Ponieważ brat zmolestował mnie wreszcie, żebym zrobił mu piecyk basowy wziąłem się za wyliczanie obudowy bass-refleks. Ponieważ jednak robiłem to zawsze (noi dość dawno, bo od kilku lat robię głownie tuby) w napisanym przez siebie programie, to postanowiłem porównać wyniki z winisd.
Teraz mam do Was dwa pytania:
1. Dlaczego program nie zmienia charakterystyki przy zmianie powierzchni otworu (nie zmieniając częstotliwości rezonansowej obudowy)? Co to znaczy, że powierzchnia może być w miarę dowolna?
2. Dlaczego powierzchnia otworu prostokątnego jest identyczna jak powierzchnia otworu okrągłego? Z tego co pamiętam, to przyjmuje się, że otwór prostokątny jest adekwatny do okrągłego o tym samym obwodzie (a nie powierzchni)?
Chyba zbadam tą sprawę, tymczasem czekam na sugestie.
Teraz mam do Was dwa pytania:
1. Dlaczego program nie zmienia charakterystyki przy zmianie powierzchni otworu (nie zmieniając częstotliwości rezonansowej obudowy)? Co to znaczy, że powierzchnia może być w miarę dowolna?
2. Dlaczego powierzchnia otworu prostokątnego jest identyczna jak powierzchnia otworu okrągłego? Z tego co pamiętam, to przyjmuje się, że otwór prostokątny jest adekwatny do okrągłego o tym samym obwodzie (a nie powierzchni)?
Chyba zbadam tą sprawę, tymczasem czekam na sugestie.