logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena 10db o polaryzacji pionowej ( zmiana polaryzacji )???

ghub 21 Gru 2003 16:29 4476 8
REKLAMA
  • #1 445717
    ghub
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam pytanko jak można zmienić polaryzacje anteny .
    Jest to antena dookulna 10db Pro Ether jest ona polaryzacji pionowej jak można zmienić jej polaryzacje jest zbudowana z 14 odcinków kabla H1000 połączonych ze sobą .
    moje gg 3659112
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 446019
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Nie zmienisz, taka jest konstrukcja tej anteny i koniec.
  • REKLAMA
  • #3 446037
    ghub
    Poziom 16  
    tak właśnie myślałem .
    Pytanko czy zna ktoś z szerokiego grona elektrody strone www lub ma dokładny opis anteny dookulnej .
    pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem
  • #4 547825
    Mareksp9bqj
    Poziom 13  
    Przepraszam, że dopiero teraz ale temat jeszcze nie zamknięty a mam trochę inne zdanie. Zmienić polaryzację da się praktycznie każdej antenie takiej też, jeżeli zmienisz jej orientację o 90 stopni to będziesz miał antenę o takim samym zysku lecz o polaryzacji poziomej. Musisz tylko spełnić warunek by była daleko od jaichkolwiek przeszkód. Ale dla takiej konstrukcji będzie to bardzo niewygodne.
    pozdrawiam serdecznie Marek
  • REKLAMA
  • #5 550504
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Powodzenia przy takim przepolaryzowaniu anteny...

Tylko tyle mogę pożyczyć...

(Bez Komentarza)
  • #6 550685
    andios
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    szkoda, ze bez komentarza, bo chetnie bym sie dowiedzial dlaczego zmian postawienia anteny o 90 st. nie zmieni jej polaryzacji odbioru/nadawania. Kazda antena ma swoja charakterystyke promieniowania, ale jej polaryzacja zalezy od polozenia.
  • REKLAMA
  • #7 550692
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Nie napisałem że się nie da.
    Teoretycznie tak - praktycznie stanowczo nie :!:

Przecież jak obrócisz antenę dookólną o 90 stopni to jak ona ci będzie propagowała fale :?:
    Będzie dookólna ale nie w tak dookólna jak powinna być.
  • #8 550777
    andios
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Przecież jak obrócisz antenę dookólną o 90 stopni to jak ona ci będzie propagowała fale :?:
    Będzie dookólna ale nie w tak dookólna jak powinna być.

Z tym sie zgadzam. Poszedlem troche innym tokiem rozumowania. Zgadza sie, ze nie zmienimy polaryzacji anteny, mozemy zmienic polaryzacji odbioru, ale jednoczesnie z dookolnej zmieni sie na specyficznie dookolna, czyli w praktyce na kierunkowa, symetryczna
  • #9 551302
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    Taka antena jak opisujecie nie jest symetryczna, wiec moze praktycznie pracować tylko w pionie, co innego zwykły dipol otwarty, czy pętlowy, taka antena po obróceniu o 90 stopni może pracować. Natomiast oczywiście nie będzie juz dookulna... pseudodookule poziome są tylko szczelinówki.

Green

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zmiany polaryzacji anteny dookólnej 10 dB Pro Ether o polaryzacji pionowej, zbudowanej z 14 odcinków kabla H1000. Wskazano, że konstrukcja anteny determinuje jej polaryzację i nie jest możliwa jej zmiana w praktyce. Obrócenie anteny o 90 stopni teoretycznie zmienia polaryzację na poziomą, jednak w przypadku anteny dookólnej taka zmiana jest niewygodna i powoduje utratę charakterystyki dookólnej, przekształcając ją w bardziej kierunkową. Podkreślono, że antena opisana nie jest symetryczna, więc praktycznie pracuje tylko w polaryzacji pionowej, a zmiana orientacji powoduje zmianę charakterystyki promieniowania. Pseudodookólne anteny poziome to zazwyczaj szczelinówki, a zwykły dipol po obróceniu może pracować w innej polaryzacji, ale nie dotyczy to omawianej anteny dookólnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA