Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica PA5560A411 dziwne zachowanie po wymianie łożysk

janusz333 12 Jan 2008 22:02 2611 9
  • #1
    janusz333
    Level 11  
    Czy ktoś z kolegów spotkał się może z takim problemem:
    Po wymianie łożysk w pralce zaczęły się dziwne problemy.
    Otóż pralka zaczęła nienormalnie pracować. Na 2 programie zaczęła pobierać wodę a następnie zaczęła obracać bębnem tak jakby chciała wirować. Czyli z dużą prędkością, tyle tylko że trwało to około 3 sek. Następnie zaświeca się migocząca lampka GOTOWA potem pokazuje koniec programu.
    Wlazłem w tryb serwisowy pralki i:
    na 1 programie 2 3 4 5 zachowuje się OK. Wykonuje czynności....
    Natomiast na 6 i dalej STOI. Nic się nie dzieje.
    Rozebrałem elektronikę. Poprawiłem programator....Nadal to samo.

    Wcześniej ( przy pierwszym uruchomieniu) pralki nastąpiło jakieś zwarcie w okolicach pompy lub silnika ale pralka pracowała nadal w sposób opisany wyżej.
    Co zrobić?
    Czy padła elektronika?
    Pleeeez help
  • #2
    zbyszeks0
    Home appliances specialist
    Sprawdz tacho przy silniku.
  • #3
    janusz333
    Level 11  
    Coś mi sie jeszcze przypomniało:
    Przy kasowaniu programu dioda GOTOWE świeci się 15 razy a potem wszystko zamiera.
    Natomiast na końcu umownego prania ( pisałem wyżej że nie pierze) zaświeca się 7 razy i potem sygnalizowany jest KONIEC.

    Dodano po 55 [minuty]:

    Test opisany na tym forum pralka przeszła pozytywnie.....


    Czy jest możliwe żeby łożysko było uszkodzone i podczas próby wirowania bęben pralki nie rozpędzał sie do odpowiednich obrotów i dlatego takie błędy?
    Kolejna rzecz to taka że strasznie ta pralka "jeździ " po łazience....Jakby była nie wyważona....
    Będę musiał przykręcić ją do podłogi...:)))))

    Dodano po 21 [minuty]:

    Test opisany na tym forum pralka przeszła pozytywnie.....


    Czy jest możliwe żeby łożysko było uszkodzone i podczas próby wirowania bęben pralki nie rozpędzał sie do odpowiednich obrotów i dlatego takie błędy?
    Kolejna rzecz to taka że strasznie ta pralka "jeździ " po łazience....Jakby była nie wyważona....
    Będę musiał przykręcić ją do podłogi...:)))))
  • #4
    elektromechanik
    Level 27  
    Co do ,,spacerów" pralki to sprawdź amortyzatory, lub czy zbiornik po remoncie gdzieś się nie podwiesił. Jeśli chodzi o pracę to sam pisałeś że było coś jakby zwarcie. Może przewody gdzieś spadły i zrobiły zwarcie. Przy tej okazji mogło coś się uszkodzić w module programatora-dokładnie go obejrzyj. Mogą być nadpalone ścieżki. Sprawdź też cewkę tacho jak pisał zbyszeksO.
  • #5
    janusz333
    Level 11  
    Płytka programatora wygląda OK. Nie ma żadnych śladów przepaleń etc.
    Jeżeli chodzi o "tacho" to nawet nie mam pojęcia co to jest.
    Domyślam się tylko że to coś koło silnika:)
    Czy powinienem rozebrać pralkę od nowa...?????
    Generalnie silnik pracuje.....wiruje etc, tylko wykonuje dziwne programy....
    Nie mam już siły.....chyba się poddam...:)
  • #6
    zbyszeks0
    Home appliances specialist
    Cewka tachogeneratoa znajduje się przy silniku sprawdz czy ma przejscie i czy nie jest poluzowana.Powodzenia.
  • #7
    nares
    Home appliances specialist
    Czy wymieniając łożyska wyjmowałeś zespół piorący?
  • #8
    janusz333
    Level 11  
    TAK. Wyjmowałem wszystko!!!!
    Tak to jest jak za naprawę zabiera sie laik:)
    A to coś ważnego???
  • #9
    nares
    Home appliances specialist
    janusz333 wrote:
    TAK. Wyjmowałem wszystko!!!!

    To akurat dobrze - więc wszystko podpiąłeś prawidłowo? Sprawdź rezystancję prądniczki tacho - znajduje się ona "na tylnym łożysku silnika" (co ja mówię :D , żeby uprościć ) i wychodzą z niej 2 kabelki do wtyczki silnika.
  • #10
    User removed account
    Level 1