logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

(Problem) z internetem wi-fi. Za niska prędkość łącza

sebal303 12 Sty 2008 11:52 2614 10
REKLAMA
  • #1 4685154
    sebal303
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Niedawno z miecha temu założyłem sobie internet radiowy 1mb. na początku byłem zadowolony śmigał dobrze niekiedy wyciągał nawet ponad 1mb a od tygodnia jest wielka lipa. Niekiedy jest połączenie o szybkości 75kb niekiedy 200kb niekiedy 500kb ale rzadko był i prawie mega ale to z raz w całym poprzednim tygodniu. Dzisiaj zrobiłem testy na speedtest.net na Mozilli:down 101kb up 7kb PING 93 opera:down 243kb PING 999. Na operze PING ma zawsze wartość 999 a na Mozilli się waha. Dzwoniłem do admina mówi że mu wyświetla że wysyła mi prawie mega.
    I nie wiem co z tym teraz zrobić. Miałem miesiąc na testowanie łącza i teraz nadszedł termin kiedy mam się zastanowić czy biorę net czy nie. I teraz to już nie wiem w ogóle co robić,a z tymi ludźmi od neta ciężko się dogadać chociaż powiedzieli że przyjadą i sprawdzą.

Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 4687421
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Ile płacisz miesięcznie?

Admin mówi, że wysyła ci prawie mega - powiedz, czy sprawdzał to w momencie, kiedy właśnie coś ściągałeś? Czy może tylko tak Ooo?

Jaka jest prędkość linku radiowego? (AP-Klient)
  • REKLAMA
  • #3 4688581
    sebal303
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Błędy już poprawione :)

Płace 36PLN miesięcznie +na początku musiałem zapłacić 200 za sprzęt do odbioru.

Wiesz on to sprawdzał "tylko tak Ooo"

Co do prędkości linku radiowego to nie mam pojęcia. Czy ja mogę to sprawdzić???

Dodam że po wpisaniu "cmd" w "uruchom" i wpisaniu ping wp.pl wczoraj miałem nawet do 75% strat i admin powiedział że jest coś z anteną i w pn. ma przyjść z nową, ale znowu dzisiaj mam 0% strat czasami 1 raz na kilkanaście prób mi wskoczy 25%. Ale transfer mam około 200kb ping 169...

Nie wiem czy w tym przypadku jest to wina anteny...

Dzięki za odpowiedź!
  • #4 4688752
    michcio
    Specjalista elektryk
    Skoro jest taka strata pakietów, to możliwe, że to źle ustawiona antena.

Prędkość linku radiowego sprawdza się w panelu kontrolnym karty sieciowej WiFi. Na pewno razem ze sterownikami zainstalował się jakiś programik do kontroli karty (możliwe, że jest ikonka w zasobniku systemowym (obok zegara)). Sprawdzisz tam również parametry łącza: poziom sygnału, szumów, jego jakość itp.

Prędkość linku można też sprawdzić w Połączeniach sieciowych (Panel sterowania Windows).

Jaka antena? Parabola? Yaga? Panel? Jaka odległość od AP?
  • #5 4689446
    sebal303
    Poziom 11  
    Do karty nie instalowali sterów tylko xp ja wykrył i jest. Ściągnąłem te stery ale boje sie że jak zainstaluje to zresetują się wszystkie ustawienia i net w ogóle nie będzie działał.
    Jest program do gruntownego testowania wi-fi??? To co znalazłem na googlach mnie nie zadowala, może coś polecicie???
    W panelu sterowania grzebałem ale nie znalazłem w połączeniach sieciowych prędkości linku. Może mała podpowiedź???

Antena Yaga jaka firma nie mam pojęcia...
    Odległość od AP (myślę że AP jest to to użądzenie do którego podpięta jest antena i od którego idzie kabel do kart sieciowej tak???) w takim razie jest firmy "Air live" i odległość ja wiem na kablu z 5m.
  • REKLAMA
  • #6 4689927
    michcio
    Specjalista elektryk
    AP - access point - punkt dostępowy. Jednym słowem urządzenie u dostawcy. Chodziło mi o odległość pomiędzy twoją anteną a anteną u dostawcy internetu.

Chwilkę, masz u siebie też AP? Czy może masz tylko kartę sieciową RADIOWĄ w komputerze.

Więc jeśli masz tak, że jest Antena>kabel>AP>kabel>karta LAN w komputerze, to sterowniki nie są potrzebne. Sprawdź, czy antena jest dobrze ustawiona, czy skierowana jest bezpośrednio na antenę dostawcy.
  • #7 4691764
    wrzesinski1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Antena może jest dobrze zainstalowana tylko ze antena to badziew.
  • #8 4694243
    sebal303
    Poziom 11  
    powiem wam tak....

wszyscy którzy mają ten net narzekają że im sie muli. Wszyscy mają takie same anteny ale to nie możliwe chyba żeby wszystkim w tym samym czasie padły.
    Dzisiaj miał przyjść do mnie admin ale.... nie przyszedł... tak to bym coś konkretnego wiedział

Może to coś z nadajnikiem???
    Może coś sie wbija na fale neta i zakłuca???
    A może admin coś w ustawieniach popierdzielił???

Jak będę coś konkretnego wiedział to napisze.
    Narazie jest bez zmian....

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!!!
  • #9 4696118
    michcio
    Specjalista elektryk
    Więc zapewne admin podłączył do sieci dużo osób (czasem w ciągu tygodnia napędzić sobie można na tani internet kilkadziesiąt osób) i teraz sieć muli.
    Ciekawe, jakiem ma też łącze na zewnątrz.
    Skoro wszystkim muli, to jest to ewidentnie wina admina/sieci, a nie twojego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #10 4718770
    sebal303
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Niestety admin sieci nie rozwiązał problemu ciągle to samo. Dałem się na spokój i zrezygnowałem. Biorę netię albo neo 1mb ale się jeszcze zastanawiam. Dzięki za porady!!!
    Temat zamknięty.
    Pozdrawiam!!!
  • #11 4721452
    michcio
    Specjalista elektryk
    I pewnie prędko nie rozwiąże tego problemu. Zapewne musiałby założyć lepsze wyjście na zewnątrz. Np. radiówce w mojej okolicy niedawno doprowadzono od TP światłowód. Coś około 80 Mb/s chyba. No i działa jak trzeba (oczywiście u tych, którzy płacą, darmowa wersja 128 kb/s ma gorzej). Każdy ma zewnętrzne IP (jeśli chce, za darmo), więc programy typu eMule działają.
    Ale to spora sieć, pewnie niedługo dojdzie do 1000 osób, niedawni było coś koło 600. Kilkadziesiąt stacji bazowych na różnych obiektach, budynkach, masztach, dostęp także przez kabel dla niektórych bloków. No i obejmuje ona kilka(naście?) miejscowości.

Wracając do tematu: fakt faktem, polecam Neo,sam mam, działa wyśmienicie, żadnych awarii od dwóch lat, zawsze max. transfery.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzysta z internetu radiowego o deklarowanej prędkości 1 Mb/s, jednak od około tygodnia doświadczył znacznego spadku transferu do wartości rzędu 75-500 kb/s, z rzadkimi momentami osiągnięcia blisko 1 Mb/s. Testy prędkości na różnych przeglądarkach wykazują niestabilne wyniki oraz wysokie opóźnienia (PING do 999 ms). Administrator sieci twierdzi, że łącze działa prawidłowo, jednak pomiary użytkownika wskazują na straty pakietów sięgające nawet 75%. Podejrzewane są problemy z anteną Yagi, jej ustawieniem lub jakością, a także możliwe przeciążenie sieci przez wielu użytkowników podłączonych do tego samego nadajnika (AP - access point). Użytkownik nie posiada szczegółowej wiedzy o parametrach linku radiowego i obawia się instalacji sterowników karty sieciowej. Wskazano metody sprawdzania parametrów łącza w panelu sterowania Windows oraz w oprogramowaniu do karty Wi-Fi. Ostatecznie problem nie został rozwiązany przez administratora, co skłoniło użytkownika do rezygnacji z obecnego dostawcy i rozważania przejścia na usługi Neo lub Netia, które według opinii działają stabilniej i oferują wyższe prędkości. W dyskusji podkreślono, że problemy mogą wynikać z przeciążenia sieci radiowej i niewystarczającej infrastruktury, a także z możliwych zakłóceń fal radiowych lub błędnych ustawień sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA