logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wskaźnika głośności LED (6 diod) do wzmacniacza samochodowego 12V

MUcha88 10 Sty 2008 22:39 2126 6
  • #1 4680828
    MUcha88
    Poziom 10  
    Witam
    Chcialbym zapytac czy ktos ma schemat lub czy umie mi taki schemat zrobic.Mianowicie chodzi mi o wskaznik glosnosci do wzmacniacza.Zrobilem wzmacniacz do samochodu i chcialbym obok potencjometru umiescic 6 diod led,tak aby wskazywaly jaka jest glosnosc np 3 diody swieca a 3 nie czyli jest polowa biore na max mocy wzmaka swieca wszystkie przyciszam nie swieci zadna.mam nadzieje ze mnie zrozumieliscie :) oczywiscie chcialbym zeby to poszlo w samochodzie :) czyli 12 V ;)
    Pozdrawiam jesli temat umiescilem zle lub cos jest nie tak to z gory przepraszam :)
  • #2 4680922
    Bartserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam.
    Chodzi ci o to żeby wskaźnik pokazywał moc chwilową czy położenie potencjometru głośności ?
  • #3 4680937
    MUcha88
    Poziom 10  
    o wlasnie on nie ma skakac wraz z muzyka czyli chce poziom wychylenia potencjometra :)
  • #4 4681734
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #5 4682912
    MUcha88
    Poziom 10  
    co nieco sie dowiedziałem.Wiem że do tego będzie potrzebny jeszcze jeden potencjometr tylko jeszcze nie wiem jak te diody połączyć:/
  • #6 4682918
    Bartserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Czy w tym wzmaczniaczu regulacja odbywa się elektronicznie - potencjometrem regulujesz napięcie sterujące przedwazmacniaczem czy jest to potencjometr podwójny którym regulujesz oba kanały w sposób tradycyjny.
    W pierwszym przypadku sprawa jest dość prosta - wystarczy użyć jakiejść aplikacji - wskaźnik wysterowania w 2 przypadku jest gorzej. Opisz jak jest zrobiona regulacja.
  • #7 4682954
    MUcha88
    Poziom 10  
    jest to banalny wzmacniacz 2x22W na układzie TDA1554 i sterowanie głosem jest za pomocą tradycyjnego potencjometru stereo

Dodano po 42 [minuty]:

a jeszcze przy okazji zapytam sie o VU meter mianowicie ten wzmak ma napędzać suba i chciałem jeszcze dać osobny wskaźnik pokazujący poziom wysterowania chodzi mi właściwie o to żeby tylko sie ruszała w rytm muzyki :) wiem że potrzebuje wskaźnik analogowy diode prostownicza i potencjometr tylko nie wiem jakie do tego wartości dobrać :/ znalazłem taki układ ale tamten jest podłączany do kompa a z karty dzwiękowej i ze wzmaka napięcia będą sie różnic :/

to ten artykuł
    http://www.dzikie.net/index.php?art=vu_meter

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy schematu wskaźnika głośności LED z 6 diodami do wzmacniacza samochodowego zasilanego 12V. Autor chce, aby diody wskazywały położenie potencjometru głośności, a nie chwilową moc sygnału audio. Wzmacniacz to prosty układ 2x22W na TDA1554 z tradycyjnym potencjometrem stereo do regulacji głośności. Dyskusja porusza kwestie sposobu sterowania wskaźnikiem – czy regulacja jest elektroniczna (napięcie sterujące) czy mechaniczna (potencjometr podwójny). Autor rozważa użycie dodatkowego potencjometru do sterowania diodami, ale nie zna dokładnego sposobu połączenia LED. Pojawiła się także kwestia budowy wskaźnika VU do subwoofera, który miałby reagować na poziom sygnału audio w rytm muzyki, z wykorzystaniem diody prostowniczej i potencjometru, jednak autor nie zna wartości elementów. Wskazano, że układy VU meter podłączane do karty dźwiękowej mogą mieć inne napięcia niż wzmacniacz samochodowy, co wymaga dostosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA