To tak w przyszłości będę chciał wykonać głośniki, i dla tego teraz chciałbym sie spytać na temat Zwrotnic czy inaczej filtrów. Wiem o co chodzi w zwrotnicach bo jest to po prostu system filtrów dla odpowiedniego głośnika. Chodzi mi o to by ktoś wytłumaczył mi jak je można projektować samemu dał mi przydatne strony czy inne pomocne teksty. Dziękuje za każdą pomoc
malboras14 na pewno są nie zawodne to fakt no ale jeżeli np jak mam jechać do jakiejś firmy i poprosić je o zaprojektowanie zwrotnic ?? Czy po prostu tobie chodzi żeby kupić całe kolumny ??
A teraz np jak nawija sie cewki by było odpowiednie np mam wyliczone jaka potrzeba jest cewka i chciałbym ją nawinąć to sie chyba liczy ze wzoru tak ?? Jeżeli ktoś wie jaki wzór to po proszę o niego z objaśnieniem
Dodano po 2 [minuty]:
malboras14 ale tez sie zastanawiam jeżeli kupie nowe części i z obliczeń wyjdą mi wszystkie wartości dodatkowo będę miał możliwość pomiarów tej zwrotnicy widziałem raz taki schemat urządzenia do pomiarów zwrotnic ale głowy za to nie daje więc czym będzie sie różniła zwrotnica wykonana w firmie a w domu mówię tutaj teraz o tym że pomiary będą zrobione nie że chura pozawijam polutuje i włożę i ponoś mi gra