logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć tangens φ mając dany cosinus φ w elektrotechnice?

finch 12 Sty 2008 18:44 18123 5
REKLAMA
  • #1 4686608
    finch
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich

Mam zadanie z elektrotechniki gdzie jest dane: obciążenie znamionowe, sprawność, napięcie między fazowe oraz cosφ.

moc czynna pobraną przez silnik z sieci umiem policzyć ale kłopot zaczyna sie w momencie gdy do policzenia mocy biernej potrzebny jest tangens φ i tu pojawia się mój kłopot.
    Wiem że tg=sin/cos, natomiast sin=X/Z a cos=R/Z tylko że w zadaniu nie mam danej indukcyjności uzwojeń silnika, w internecie doczytałem się że można to jakoś przeliczyć(cosφ<=>tgφ) tylko że niestety nikt nie pokazał jak. Tak samo w książkach do elektry nie ma niczego na temat jak te wartości przeliczać.

z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4686621
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    finch napisał:
    Witam wszystkich

Mam zadanie z elektrotechniki gdzie jest dane: obciążenie znamionowe, sprawność, napięcie między fazowe oraz cosφ.

moc czynna pobraną przez silnik z sieci umiem policzyć ale kłopot zaczyna sie w momencie gdy do policzenia mocy biernej potrzebny jest tangens φ i tu pojawia się mój kłopot.
    Wiem że tg=sin/cos, natomiast sin=X/Z a cos=R/Z tylko że w zadaniu nie mam danej indukcyjności uzwojeń silnika, w internecie doczytałem się że można to jakoś przeliczyć(cosφ<=>tgφ) tylko że niestety nikt nie pokazał jak. Tak samo w książkach do elektry nie ma niczego na temat jak te wartości przeliczać.

z góry dziękuję za pomoc

Z tożsamości trygonometrycznej... :D którą powinieneś znać...
    Temat będę raportował, patrz Regulamin pkt. 16.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4686901
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    trygonometrią zajmowałem się ostatnio chyba 40 lat temu.,do dzisiaj pamiętam, n.p. wzór na jedynkę trygonometryczą.
    Zatem mając sin można policzyć cos i na odwrót.
    Dalej ze znanych zaleznosci tangens.
  • REKLAMA
  • #6 4687001
    finch
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Quarz masz prawo się wściec ale postaraj się zrozumieć kogoś kto wylądował na politechnice z prowincjonalnego liceum gdzie o trygonometrii trochę słyszał i wszystkiego uczy się sam, w każdym bądź razie dzięki za wskazówkę już zrozumiałem.
REKLAMA