logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA5560A411 dziwne zachowanie po wymianie łożysk

janusz333 12 Sty 2008 22:02 2794 9
REKLAMA
  • #1 4687435
    janusz333
    Poziom 11  
    Czy ktoś z kolegów spotkał się może z takim problemem:
    Po wymianie łożysk w pralce zaczęły się dziwne problemy.
    Otóż pralka zaczęła nienormalnie pracować. Na 2 programie zaczęła pobierać wodę a następnie zaczęła obracać bębnem tak jakby chciała wirować. Czyli z dużą prędkością, tyle tylko że trwało to około 3 sek. Następnie zaświeca się migocząca lampka GOTOWA potem pokazuje koniec programu.
    Wlazłem w tryb serwisowy pralki i:
    na 1 programie 2 3 4 5 zachowuje się OK. Wykonuje czynności....
    Natomiast na 6 i dalej STOI. Nic się nie dzieje.
    Rozebrałem elektronikę. Poprawiłem programator....Nadal to samo.

Wcześniej ( przy pierwszym uruchomieniu) pralki nastąpiło jakieś zwarcie w okolicach pompy lub silnika ale pralka pracowała nadal w sposób opisany wyżej.
    Co zrobić?
    Czy padła elektronika?
    Pleeeez help
  • REKLAMA
  • #2 4687616
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Sprawdz tacho przy silniku.
  • REKLAMA
  • #3 4688259
    janusz333
    Poziom 11  
    Coś mi sie jeszcze przypomniało:
    Przy kasowaniu programu dioda GOTOWE świeci się 15 razy a potem wszystko zamiera.
    Natomiast na końcu umownego prania ( pisałem wyżej że nie pierze) zaświeca się 7 razy i potem sygnalizowany jest KONIEC.

Dodano po 55 [minuty]:

Test opisany na tym forum pralka przeszła pozytywnie.....

Czy jest możliwe żeby łożysko było uszkodzone i podczas próby wirowania bęben pralki nie rozpędzał sie do odpowiednich obrotów i dlatego takie błędy?
    Kolejna rzecz to taka że strasznie ta pralka "jeździ " po łazience....Jakby była nie wyważona....
    Będę musiał przykręcić ją do podłogi...:)))))

Dodano po 21 [minuty]:

Test opisany na tym forum pralka przeszła pozytywnie.....

Czy jest możliwe żeby łożysko było uszkodzone i podczas próby wirowania bęben pralki nie rozpędzał sie do odpowiednich obrotów i dlatego takie błędy?
    Kolejna rzecz to taka że strasznie ta pralka "jeździ " po łazience....Jakby była nie wyważona....
    Będę musiał przykręcić ją do podłogi...:)))))
  • #4 4688887
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Co do ,,spacerów" pralki to sprawdź amortyzatory, lub czy zbiornik po remoncie gdzieś się nie podwiesił. Jeśli chodzi o pracę to sam pisałeś że było coś jakby zwarcie. Może przewody gdzieś spadły i zrobiły zwarcie. Przy tej okazji mogło coś się uszkodzić w module programatora-dokładnie go obejrzyj. Mogą być nadpalone ścieżki. Sprawdź też cewkę tacho jak pisał zbyszeksO.
  • REKLAMA
  • #5 4689583
    janusz333
    Poziom 11  
    Płytka programatora wygląda OK. Nie ma żadnych śladów przepaleń etc.
    Jeżeli chodzi o "tacho" to nawet nie mam pojęcia co to jest.
    Domyślam się tylko że to coś koło silnika:)
    Czy powinienem rozebrać pralkę od nowa...?????
    Generalnie silnik pracuje.....wiruje etc, tylko wykonuje dziwne programy....
    Nie mam już siły.....chyba się poddam...:)
  • #6 4689734
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Cewka tachogeneratoa znajduje się przy silniku sprawdz czy ma przejscie i czy nie jest poluzowana.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 4690008
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Czy wymieniając łożyska wyjmowałeś zespół piorący?
  • #8 4690061
    janusz333
    Poziom 11  
    TAK. Wyjmowałem wszystko!!!!
    Tak to jest jak za naprawę zabiera sie laik:)
    A to coś ważnego???
  • #9 4690173
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    janusz333 napisał:
    TAK. Wyjmowałem wszystko!!!!

To akurat dobrze - więc wszystko podpiąłeś prawidłowo? Sprawdź rezystancję prądniczki tacho - znajduje się ona "na tylnym łożysku silnika" (co ja mówię :D , żeby uprościć ) i wychodzą z niej 2 kabelki do wtyczki silnika.
  • #10 4691168
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie łożysk w pralce Amica PA5560A411 pojawiły się problemy z nieprawidłowym działaniem programów prania. Na drugim programie pralka pobiera wodę, następnie bęben obraca się z dużą prędkością przez około 3 sekundy, po czym miga lampka "GOTOWA" i program kończy się. W trybie serwisowym programy od 1 do 5 działają poprawnie, natomiast od 6 wzwyż pralka zatrzymuje się bez reakcji. Po wymianie łożysk wystąpiło również zwarcie w okolicach pompy lub silnika. Sprawdzono programator – brak widocznych uszkodzeń czy przepaleń. Zasugerowano kontrolę cewki tachogeneratora (tacho) przy silniku, która odpowiada za pomiar prędkości obrotowej bębna, oraz sprawdzenie amortyzatorów i stabilności zbiornika po remoncie. Możliwe, że uszkodzone łożysko lub problemy z tacho powodują nieprawidłowe odczyty i błędy w programach wirowania. Pralka wykazuje też silne drgania i "jeżdżenie" po podłodze, co może wskazywać na niewyważenie lub uszkodzenie elementów tłumiących. Autor potwierdził, że podczas wymiany łożysk wyjmował cały zespół piorący. Zalecane jest sprawdzenie rezystancji i stabilności połączeń cewki tachogeneratora oraz dokładna kontrola okablowania i elementów mechanicznych po remoncie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA