logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego subwoofer z głośnikiem Tesla 226 gra cicho z filtrem dolnoprzepustowym?

Dipe 21 Gru 2003 14:51 1255 5
REKLAMA
  • #1 445605
    Dipe
    Poziom 11  
    Zrobilem suba glosnik Tesla 226 Wzmak TDA 7294 zasilany 2*35v to wszystko podlaczone do wiezy na wyjsciu glosnikow ,probvlem polega na tym ze sub strsznie cicho gra zeby zagral dobrze trzeba zglosnic wieze conajmniej na polowe ale to powoduje ze grosnii wiezy go zagluszaja wiec efekt jet beznadziejny.Przy podloczeniu glosnika z pominieciem filtra wszystko jest ok czyli glosnik gra ok.Mam pytanie czy ktos moze mi poradzic co jest nietak slyszalem suba na tym samym glosniku i gral owiele glosnij ,wiec niewiem co jest tego powodem.
    Zgory dzieki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 446122
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Witaj
    Czy jesteś pewny co do filtra.
    Jest on głównym podejrzanym.
    Podaj wartości elementów w filtrze.
    Może się okazać że obcina zbyt nisko.
  • REKLAMA
  • #3 446374
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    moze sie tez okazac ze filtr odwraca faze twojego suba i sub nie jest w fazie z glosnikami wiezy i basy ze tak powiem poprostu sie znosza.chyba ze poprosu widac ze wychyl glosnika jest znikomy to co innego.

wtedy przyczepilbym sie do dzielnika napieciowego w filtrze bo jesli masz to podpiete pod wyjscie to dzielnik napieciowy moze miec zbyt duze wartosci rezystorow.
  • REKLAMA
  • #4 447185
    Dipe
    Poziom 11  
    Problem z tym filtrem polega na tym ze kupilem go gotowy wiec co do parametrow moze byc problem wiem ze obcina przy 150hz wyposazony jest tez w odwracacz fazy wiec w obydwoch ustawieniach jest tak samo wiec niewiem co jet grane czy jest moze jakis inny sposob na sprawdzenie co jest nietak?Mam jeszcze jedno pytanie czy naprzyklad zla jakosc kabli laczacych wieze z subem moze miec wplyw na glosnosc dzwieku........?
    Zgory dzieki za odpowiedz....
  • REKLAMA
  • #5 447601
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    hymmmm no zla jakosc kabli moze miec wplyw a nawet ma.a;e to nie moze byc tak.

Jaaaa osobiscie obstawiam dzielnik napiecia bo jesli mowisz ze masz to podlaczone pod wyjscie wiezy czyli glosniki tak to znaczy ze dzielnik moze byc do wzmacniacza wiekszej mocy zrobiony no i znaczy sie wtedy cza obliczyc i zmienic wartosci rezystorkow.masz moze schemat tego albo mozes podac numer i firme ktora pyprodukowala zestaw??
  • #6 448120
    Dipe
    Poziom 11  
    Moze byc problem z parametramii shematem poniewaz projekt i wykonanie jest prywatnej firmy z mojego miasta ktora nierospowszechnia sprzetu na wieksza skale,wiec niewiem czy znajde jakies schematy,ale jet tam jeszcze wejscie ktore moze byc podlaczone bezposrednio z uzadzenia dajacego sygnal bez wzmocnienia sprubuje to podlaczyc bezposrednio pod karte muzyczna i zobacze czy jest roznica...........
REKLAMA