logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transformator impulsowy 3-wyjściowy w stroboskopie?

Abel01 19 Gru 2003 20:52 6333 14
REKLAMA
  • #1 443622
    Abel01
    Poziom 1  
    Mam taki mały problem zbudowałem strobola dyskotekowego z tej stronki, teraz mam problem bo transformator impulsowy na schemacie ma 4 wjścia a ja mam przy swoim tylko 3? Co z tym zrobić? Ma może ktoś obrazek strobola z takim transformatorem? Za wszelką pomoz będę wdzięczny
  • REKLAMA
  • #2 443636
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Sprawdz omomierzem przejście między końcówką wyzwalającą (ten biały najcz. kabelek) a którąś z "dolnych" wyprowadzeń. Tam gdzie będzie przejście, to tą końcówkę łączysz z masą układu. Pozostałą dołączasz do kondensatora 100-470nF/400V.
  • REKLAMA
  • #3 492817
    Pimej
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    co to znaczy "przejście" ??
    To ta nózka, gdzie opór bedzie równy 0 ??
  • #4 492841
    oj
    Poziom 42  
    W przypadku transformatora wyzwalającego firmy HEIMANN rezystancja między "kabelkiem" a jednym z dolnych wyprowadzeń wynosi 67 OHM (uzw. wtórne), uzwojenie pierwotne ma ok. 0,6 OHM

Dla transformatora wyzwalającego firmy MORENA TZ-1 0,3/11kV, uzwojenie wtórne 140 OHM, pierwotne 0,5 OHM
  • #6 740876
    PRYMI
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, czy jest jakiś inny sposób sprawdzenia wyprowadznie z transformatora impulsowego Heimann?? Mam omomierz ale jego najmniejsza mieerzona wartość to 1 kilo nie ma szans zebym mogł zmiezyc tym czymś ten transformator
  • REKLAMA
  • #7 940313
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    ja mam podobny problem tylko ze mam transformator TZ-1 0,3/11kV firmy COBR POLAM ktory z jednej strony ma 1 nozke a z drugiej 3 :|
    moze ktos mnie oswieci :idea:
  • REKLAMA
  • #8 940430
    oj
    Poziom 42  
    Tak jak jest to opisane wyżej.

Cytat:
    końcówką wyzwalającą (ten biały najcz. kabelek)

u Ciebie jest to
    Cytat:
    z jednej strony ma 1 nozke

I to uzwojenie będzie uzwojeniem wtórnym

Uzwojenie pierwotne ustalisz z pomiaru miernikiem na przejście
  • #9 1292919
    mayty
    Poziom 12  
    hmm. Złożyłem stroboskop z tej strony- trójlampowy. Wszystko według schematu. Na wyjściu uzyskałem aż 700 V zamiast ok 300. Zastosowałem odpowiednie oparniki. nie wiem czy to nie wina diody ale jest taka jak w spisie. wykorzystałem tylko minimalnie mocniejszy transformator 400V zamiast 350, czy to ma aż taki wpływ. 2- dokonywałem pomiaru na wyjściu q przy NE555 i było napięcie 9V. Ani potencjometr ani włącznik nie zmienały nic. Może źle dokonałem pomiaru wyjścia q. I jeszcze jedno pytanie dla pewności. Na palniku mam dwa wyjścia + i -. W sklepie mi powiedziano że błysk wywołuje impuls z kabla, przewodu podłączonego do ścieżki, precyzując chodzi o tą blaszkę na środku która nie jest podłączona ani do + ani - tylko do takiego srebrnego nalotu na lampie(na przykładzie JFK20.
  • #10 1293041
    bullo
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    mayty słuchaj panów sklepie oni nie kłamią...:)
  • #11 1999084
    22222
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ja mam taki problem, mianowicie posiadam transformator inpulsowy firmy HEIMANN ktory ma tylko 3 wyjscia a na schemasie ktory chcem zlozyc powinien miec 4 z czego 2 i tak ida na jedna sciezke wiec ten tez pewnie sie da jakos podlaczyc, w tym transformatorze z jednej strony sa 2 nozki a z drugiej 1 wiec wydaje mi sie ze ta jedna to bedzie ja trzeba kabelkiem podlaczyc z lampa a jak podlaczyc te dwie, w zalaczniku schemat ktory skladam i zdjecie transformatora. I jeszcze przy okazji w spisie mam podane ze mam zastosowac Diak KR100 lub BR100 a posiedam diak DB3 czy taki moge zastosowac i bedzie wszystko oki??
    Załączniki:
    • Schemat.rar (28.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2000253
    oj
    Poziom 42  
    Nie ma znaczenia jaki diak. Kiedyś opisywałem jak rozpoznać końcówki w tych transformatorach. Poszukaj
  • #13 2161999
    jpalach
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    tez mam takie cos z napisem heimann, ma to centymetr dlugosci, pol centymetra wysokosci i szerokosci. Troche male, myslalem ze to bedzie wieksze. Ktos sie orientuje ile to wywala napiecia na wtornym przy napieciu na pierwotnym rownym 300V? Tez ma trzy nozki, z jednej strony dwie z drugiej jedna. Od tej jednej do wszystko jedno ktorej po przeciwnej stronie jest ok 140 Ohm
  • #14 2162417
    oj
    Poziom 42  
    Ponad 12 kV
  • #15 3099392
    monter-elektronik
    Poziom 2  
    cyt "Tez ma trzy nozki, z jednej strony dwie z drugiej jedna. Od tej jednej do wszystko jedno ktorej po przeciwnej stronie jest ok 140 Ohm"

No właśnie, które uzwojenie jest tu wtórne, a które pierwotne. Coś tu nie gra.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia transformatora impulsowego 3-wyjściowego w stroboskopie, gdy schemat przewiduje transformator z 4 wyjściami. Użytkownicy zalecają pomiar omomierzem rezystancji między wyzwalającą końcówką (zwykle biały kabel) a pozostałymi wyprowadzeniami, aby zidentyfikować uzwojenie wtórne i pierwotne. W transformatorach Heimann i Morena TZ-1 podano przykładowe wartości rezystancji uzwojeń wtórnych i pierwotnych (np. 67 Ω i 0,6 Ω dla Heimann, 140 Ω i 0,5 Ω dla Morena). W przypadku transformatorów z 3 nóżkami (2 z jednej strony, 1 z drugiej) sugeruje się, że dwie nóżki mogą być połączone na jedną ścieżkę, a pojedyncza nóżka stanowi drugie uzwojenie. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność diaków (KR100, BR100, DB3), gdzie stwierdzono, że różnice nie mają istotnego znaczenia. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi pomiarów napięć i rezystancji oraz problemów z identyfikacją wyprowadzeń transformatora impulsowego w stroboskopach dyskotekowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA