logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty programator dla PIC12F629 bez zbędnych wydatków?

runbit 19 Gru 2003 01:35 4657 7
REKLAMA
  • #1 442783
    runbit
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cze.
    Zamierzam zrobić sobie coś na kontrolerze PIC12F629 i chciałbym się dowiedzieć, czym mogę go zaprogramować. Wiem, że Willemem mogę to zrobić, ale nie mam tego programatora i chciałbym zrobić to tylko raz, więc nie ma sensu go kupować. Mam programator typu Phoenix/Funprog, którym mogę programować AVRy. Tam wystarczy parę rezystorów i kondensator. Czy coś podobnego można zbudować dla tego PICa, bez zbędnych wydatków? Chodzi mi o najprostszy programator. Jakim programem go programować?
    I jeszcze jedno, gdzie mogę go dostać i ile on kosztuje?
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 442888
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Prponuje programator JDM i program icprog1.05 (free).
    Bez większego problemu powinno udać ci się przerobić twój programator, o ile ci się to opłaci JDM jest dość tani
  • REKLAMA
  • #3 445691
    runbit
    Poziom 11  
    A można zastosować jakiś zamiennik tego układu. Mam do niego hexa do wgrania. Dokładnie to mam zrobić sterownik oświetlenia wnętrza samochodu, który był opisany w EP 10/2003, ale coś nie mogę dostać tego układu, tak jak diody BAT43.
  • REKLAMA
  • #4 448341
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    www.gamma.pl - autoryzowany przedstawiciel Microchip (producenta PICow)
  • REKLAMA
  • #5 449939
    runbit
    Poziom 11  
    Tak, ale jednej sztuki mi nie sprzedadzą.
  • #6 498661
    runbit
    Poziom 11  
    Potrzebuje jakiegoś najprostszego schematu programatora za pomocą, którego zaprogramuje układ PIC12F629. Najlepiej takiego, który można złożyć na pająka, bo chce tylko raz zaprogramować ten układ. Mojego Phoenixa można przerobić tak, żeby programował PIC16F84, czy zaprogramuje on także PIC12F629? Schemat przeróbki zamieszczam poniżej. Oczywiście kabelki zamiast do złącza ISO podłączył bym do PICa

Czy może schemat tego programatora, który podałem poniżej będzie dobry do tego?
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty programator dla PIC12F629 bez zbędnych wydatków? PROGRAMATOR JDM-ISO.jpg (47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 499031
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Podstawowa sprawa wynikająca z PIC12f629 jest to ,że programując musisz uważać na ustawienia producenta w konfiguracji. Microchip zaleca nie zmieniać ustawień band gap. Dlatego musisz dobrać program który to obsługuje. Ja programowałem PIC12f675 IcProg 1.05C i nie bylo problemów, pięknie zczytał i zapisał spowrotem konfiguracje.
  • #8 499866
    runbit
    Poziom 11  
    Dzięki, a jakiś prosty schemat programatora znasz. Podłączył bym zwykłego JDM, ale nie wiem jak jest z wyprowadzeniami PICa12. Mógłbyś podesłać jakiś prosty schemat programatorka do tego układu?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy najprostszego programatora do mikrokontrolera PIC12F629 bez konieczności zakupu drogiego sprzętu. Proponowany jest tani programator typu JDM wraz z darmowym oprogramowaniem IcProg 1.05, które obsługuje PIC12F629 i pozwala na poprawne odczytanie oraz zapis konfiguracji, zwłaszcza z uwzględnieniem zaleceń Microchip dotyczących ustawień band gap. Użytkownik pyta o możliwość przeróbki posiadanego programatora Phoenix/Funprog, który służy do programowania AVR, na programator do PIC12F629. Wskazano, że schematy prostych programatorów JDM można złożyć na tzw. "pająka" (lutowanie bez płytki drukowanej). Podkreślono, że ważne jest dobranie odpowiedniego programu do obsługi konfiguracji PIC12F629. W dyskusji pojawiły się także pytania o dostępność i ceny układów oraz elementów, a także o alternatywne układy i komponenty do projektów opartych na PIC12F629.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA