logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać pasmo przenoszenia na wykresie SPL w WinISD?

DJCHUCKY 01 Gru 2004 18:58 4025 6
REKLAMA
  • #1 1028247
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Załączam dwa zdjęcia z wykresem narysowanym przez program Winisd.
    Jak odczytać pasmo przenoszenia?

Te linie to malowałem ja.

Czy pasmo ma się zawierać w tym przedziale +-3dB?
    Czy może pasmo przenoszenia jest 3dB od góry wykresu a wszytsko niżej się nie liczy?

Ta linia czerwona oznaczająca 0 dB jest namalowana przeze mnie.
    NIe mylcie jej z linią na wykresie Transfer Function Magnitude.

Wykres przedstawia SPL !!!
    Załączniki:
    • Jak odczytać pasmo przenoszenia na wykresie SPL w WinISD? pasmo 2.jpg (52.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać pasmo przenoszenia na wykresie SPL w WinISD? pasmo 1.jpg (57.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1028333
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Pasmo przenoszenia można podawać z dla różnych spadków. Może być 3, 6, 10 dB. Interpretując pasmo przenoszenia dla głośników tak jak dla filtrów to należy brać pod uwagę 3dB (czerwona kreska na Twoich wykresach). Nie oznacza to jednak że poza tym pasmem głośnik nie pracuje lub zupełnie go nie słychać.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • REKLAMA
  • #3 1028453
    djbolo
    Poziom 31  
    Dla mnie pasmo przenoszenia jest zawsze powyzej -3dB, nawet gdy jest podbicie 6...8dB.
  • #4 1028489
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    W pomieszczeniach mozna smialo liczyc pasmo wg spadkow 6dB, nawet 9dB. Wykres 1 nie wyglada najlepiej....
    Jesli sprzet ma pracowac w plenerze - nalezy liczyc pasmo od spadku 3dB.
  • REKLAMA
  • #5 1028556
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    DJBOLO - ale napisz powyżej -3dB gdzie.
    Gdzie występuje te -3dB i gdzie są te podbicia?
    Czy chodzi tobie o wykres w WinIsd o nazwie Transfer Function Magnitude?
    Czy ty liczysz zawsze od -3dB poniżej lini czerwonej 0dB?

A zresztą to przy okazji piszcie odpowiedzi do tych rysunków.
    No przecież tam wyraźnie się pytam o co mi chodzi.

Ja tylko nie rozumiem czemu mam liczyć spadek tylko -3dB od góry skoro chyba jest jakaś norma o nazwie +-3dB.
    Wydaje mi się że to oznacza, że wykres pasma może dochodzić od lini 0 od -3dB aż do +3dB i powinien być zgodny z tą normą.

Jak policzę tylko -3dB od góry to wstawię sobie linię 0 w połowie i wyjdzie mi że wykres zawiera się w granicach +-1,5 dB.

I raczej nie chodzi mi o to czy to jest w pomieszczeniach czy na zewnątrz.
    Norma obowiązuje wszędzie i jest raczej taka sama, a to jak dźwięk przenosi pomieszczenie to nie wnikajmy w to, oraz nie wnikajmy w inne dB np 6, 9 itd.

Chodzi o to aby ktoś znał dokładnie co oznacza to +-3dB i która odpowiedź na rysunku 1 jest prawidłowa.

Jeżeli większość waszych odpowiedzi się pokryje to będę wiedział jak to liczyć i o nic więcej mi nie chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 1028567
    djbolo
    Poziom 31  
    DJCHUCKY napisał:
    DJBOLO - ale napisz powyżej -3dB gdzie.
    Gdzie występuje te -3dB i gdzie są te podbicia?
    Czy chodzi tobie o wykres w WinIsd o nazwie Transfer Function Magnitude?
    Czy ty liczysz zawsze od -3dB poniżej lini czerwonej 0dB?

Tak to o te -3dB mi chodzilo. Ale to czy -3, czy -6 to tylko takie umowne o czym mowil tomaszo. Jednak mysle ze bardziej wyczuwalne jest opadanie - np. roznica pomiedzy 6dB/okt a 18dB/okt.

Pozdrawiam
  • #7 1028592
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    To wychodzi na to że pasmo przenoszenia moich skrzynek by się rozszerzył.

Ale +-3dB jednak jest surową normą i chyba niemożliwe żeby brać pasmo które od najwyższego punktu schodzi np w dół o 10 dB.

Spójżcie na ten rysunek.

Tak by było jakbym wziął tyko 3 dB od góry w dół.
    Wtedy pozostałą część wykresy bym zawiesił na nowej lini 0 i wykres zawierałby się w zakresie +-1,5 dB.
    Załączniki:
    • Jak odczytać pasmo przenoszenia na wykresie SPL w WinISD? pasmo.jpg (156.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy interpretacji pasma przenoszenia na wykresie SPL generowanym przez program WinISD. Pasmo przenoszenia zwykle definiuje się jako zakres częstotliwości, w którym poziom SPL nie spada poniżej określonego progu, najczęściej -3 dB względem poziomu odniesienia (0 dB). Linia 0 dB na wykresie SPL jest umowna i nie powinna być mylona z linią Transfer Function Magnitude. Pasmo przenoszenia można określać dla różnych spadków, np. 3 dB, 6 dB lub 10 dB, jednak norma ±3 dB jest powszechnie stosowana jako surowy standard. Poza tym zakresem głośnik nadal emituje dźwięk, choć o zmniejszonej efektywności. W praktyce w pomieszczeniach dopuszcza się większe spadki (6-9 dB), natomiast dla zastosowań plenerowych zaleca się stosowanie kryterium -3 dB. Wątpliwości pojawiły się co do interpretacji normy ±3 dB jako zakresu od linii 0 dB w górę i w dół, czy tylko jako spadku od najwyższego punktu wykresu. Wskazano, że pasmo przenoszenia powinno być liczone względem poziomu odniesienia, a nie względem najwyższego punktu wykresu, co pozwala na ocenę zgodności z normą ±3 dB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA