logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Casio MZ-2000: Nieprawidłowe działanie stacji dyskietek po wymianie głowic

jarecki1989 15 Sty 2008 21:52 2580 11
REKLAMA
  • #1 4698461
    jarecki1989
    Poziom 24  
    Ocena: 115
    Witam w wyżej wymienionym instrumencie uszkodzeniu uległa stacja dyskietek a mianowicie uszkodzone zostały głowice. Kupiłem nowa stacje w sklepie komputerowym ta jednak nie chciała działać wyświetlał sie komunikat że dyskietka jest uszkodzona. Kombinowałem z taśmami i nic. W końcu kupiłem na allegro inna stacje tej samej firmy lecz o troche innym numerze seryjnym orginał to DF354Hxxxx a ta co kupiłem to DF354Hyyyy włożyłem tą nową i ten sam problem. Pokusiłem sie żeby wymienić same głowice z nowej do starej, nie było wiele roboty. Włożyłem stara stacje fdd i od razu przeczytało mi pliki z dyskietki i tu sie zaczyna problem, daje na "start" i zalezy, raz odtwarza, raz wyswietla ze uszkodzona dyskietka, jak odpali to raz gra cały utwór a raz pare sekund i znowu komunikat. Próbowałem na wielu dyskietkach i plikach za kazdym razem co innego odtwarza albo wogóle nie odtwarza ale listę utworów czyta zawsze. W czym może być problem ? Z góry dziękuje za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #3 4701231
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Prawdopodobnie źle ustawione głowice, one są regulowane pod konkretną mechanikę.
  • REKLAMA
  • #4 4702069
    jarecki1989
    Poziom 24  
    Z tymi głowicami sie domyślilem, kombinowałem nawet coś, i raz mi czytało raz nie. Ale głowice w orginalnej obudowie wogole nie działaja a w obudowie od starego fdd raz dzialaja raz nie. Jedynym elementem którego jeszcze nie wymieniłem to silnik krokowy przesuwajacy głowice ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia bo sa niby takie same.
  • #5 4702976
    Darserw
    Poziom 27  
    Jeżeli tak jest to ja wymienił bym elektronikę nie ruszając mechanizmu.:D
  • #6 4704275
    jarecki1989
    Poziom 24  
    Szczerze mówiać juz probowałem wszystkiego i ta elektronike i ta i ten mechanizm i tamten. Może ktoś wie gdzie mozna taka orginalna stacje kupić albo coś co bedzie działało. Niby ta sama firma Alps a nie działa. W czym wogóle jest różnica ze zwykłą stacja z kompa nie działa ?
  • REKLAMA
  • #7 4706608
    Darserw
    Poziom 27  
    Może być inna pojemność, inne protokoły itp. Ja kiedyś chciałem adoptować stację z PC do amigi i też mi się nie udało pomimo tych samych pojemności.
    Jaki jest dokładny symbol tego flopka?
  • #8 4707311
    jarecki1989
    Poziom 24  
    Ale elektronika została ta sama co była a głowice tylko przełożone z akiej samej firmy stacji. Stacja czyta, widzi co jest nagrane na dyskietce ale nie moze odtworzyć tak jakby nie trafiała głowica na odpowiednią ścieżke. Jak formatuje to tez formatuje do końca bez problemów. W serwisie za ta stacje chca 350 zł ... Troche dużo
  • #9 4707386
    Agent L
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Darserw napisał:
    stację z PC do amigi i też mi się nie udało pomimo tych samych pojemności.
    Hehe, akurat z tego co ja pamiętam PCty i Amigi nigdy nie miały takich samych pojemności : D

A kolega jarecki już głowice ruszył, więc jest za późno. Ma teraz swój własny format dyskietki...
  • #10 4707935
    jarecki1989
    Poziom 24  
    no właśnie ruszyłem ... A jakbym kupił nowa dyskietke alpsa i wrzucił do niej tylko elektronike z orginalnej ? Bo ta mi czyta tylko ze wlasnie ruszyłem ta glowice zamiast od razu przełożyć elektronike. A jeszcze pytanie, czy z innej stacji dyskietek tez moze być głowica czy nie ?
  • REKLAMA
  • #11 4708351
    Darserw
    Poziom 27  
    Była kiedyś firma która naprawiała głowice do drukarek i napędy......
    Jeżeli chodzi o pojemności to 720 kB kiedyś były standardem, ale kolega może tego nie pamiętać :-)
  • #12 4710247
    Agent L
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Darserw napisał:
    Jeżeli chodzi o pojemności to 720 kB kiedyś były standardem, ale kolega może tego nie pamiętać :-)
    Z tego co ja pamiętam to Amiga nie miała stacji 720kB ...
    Pojemności Amigi :
    DD : 880 kB
    HD : 1,7 MB(tylko jako zewnętrzna)
    Pojemności PCta:
    DD : 720 kB
    HD : 1.44 MB
    Ale oftopujemy a Casio jak nie czytało tak dalej nie czyta.

Jeżeli teraz problem tkwi w źle ustawionych głowicach, to te 2 stacje już są mechanicznie nie do odzyskania. Z tego co widzę w internecie do ocenienia ustawienia głowic potrzebna jest dyskietka z nagranym specjalnym wzorem - którego nie da się nagrać na zwyczajnej stacji.

Jeżeli oceniasz że oba typy są mechanicznie identyczne to przełóż starą elektronikę do następnej nowej stacji (jeśli nie jest problemem kupić kolejną ; ). Oczywiście o ile da się wyjąć płytkę bez naruszania głowic.

Spróbuj najpierw porównać na oko obie elektroniki, może ta stara ma jakiś oczywisty trik - jak np. zwarcie pinów 10 i 12 w tej konsoli lub przeplot (ten do rozróżniania stacji A i B) wykonany na płytce.
    Zwróć szczególną uwagę na piny 10,12,14 i 16, one służą do wybierania i startowania obu stacji, więc możliwe że to tu będzie coś "hardwired" by uprościć/udziwnić kontroler.

PS : NIE zwieraj od razu pinów 10 i 12, to tylko przykład!

Podsumowanie tematu

✨ W Casio MZ-2000 uszkodzeniu uległa stacja dyskietek, konkretnie głowice. Próby wymiany całej stacji na nową lub inną tej samej firmy (modele DF354Hxxxx i DF354Hyyyy) nie przyniosły efektu – system wyświetla komunikat o uszkodzonej dyskietce. Przełożenie głowic z nowej stacji do oryginalnej mechaniki pozwoliło na częściowe odczytanie plików, jednak odtwarzanie jest niestabilne – raz działa, raz pojawia się błąd. Formatowanie dyskietek przebiega bez problemu. Podejrzewa się nieprawidłowe ustawienie głowic, które są regulowane pod konkretną mechanikę, a także możliwe różnice w elektronice i protokołach komunikacji między stacjami. Próby wymiany silnika krokowego nie przyniosły poprawy. Dyskusja wskazuje, że stacje dyskietek do Casio MZ-2000 mogą mieć unikalne parametry, różniące się od standardowych stacji PC, co utrudnia adaptację. Do prawidłowego ustawienia głowic potrzebna jest specjalna dyskietka z wzorcem testowym, niedostępna na zwykłych stacjach. Sugerowane jest porównanie i ewentualna wymiana elektroniki przy zachowaniu oryginalnej mechaniki, zwracając uwagę na specyficzne połączenia pinów (np. 10, 12, 14, 16) odpowiedzialnych za rozróżnianie stacji i sterowanie. Koszt serwisu oryginalnej stacji jest wysoki (ok. 350 zł), co skłania do poszukiwania alternatywnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA