnej z dynamicznie przydzielanym adresem IP przez router, należy użyć oprogramowania do zdalnego pulpitu, takiego jak RealVNC. Problem z dostępem z zewnątrz wynika z faktu, że router DSL512 posiada tylko jeden publiczny adres IP, który jest współdzielony przez pięć komputerów w sieci lokalnej. Aby umożliwić połączenie z konkretnym komputerem, konieczne jest przekierowanie portów (port forwarding) na routerze, co pozwala na skierowanie ruchu z określonego portu publicznego na port danego komputera w sieci wewnętrznej. Konfiguracja ta realizowana jest poprzez ustawienia NAT, Virtual Server lub Port Forwarding w panelu administracyjnym routera. Router Planet umożliwia takie ustawienia, choć wymaga zapoznania się z jego manualem. Po poprawnym skonfigurowaniu przekierowania portów, możliwe jest zdalne połączenie i kontrola komputera za pomocą programu VNC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA