logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka akumulatorów 26,6V 0-25A – czy LM317 wystarczy, alternatywy dla dużych prądów

marcin_op 16 Sty 2008 17:43 6501 33
  • #31 4712382
    marcin_op
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Kolego Dar.El móglbyś powiedzić coś wiecej na temat tego dławika, bo coś mi się też o uszy obiło ze powinien być, ale jak go dobrać ? i jaką rolę on pełni...

I pomiar napięcia... dlaczego źle ??
  • #32 4712769
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

marcin_op napisał:
    I pomiar napięcia... dlaczego źle ??

Mierząc napięcie w takim układzie do napięcia akumulatora dodaje ci się spadek napięcia na diodzie i na tranzystorze.
    Jeżeli PCF8591 ma jeszcze jedno wejście to pomiar napięcia można zrobić tak, że wejście AIN1 pozostaje a trzecie wejście podłączone jest do "-" akumulatora.
    PWM też jest nie dokońca poprawnie zrobiony ponieważ w takim układzie prąd raz jest, a raz go nie ma. Akumulator powinien być ładowany liniowo, a sterowanie tranzystora powinno odbywać się impulsowo
  • #33 4712893
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Witam po przerwie i zastanawiam się jak można skomplikować rzecz która można zrobić tak prosto. No chyba że ktoś chce udowodnić że bez procesora juz nic nie można zrobić. Poco procesor do regulacji PWM, chyba że ktoś go stosuje, a tak naprawdę nie wie czym jest PWM.

Regulator PWM to nic innego jak układ o regulowanym współczynniku wypełnienia. Aby go zrealizować wystarczy generator o reg. współczynniku wypełnienia i element wykonawczy na przykład tranzystor MOS i tyle.

Taki prostownik w oparciu o jeden wzmacniacz operacyjny kiedyś robiłem znajomemu i był zadowolony

Śledząc posty chciałem zasugerować alternatywne rozwiązanie prostownika 30A.

Głównym problemem w regulatorze szeregowym jest moc jaka wydziela sie w tranzystorach szeregowych. Istnieje pewne rozwiązanie kiedyś to stosowałem przy okazji prostownika do ładowania akumulatorów 48V prądem 60A.(to były akumulatory 600Ah) W moim rozwiązaniu zastosowałem pewną sztuczkę polegająca na tym aby napięcie K-E tranzystrów szeregowych było zawsze stałe np 1,5V co przy prądzie 30A da moc jaka sie wydzieli 45 W, a to można odprowadzić przy niezbyt wielkim radiatorze.
    Sztuczka polega na umieszczeniu w prostowniku 2 diod i 2 tyrystorów.
    Kąt zapłonu tyrystorów jest sterowany spadkiem napięcia na tranzystorze szeregowym.

I tyle, prawda że proste

PS. nie wymyśliłem tego sam a posiłkowałem sie rozwiązaniem z "Elektora"
  • #34 4712918
    marcin_op
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ojejku :( a juz myślalem że jest dobrze...

to co ja robie to jest tylko projekt teoretyczny, i wiem ze można to zrobić bez uP, ale w założeniu musi byc uP i nic na to nie poradzę....

Co do PCF-a to ma 4 wejscia, wiec jeszcze 2 wolne, ale nie bardzo rozumiem co do podłaczenie - do kolejnego weścia....

Ja już sam nie wiem co mam dalej z tym robic :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania ładowarki akumulatorów o napięciu około 26,6V i regulowanym prądzie do 25A, bazującej na układzie LM317 lub jego alternatywach. Użytkownik pyta, czy LM317 można zastąpić innym układem o większym prądzie lub jak zmodyfikować istniejący schemat, aby osiągnąć wymagane parametry. W odpowiedziach podkreślono, że LM317 i podobne stabilizatory liniowe (np. LM350) mają ograniczenia prądowe (około 3A) i do uzyskania prądów rzędu 25A konieczne jest zastosowanie dodatkowych tranzystorów mocy (np. 2N3055) w układzie sterowanym przez wzmacniacz operacyjny lub układ uA723. Problemem jest duża moc strat ciepła (rzędu kilkuset watów), co wymaga odpowiednio dużych radiatorów i chłodzenia wymuszonego. Z tego powodu sugerowano alternatywę w postaci regulatora impulsowego PWM, który jest bardziej efektywny cieplnie. Wątek porusza także kwestie pomiaru napięcia i prądu, zastosowania mikrokontrolera do regulacji oraz roli dławika na wyjściu ładowarki. Autor projektu zamieścił schematy i prosił o opinię, otrzymując wskazówki dotyczące poprawności pomiarów i konstrukcji układu PWM. W dyskusji pojawiły się uwagi o przestarzałości układu uA723, ale także o jego praktycznym zastosowaniu w sterowaniu tranzystorami mocy. Podsumowując, do ładowania prądem 25A lepszym rozwiązaniem jest układ impulsowy PWM z tranzystorami mocy, a nie liniowy regulator na LM317, ze względu na straty mocy i problemy z chłodzeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA