logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka akumulatorów 26,6V 0-25A – czy LM317 wystarczy, alternatywy dla dużych prądów

marcin_op 16 Sty 2008 17:43 6501 33
  • #1 4701021
    marcin_op
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Znalazłem ładowarke akumulatorów na LM317

Może mi ktoś doradzić czy ten układ da się zmienić, aby prąd ładowania był do 25A jest jakiś inny, większy LM ??

Bo interesuje mnie dokładnie taka ładowarka tylko że napięcie ładowania będzie około 26,6V a prąd musi być 0 - 25A

wszelkie sugestie mile widziane
  • #2 4701154
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Dopiero co jedno takie Twoje pytanie wylądowało w koszu a Ty znowu swoje... Użyj wyszukiwarki wreszcie.
  • #3 4701236
    marcin_op
    Poziom 14  
    Nie wylądowało w koszu tlko sam je usunałem, bo wydaje mi się że w poprzednim pytaniu niezbyt je sprecyzowałem...
    a z wyszukiwarki korzystałem, jednak znalazłem max. do 10A co mnie nie satysfakcjonuje :(
  • #4 4701295
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Wystarczy dołożyć 1-2 "odpowiednie" tranzystory PNP i rezystor . Pozostanie natomiast problem ciepła jakie musi wytracić radiator.
    Zakładając spadek napięcia na tranzystorze szeregowym tylko 10V przy prądzie 30A to daje 300W mocy w radiatorach, nie lepiej zrobić to jako regulator PWM.

Pozdrawiam
  • #5 4701310
    marcin_op
    Poziom 14  
    PWM ?? tzn .? jak wyglądalby taki regulator ?
  • #6 4701398
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Daj mi trochę czasu, poszukam swój projekt to Ci podeślę.
    Czy może być schemat jako *.sch czy chcesz PDF
  • #7 4701450
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Ja się może tak spytam: a czym chcesz zasilać tą ładowarkę? Z 12V nie uzyskasz 26V.

A co do tego schematu: znam inny:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Z zabezpieczeniem (można zostawić na noc ;) ), ale również posiadający pewne ograniczenia (wynikające z charakterystyki LM317). Mam podobny problem, gdyż na 8.4V muszę uzyskać około 6A, a łączyć 5 (4 byłyby na granicy) LM317, lub 3 LM350 nie chcę, szczególnie, że malutkie różnice między nimi mogą negatywnie wpłynąć na działanie ładowarki. Zdaje się, że był jakiś układ scalony wykorzystujący zewnętrzny tranzystor mocy i ograniczeniem był właśnie tylko ten tranzystor - czyli uzyskanie nawet parędziesięciu amperów nie byłoby problemem (o ile by wszystko od ciepła nie wyparowało). Tylko właśnie nie wiem co to był za układ i jak się go wykorzystuje. Może ktoś pomoże?

Pewnie jest to na forum, ale "szukaj" nie działa:
    "SQL Error : 29 File './rtv/phpbb_search_results.MYD' not found (Errcode: 24)"
  • #8 4701577
    marcin_op
    Poziom 14  
    Może byc *.sch

Nie chcę zrobić z12V 26 to tylko przykład.

Ja potrzebuje obojętnie jaki prostownik, który będzie mial możliwośc redulacji napięcia i prądu.
    To jest projekt, zasilanie da sie takie jak trzeba.
    jedyne założenia to takie że potrzebna jest regulacja prądu i napięcia za pomoca uP

Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

A może jest po prostu jakiś inny LM (zamiast 317), który po prostu ma większy prąd i możnaby go najzwyczajniej podmienić ??
  • #9 4702419
    -RoMan-
    Poziom 42  
    -> OldSkull

Skuteczniejszą wyszukiwarką są Google. Dopisz do szukanego "site:elektroda.pl" i bez problemu znajdziesz co potrzebujesz. A jak Ci się nie chce pisać to:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i masz niemal to samo.
  • #10 4702687
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Oczywiście chcesz ładować akumulator ołowiowy.
    Przypomnę, że służą do tego proste układy (transformator -> prostownik -> kondensator). Kondensator nie jest konieczny.

marcin_op napisał:
    A może jest po prostu jakiś inny LM (zamiast 317), który po prostu ma większy prąd i możnaby go najzwyczajniej podmienić ??

Tak jest, LM350 o maksymalnym prądzie 3A.
    To ci i tak nic nie da, ponieważ trzeba by było dołożyć do niego 2 tranzystory o bardzo dużym prądzie kolektora.
    Tak jak zostało napisane wcześniej w tym temacie, moc strat będzie bardzo duża.
    Kolega armada podał przykład. 300W na radiatorze (jajka sadzone można by było zrobić :) ).

OldSkull napisał:
    Zdaje się, że był jakiś układ scalony wykorzystujący zewnętrzny tranzystor mocy i ograniczeniem był właśnie tylko ten tranzystor - czyli uzyskanie nawet parędziesięciu amperów nie byłoby problemem (o ile by wszystko od ciepła nie wyparowało). Tylko właśnie nie wiem co to był za układ i jak się go wykorzystuje.

Można byłoby się zastanowić nad poczciwym uA723. Układ ten steruje tranzystorem mocy. W przypadku dużych prądów dodaje się drugi tranzystor, który steruje tym pierwszym (głównym). I tak pozostaje kwestia doboru odpowiedniego tranzystora. Można by było zastosować np. 2n3055 (prąd kolektora 15A, maksymalną moc jaką oddaje przy temperaturze otoczenia to 115W).
  • #11 4702951
    marcin_op
    Poziom 14  
    Czyli rozumiem że nie ma żadnego racjonalnego sposobu na zrobienie prostownika ktory miałby zabezpieczenie 30A ??
  • #12 4703290
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Faces napisał:
    [ ... ] Można by było zastosować np. 2n3055 (prąd kolektora 15A, maksymalną moc jaką oddaje przy temperaturze otoczenia to 115W).

Zwyczajne chciejstwo, a wynikające z zrozumienia tego parametru... :cry:
    Spróbuj wydzielić taką wartość mocy w tym tranzystorze, a zobaczysz co stanie się.
    Nawet "gotowanie wody" tym tranzystorem kiepsko widzę...:D
  • #13 4703783
    Faces
    Witam.

Quarz napisał:
    Spróbuj wydzielić taką wartość mocy w tym tranzystorze, a zobaczysz co stanie się.

Przecież nie chodziło mi o sam tranzystor. Oczywiście, że 2n3055 nie wydzieli takiej mocy. Stosując odpowiedniej wielkości radiator z wymuszonym chłodzeniem tak aby temperatura otoczenia wynosiła 25 stopni można by było teoretycznie wydzielić taką moc. Teraz pozostaje kwestia chłodzenia tak aby utrzymać temperaturę na poziomie 25 stopni.

marcin_op napisał:
    Czyli rozumiem że nie ma żadnego racjonalnego sposobu na zrobienie prostownika ktory miałby zabezpieczenie 30A ??

Jest racjonalny sposób na zrobienie prostownika. Można wykorzystać uA723 + dodatkowo 3 lub 4 połączone równolegle tranzystory 2n3055. W takim układzie można osiągnąć prąd powyżej 20A.
  • #14 4703806
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Nie temperatura otoczenia tylko temperatura obudowy (Tc) jest ważna.
  • #15 4703898
    Faces
    -RoMan- napisał:
    Nie temperatura otoczenia tylko temperatura obudowy (Tc) jest ważna.

Zgadza się, ale z drugiej strony obudowa ma kontakt bezpośredni z otoczeniem.
    Temat (radiatory, obliczanie radiatorów i ich dobór) jest dość obszerny i nie tutaj nam o tym pisać (może kiedyś porozmawiamy o tym bo jest to ciekawe).
    Postarajmy się pomóc koledze marcin_op.

-RoMan- co myślisz o zastosowaniu uA723 + tranzystory do ładowania akumulatora?
  • #16 4704214
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Nie pisz takich rzeczy, proszę. Temperatura obudowy (Tc) ma niewiele wspólnego z temperaturą otoczenia (Tamb). Jedyny związek, to podawanie Rthj-a dla pracy elementów bez radiatora.

Co do 723 - wypowiadałem się wielokrotnie. Nie znoszę tego przestarzałego badziewia i tyle. Sam pomysł stosowania liniowych rozwiązań przy ładowaniu akumulatorów tak dużymi prądami uważam za nonsensowny.
  • #17 4704305
    Faces
    -RoMan- napisał:
    Nie pisz takich rzeczy, proszę. Temperatura obudowy (Tc) ma niewiele wspólnego z temperaturą otoczenia (Tamb). Jedyny związek, to podawanie Rthj-a dla pracy elementów bez radiatora.

Okej tutaj się zgadzam, mój błąd.

-RoMan- napisał:
    Co do 723 - wypowiadałem się wielokrotnie. Nie znoszę tego przestarzałego badziewia i tyle. Sam pomysł stosowania liniowych rozwiązań przy ładowaniu akumulatorów tak dużymi prądami uważam za nonsensowny.

Nie znaczy, że dla ciebie to jest przestarzałe badziewie to dla kogoś też musi być przestarzałe. Fakt, że układ ten został wymyślony dawno, ale nadal jest w użyciu. Zamiast pisać takie rzeczy to zaproponuj coś konkretnego, bo jak narazie to z twojej strony jest echo.
  • #18 4704482
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ale co ja mogę zaproponować człowiekowi, który szuka "mocniejszego LM317"? Budowę przetwornicy? Nawet tak nie żartuj.

Tuż obok jest bardzo fajna dyskusja o przetwornicy dużej mocy:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - aż się prosi, żeby tego użyć.
  • #19 4705498
    marcin_op
    Poziom 14  
    Chlopaki, dzięki za każdą pomoc dotychasz, ale spraw się troszę zmieniła, (niezrozmialem doklanie)

Chodzi o to że już jest gotowy prostownik (nie wnikajmy jaki) daje napięcie 30V i prąd 30A. a sterowanie przepływem prądu i napięcia ma się odbywac za nim.

teraz tylko sprawa, co wsadzić w ten układ żeby regulowac prądem...

w załaczniku schemat blokowy.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #20 4705700
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Ogranicznik prądu możesz wyrzucić, wystarczy sama stabilizacja napięcia. Jak prąd jest za duży to zmniejszasz napięcie wyjściowe a jak za mały to zwiększasz.
  • #21 4705882
    marcin_op
    Poziom 14  
    No właśnie nie mogę, bo jest to praca (projekt) zaliczeniowy i ma być regulacja prądu.

w międzyczasie zrobilem układ całkowitego odłączenia ładowania.

Ale nadal nie wiem jak się zabrać za tą regulacje prądu...

chodzi mniej więcej o to że podpinam np. Aku 150Ah
    chce go ładować prądem 0,1C czylu 15A, wiec wchodze w menu, ustawiam Imax = 15A , U=28V i tyle. ;)
    Wiadomo że z czasem ładowania prąd zmaleje, ale żeby na początku nie przekroczyl ustawionego....
  • #22 4706227
    kierko
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Cześć!
    Tutaj masz prototyp: układ z regulacją prądu i reg. napięcia i zabezp. przed odwrotnym podłączeniem aku.
    Pozdrawiam Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #23 4706303
    marcin_op
    Poziom 14  
    ożesz k.....
    chcecie mnie chłopaki załamać ??
    ładny, ladny schemat ....
  • #24 4706686
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Jeżeli ten prototyp będzie działać, to będę pod wrażeniem. Jak na swoje możliwości, schemat jest wyjątkowo prosty.
    Tak na początek napięcie wyprostowane i wygładzone z 24VAC nie będzie 24V tylko 24x1,4=33,6. Będzie niższe jeszcze o 1,6V (około) ze spadku na diodach.
  • #25 4706840
    marcin_op
    Poziom 14  
    Oj, ale może nie zajmujmy się w tym wątku tym schematem,
    może ktoś ma pomysł na rozwiązanie mojego problemu, któremu ten wątek jest poświęcony...
  • #26 4708198
    marcin_op
    Poziom 14  
    I co? może komuś coś wpadło o głowy ak to rozwiązac ??
  • #27 4708364
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Postawą roszczeniową nic nie załatwisz. Zacznij coś sam myśleć - będzie o czym dyskutować. Na gotowca nie oczekuj.
  • #28 4708401
    marcin_op
    Poziom 14  
    Mysle mysle i wymyśliłem narazie regulacje napiecią, ale.... za pomocą PWM nie chciałem robić PWM bo to 51 ale ... nic innego mi go dłowy nie przychodzi...

załączam schemat, proszę o opinie i sugestie....

Czy ten schemat w tym momęcie jest poprawny ? czy gdzies się machnąłem ??
    Wydaje mi się, że w tym momęcie można uznac to za sterowanie procesem ładowania metodą stałego prądu .... ??

kolejna poprawka schematu...
    słyszałem jeszcze, że na samym końcu, przed akumulatorem daje się dławik... ale po co ? jak się go oblicza ?? wie ktos ??
  • #29 4712250
    marcin_op
    Poziom 14  
    własnie jeden post wyżej podmieniłem schemat na zaktualizowany.
    Móglby ktoś, kto się bardziej odemnei zna zekrnac czy jest wszystko OK ?
  • #30 4712346
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Przetwornica impulsowa wymaga dławika, teraz nie będzie działać prawidłowo. Pomiar napięcia akumulatora jest źle podłączony.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania ładowarki akumulatorów o napięciu około 26,6V i regulowanym prądzie do 25A, bazującej na układzie LM317 lub jego alternatywach. Użytkownik pyta, czy LM317 można zastąpić innym układem o większym prądzie lub jak zmodyfikować istniejący schemat, aby osiągnąć wymagane parametry. W odpowiedziach podkreślono, że LM317 i podobne stabilizatory liniowe (np. LM350) mają ograniczenia prądowe (około 3A) i do uzyskania prądów rzędu 25A konieczne jest zastosowanie dodatkowych tranzystorów mocy (np. 2N3055) w układzie sterowanym przez wzmacniacz operacyjny lub układ uA723. Problemem jest duża moc strat ciepła (rzędu kilkuset watów), co wymaga odpowiednio dużych radiatorów i chłodzenia wymuszonego. Z tego powodu sugerowano alternatywę w postaci regulatora impulsowego PWM, który jest bardziej efektywny cieplnie. Wątek porusza także kwestie pomiaru napięcia i prądu, zastosowania mikrokontrolera do regulacji oraz roli dławika na wyjściu ładowarki. Autor projektu zamieścił schematy i prosił o opinię, otrzymując wskazówki dotyczące poprawności pomiarów i konstrukcji układu PWM. W dyskusji pojawiły się uwagi o przestarzałości układu uA723, ale także o jego praktycznym zastosowaniu w sterowaniu tranzystorami mocy. Podsumowując, do ładowania prądem 25A lepszym rozwiązaniem jest układ impulsowy PWM z tranzystorami mocy, a nie liniowy regulator na LM317, ze względu na straty mocy i problemy z chłodzeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA