logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można łączyć transformatory 220/24V 250VA szeregowo i równolegle?

prez8s 12 Sty 2008 14:53 14940 16
REKLAMA
  • #1 4685772
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Witam, mam kilka transformatorow 220/24V 250VA, są to stare transformatory bezpieczenstwa polskiej produkcji, poniewaz mam je za darmo chcialbym zrobic z nich jeden duzy zasilacz 12V ale bez odwiajnia uzwojen wtórnych i teraz mam pytanie. Jezeli połącze uzwojenia pierwotnie dwoch transformatorow szeregowo, a uzwojenia wtórne równolegle to czy uzyskam na wyjsciu takiego tandemu 12V i 500VA ?? A jak polacze uzwojenia pierwotne czterech transformatorow szeregowo i po dwa wtórne szeregowo, a potem oba szeregi rownolegle to czy uzyskam 12V i 1000VA?? Sądze ze tak bo na pierwotnych napiecie powinno sie rozlozyc po rowno, ale upewniam sie, moze ktos robil takie doswiadczenia?
  • REKLAMA
  • #3 4685893
    prez8s
    Poziom 33  
    Niestety w szukajce nie ma nic na temat szeregowego łączenia uzwojen pierwotnych transformatorów.
  • REKLAMA
  • #4 4685928
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Uzyskasz takie napięcia jak piszesz, jest jednak trochę 'ale' :
    Po pierwsze:
    Transformator zasilany napięciem 115V będzie mógł przenieść jedynie połowę mocy znamionowej, a zasilany 57,5V jedynie 1/4. Jest to spowodowane ograniczeniem dopuszczalnego prądu uzwojeń, który nie ulega zmianie.
    Po drugie:
    Rezystancja uzwojeń będzie dużo większa niż w przypadku transformatora nawijanego pod te nowe napięcia, a co za tym idzie zasilacz będzie dość "miękki"

Po trzecie:
    Nie powinno się łączyć bezpośrednio uzwojeń równolegle ze sobą, lepiej dać każdemu transformatorowi osobny mostek prostowniczy i niech pracują na jeden kondensator filtra. Być może w przypadku szeregowego łączenia uzwojeń pierwotnych ten problem traci znaczenie, ale nad tym głębiej się nie zastanawiałem.
  • REKLAMA
  • #5 4685950
    MarekRozbiecki
    Poziom 29  
    Ocena: 88
    Uzwojenia pierwotne można łączyć szeregowo. Nie wolno łączyć równolegle uzwojeń wtórnych (wyjątek uzwojenia bifilarne na tym samym rdzeniu) z powodu prądów różnicowych (wyrównawczych).
  • #6 4686478
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 194
    MarekRozbiecki napisał:
    Uzwojenia pierwotne można łączyć szeregowo. Nie wolno łączyć uzwojeń wtórnych (wyjątek uzwojenia bifilarne na tym samym rdzeniu) z powodu prądów różnicowych (wyrównawczych).

Koledze chyba pomyliło się łączenie równoległe z szeregowym <wtórne>.
    Kolega robball ma całkowitą racje.
    Równolegle teoretycznie można ale musiałyby mieć idealnie te same parametry. Szeregowo można bez problemu nawet o różnych mocach i napięciach pod warunkiem że obciążenie prądowe nie będzie większe od prądu trafa o najmniejszym prądzie.
  • #7 4690464
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    Miałem kiedyś podobne transformatory (4szt.) i nie bardzo miałem gdzie je zastosować. Ale potrzeba matką wynalazków. Więc połączyłem stronę pierwotną wszystkich czterech równolegle a strony wtórne połączyłem po dwa równolegle i następnie te dwa komplety po dwa trafa w szereg i wyszła mi dość dobra spawarka o napięciu biegu jałowego 48V prądu nie mierzyłem ale elektrodą fi 2,5 spawa bardzo ładnie
  • #8 4691115
    wmalczewski
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Nie do końca wiem jaką moc odda transformator 250W przy napięciu 115V[dwa w szereg]
    Rozpatrując podobny przykład dwóch żarówek 250W połączonych szeregowo moc ich spadnie do 1/4 czyli 57,5W.
    Najlepiej jak byś wykonał próbę łącząc 2 trafa w szereg,po stronie wtórnej też w szereg ,obciążył żarówką 24V 100W i wykonał pomiar napięcia.
    Jeżeli napięcie spadnie dużo poniżej 24V ,będzie to wskazywało że transformatory pracują poniżej połowy swojej mocy.
  • #9 4691713
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Spadnie w przybliżeniu 2 razy bardziej niż przy jednym transformatorze. Przenoszona moc jest ograniczona dopuszczalnym prądem uzwojeń, a ten dla danego transformatora jest stały. Transformator nawijany dedykowanie na 115V posiadałby 2 razy mniej zwojów nawiniętych drutem o dwa razy większym polu przekroju.

W uproszczeniu (pomijam spadki napięć itp) moc jaką ma przenosić transformator ustalamy obciążeniem, chodzi tylko o to, żeby wydzielona moc strat nie usmażyła naszego trafka.
  • #10 4695650
    prez8s
    Poziom 33  
    Czyli jednak nic z tego? Zalezy mi na 12V i duzym pradzie. Powiedzmy ze z dwóch transformatorow.
  • #11 4695697
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Możesz połączyć uzwojenia pierwotne w szereg a uzwojenia wtórne równolegle - jeżeli transformatory są identyczne. Zwróć uwagę, aby napięcia na uzwojeniach wtórnych nie były w przeciwfazie, bo to spowoduje spalenie transformatorów.
  • #12 5742855
    chomiczek21
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Pierwotne równolegle, a wtórne szeregowo .Prąd maksymalny tyle ile prąd najsłabszego transformatora czyli 8 A ale popdejrze4wam ,że napięcie 13,3 V i tak będzie za niskie do ładowania akumulatora 12 V trzeba dfodać jeszcze spadek napięcia na mosyku prostowniczym. Pozdrawiam
  • #14 5743570
    chomiczek21
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Racja,tyle że za mostkiem należałoby wsadzić kondensator co w przypadku prostownika jest zbędne. Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #15 5743591
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Ocena: 441
    Dobrt materiał o transformatorach i ich łączeniu:
    http://www.rose.pwr.wroc.pl/modele/Rozdz_5.pdf
    Z jednofazowych będzie trójfazowy
    Czy można łączyć transformatory 220/24V 250VA szeregowo i równolegle?
    Są nawet normy jak się łączy transformatory, a kombinacji jest jeszcze więcej.Czasami transformatory mają tabliczkę z opisem łączenia - np w Zygzak.Po mostku wszystkie prądy można sumować.
  • #16 10212157
    Szymek_14
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Czy rdzenie transformatorów a spotykamy teraz częściej przyspawane do podstawy obudowy metalowej urządzenia mogą być nadal połączone trwale gdy te transformatory połączymy na przykład uzwojenia pierwotne szeregowo a wtórne równolegle.
  • #17 10214037
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 423
    Potencjał elektryczny rdzenia nie ma żadnego znaczenia, więc rdzenie mogą być połączone.
    Przypomniałeś mi kawał, gdy profesor pyta studenta: - Czy transformator może mieć rdzeń z drewna? A student: - Może, pod warunkiem, że uzwojenia będą ze sznurka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości łączenia transformatorów 220/24V 250VA polskiej produkcji w celu uzyskania większej mocy i napięcia 12V bez dodatkowego uzwojenia wtórnego. Połączenie uzwojeń pierwotnych szeregowo i wtórnych równolegle może teoretycznie dać sumę napięć i mocy, jednak istnieją istotne ograniczenia. Prąd uzwojeń jest stały i ogranicza moc przenoszoną przez transformator, co powoduje, że transformator zasilany napięciem niższym niż nominalne przeniesie proporcjonalnie mniejszą moc. Rezystancja uzwojeń rośnie, co wpływa na charakterystykę zasilacza. Nie zaleca się bezpośredniego łączenia uzwojeń wtórnych równolegle ze względu na prądy wyrównawcze, chyba że są to uzwojenia bifilarne na tym samym rdzeniu. Lepszym rozwiązaniem jest stosowanie osobnych mostków prostowniczych dla każdego transformatora i wspólnego filtra. Połączenia szeregowe uzwojeń pierwotnych są możliwe, ale wymagają identycznych parametrów transformatorów i uwzględnienia fazowania napięć wtórnych, aby uniknąć uszkodzeń. Praktyczne doświadczenia wskazują, że łączenie kilku transformatorów może działać, ale moc i napięcie wyjściowe mogą odbiegać od oczekiwanych wartości. Rdzenie transformatorów mogą być połączone mechanicznie bez wpływu na działanie układu. W dyskusji pojawiły się także odnośniki do materiałów technicznych i norm dotyczących łączenia transformatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA