logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Back-UPS RS 500 - problem z przetwornicą na UC3843B

pkrys 15 Sty 2008 21:42 5269 9
REKLAMA
  • #1 4698418
    pkrys
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Ponieważ nie jestem elektronikiem naprawa tego UPS'a APC mnie przerosła.:cry: Odkupiłem go jako złom - nie dał się włączyć i miał przebarwienie na obudowie. Próba z innym aku - poszedł wykonał test niby OK, odłączenie sieci - podtrzymuje, próba z obciążeniem - trzyma OK :D. Następnie pomiar ładowania aku a tam 0V :!: a więc dlatego nie startuje bez aku albo słabym - a powinien! i tylko zawiadamiać przez 4 kontrolkę Replace Battery że aku nie jest podłączony lub do wymiany. Przyglądnąłem się więc dokładniej płycie:
    1. rezystor R28 50kΩ 2W pali paluchy a więc jest :idea: przyczyna przebarwienia obudowy
    2. kondensator C7 odparował wokół szary nalot
    napięcie przed mostkiem 118V, po mostku 318V, na trafie prawie nic.
    UPS to model BR500I z 2004 roku wykonany na płycie o symbolu 640-0259_REV05 a więc symbol płyty w Google i znalazłem na ruskim forum schemat płyty i co się najczęściej wykłada. :D:D:D
    Tu podaję linka ze schematem

http://sofit.ucoz.ru/_ld/0/5_640-0259_REV05S.pdf

może się przydać, a rys. 4/4 pokazuje wymienioną w tytule przetwornicę. Mała uwaga kondenastor C22 po mostku to elektrolit 10µ/450V

wymieniłem:
    IC2 - UC3843B
    po C43 SMD został ślad na lucie że kiedyś był
    Q6 - MOSFET oryginalnie 2SK2608 tu wymieniłem na 2SK2700
    C7 w orygiale na 16V dałem według ruskich wskazówek na 50V i 105°C
    R107
    C60
    R150
    Odpalam ładowanie jak ta lala 13,72V :D:D:D ale UC3843B jakoś piszczy i syczy :?: . Wymieniłem profilaktycznie C26 ale miałem tylko z tolerancją na 20% i 4kV oraz C22A też na 20% i 2kV - UC3843B uspokoił się, wiem że tu pomiary oscyloskopem wszystko by wyjaśniły ale nie jestem elekronikiem i tylko czasem coś tam naprawiam lub zrobię.
    Wszystko chodzi jak należy już 3 dzień a rezystor R28 jak paliło tak pali, zmieniłem go z 50kΩ 2W na 100kΩ 2W przetwornica działa a rezystor nadal pali, zwiększyłem do 150kΩ ale przetwornica stop na 7 nodze UC3843B napięcie 5,94V więc dałem równolegle około 50kΩ 2x po 2W i ten układ też jest cholernie gorący.
    W związku z powyższym :cry: nie mam na tyle wiedzy i doświadczenia co jest nie tak w tej przetwornicy, a nie wydaje mi się aby APC zaprojektowała tak kiepsko model tego UPS'a
    Pytam więc bo mam dylemat:
    - Czy to moc rezystora R28 jest nieodpowiednio dobrana i wystarczyłoby dać ten opór na te 50kΩ ale z 5W?
    - Czy coś jest jeszcze uszkodzone co mogłem pominąć?
    pozdrawiam i proszę o pomoc
    pkrys
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4701332
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , przez ten opór płynie napięcie wstępnie zasilające uc 3843, po starcie zasilacza , układ jest zasilany przez D7 , R 50, C7, C43 , jeżeli tam będzie uszkodzenie , a napięcie płynące przez R28 wystarczy do odpalenia przetwornicy to cały prąd zasilający ten scalaczek płynie przez ten właśnie rezystor , następnie rolę zasilacza uc przejmują w/w elementy.Tu jest nota katalogowa uc3843:http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/U/C/3/8/UC3843.shtml
    Z napięcia startu i prądu scalaczka już można sobie obliczyć jaka moc się wydziela na tym rezystorze, jeżeli układ zasilania nie zadziała poprawnie. Moim zdaniem uszkodzony będzie jeden z elementów w/w (bardzo prawdopodobny R50, dioda D7 trochę mniej ale to wyjdzie w czasie pomiarów)do wymiany obligatoryjnie C7 i C43 Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4701946
    pkrys
    Poziom 10  
    Witam
    C7 i C43 wymieniłem patrz mój post. Sprawdziłem podane przez Ciebie elementy, najlepiej byłoby wylutować diodę D7 - w kierunku przewodzenia 528 ohm odwrotnie 3.4k (tylko co jeszcze się mierzy?) nie powinna być uszkodzona ale wylutuję i sprawdzę. Masz rację po zastartowaniu przetwornicy przez rezystor nie będzie płynął już taki prąd. Nota UC3843B podaje skrajnie 17mA a typowo 10mA co przy spadku napięcia 304V niestety daje 3W wychodzi że UC3843B zasilany jest tylko przez ten rezystor. Myślę że ten wymieniony C43 też mogło położyć przy rezystorze, który teraz mam wlutowany czyli R28=100k napiecie wchodzące na 7 nogę UC to 16.04V
    Wyprowadziłeś mnie trochę z błędnego myślenia jak coś wyjdzie dam znać.
    Wielkie dzięki
    pkrys
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4702971
    Darserw
    Poziom 27  
    Sorki skupiłem się na problemie więc umknęły mi te kondensatory, a elementy lepiej wylutować układ nie będzie wprowadzał w błąd. Często diody padają dopiero pod obciążeniem ,ja obligatoryjnie je wymieniam jak mam wątpliwości.Pozdrowienia.
  • #5 4704703
    pkrys
    Poziom 10  
    Witam
    Wylutowałem diodę D7 i sprawdziłem miernikiem wychodzi że sprawna wlutowałem, włączyłem a rezystor R28 mniej się nagrzewa. Popracowało to może z 15 min tylko UC jakoś syczał i po ptokach uwaliłem go. Muszę zamówić nowy UC3843B i wymienić tą diodę oraz C43 zmienię na wyższe napięcie. Mam co prawda FAN7554 ktoś na forum pisał że może być zamiennikiem tylko między 2 nogę a masę trzeba wlutować rezystor 100k spróbuję. Szkoda że nie wywaliłem D7 pewnie jest uwalona i mogła mieć zimny lut no to mam "z gów.... bata nie ukręcisz"
    pozdrawiam
    pkrys
  • Pomocny post
    #6 4708319
    Darserw
    Poziom 27  
    To wychodzi na to że zasilacz się nie stabilizuje, trzeba sprawdzić elementy sprzężenia zwrotnego.
  • #7 4719113
    pkrys
    Poziom 10  
    Witam
    Zrobiłem przez weekend porządek na płycie i narazie czekam na nowe elementy. Posprawdzałem pozostałe, wszystko niby sprawne. Nie podobał mi się tylko ceramik C77 rozleciał się czy wylutowaniu. Poprzednio nie wymieniałem kondensatora C22 teraz go wywalę jak przyjdzie nowy. Jako diodę D7 założę UF4007 to też szybka dioda tylko że na 1000V siedziała HS1K porównałem noty parametry pasują . Podpowiedz co szczególnie sprawdzić w sprzężeniu zwrotnym.
  • Pomocny post
    #8 4719704
    Darserw
    Poziom 27  
    Mam pytanie - syczał zasilacz(bo chyba nie sam scalak)w zasadzie wystarczy wymienić elektrolity , posprawdzać transoptory , a sprawdzałeś układ gaszący tranzystora i sam tranzystor?(R157, C77,Q6)Trochę to dziwne że ubiło scalak , najpierw powinno uszkodzić np.Q6 , chyba że zasilanie scalaczka było nieprawidłowe, ale wtedy też najczęściej pada tranzystor. Najlepiej wstawić elementy , odpalić i pomierzyć jakieś napięcia.Zasilacz nie powinien wydawać jakichś dziwnych dźwięków. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #9 4755818
    pkrys
    Poziom 10  
    Witam
    Nareszcie dostałem wszystkie nowe bebeszki dzisiaj zabieram się do roboty powinno być dobrze
    pozdro
    pkrys
  • #10 4853668
    pkrys
    Poziom 10  
    Witam
    Trochę długo mnie nie było ale i nie miałem czasu dokończyć tej przetwornicy w UPS'ie. Przetwornica po wymianie uszkodzonych elementów wystartowała, ale nie pracuje poprawnie skaczą napięcia na aku. Pytanie jak długo popracuje? Jeśli teraz coś się wyłoży to dalej nie ma sensu naprawa, zaczyna bić na alarm ekonomia. Jednym słowem działa i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył uszkodzonej przetwornicy w UPS APC Back-UPS RS 500 (model BR500I, płyta 640-0259_REV05) z 2004 roku. Główne objawy to brak ładowania akumulatora i przegrzewający się rezystor R28 (50kΩ 2W), który powodował przebarwienia obudowy. Uszkodzeniu uległy także kondensatory C7 i C43 oraz scalak UC3843B sterujący przetwornicą. Diody D7 i tranzystory w układzie były sprawdzane i częściowo wymieniane (np. D7 na UF4007). Wymiana uszkodzonych elementów, w tym kondensatorów elektrolitycznych i scalaka UC3843B, pozwoliła na uruchomienie przetwornicy, jednak napięcia na akumulatorze były niestabilne. Wskazano konieczność sprawdzenia elementów sprzężenia zwrotnego oraz układu gaszącego tranzystor (R157, C77, Q6). Po wymianie wszystkich uszkodzonych komponentów przetwornica działała, lecz dalsza eksploatacja może być nieopłacalna ze względu na ryzyko kolejnych awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA