logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BearShare na Win XP SP2 - zawieszanie internetu i procesów ComComp.exe, ConectionTray

Cobrat 20 Sty 2008 21:53 3027 29
REKLAMA
  • #1 4716430
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 500
    Witam!
    Problem jak powyżej ->>a teraz do rzeczy-->> mam Win XP z SP2 i neostrade 512<nie livebox> i wszystko pięknie chodzi do póki nie włącze BearShare'a lub inego programu p2p .
    Iternet sie zawiesza po 20 min po 1 godz różnie, zależy !
    Zzawiesza sie proces o nazwie ComComp.exe lub jesli go wyłącze wcześniej to zawiesza sie ConectionTray
    Co z tym fantem zrobić i o co tu chodzi<formaty nic nie dają, bo to nie sprawa wirusów> proszę o pomoc !
  • REKLAMA
  • #3 4737658
    Cobrat
    Poziom 22  
    To, co tam pisze zastosowałem, ale nic to nie dało (dla połączenia telefonicznego), (bo przy próbie ustanowienia połączenia szerokopasmowego, to jest tak samo jak u tamtego kolesia z tamtego forum)...
  • REKLAMA
  • #4 4738192
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Może masz poblokowane porty na połączenia p2p?
    Skontaktuj się w tej sprawie ze swoim dostawcą usług internetowych.
  • #6 4738507
    Cobrat
    Poziom 22  
    Zrywanie połączenia zdarza się też gdy nic nie ściągam, ale przy ściąganiu jest już to nagminne....;/

Dodano po 46 [minuty]:

Narazie testuje tę drugą alternatywę...jak coś to napisze jeszcze...pozdro
  • #7 4740529
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Hmm... a ma kolega program antywirusowy? Może warto byłoby zeskanować znajomkami sdfix/superantispyware/adware2007/mks-online/avg?
  • REKLAMA
  • #8 4741322
    Cobrat
    Poziom 22  
    Poza ciasteczkami nic ciekawego nie znalazłem....;/, myślę, ze to nie sprawa wirusów, ani spyware'u...;/:(:|

P.S Druga alterantywa z forum dobreprogramy.pl równiez nic nie dała...
  • #9 4746529
    D4n3
    Poziom 12  
    Przeinstaluj neostrade przede wszystkim i sprawdź czy jest różnica. Wg mnie to przeciążenie w sieci, tez mam neo i mam podobne problemy. Nie dbają za bardzo o klientów. Zadzwoń do konsultanta pomocy technicznej i spytaj czy masz przeciążenie na lini. Napisz co Ci powiedział. Narazie nie baw się róznymi programami typu przyśpieszacze ms czy stabilizatory pingu. SuperAntiSpyware ściągnij + aktualizacja i zeskanuj w wolnej chwili (full scan).
  • #10 4746572
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Wywal całą aplikacje neostrady i zainstaluj tylko same sterowniki od modemu USB(jesli taki masz) a jesli router, to sprawdź ustawienia routera.
    Czasami pomaga aktualizacja firmware'u.
  • #11 4748673
    Cobrat
    Poziom 22  
    D4n3 napisał:
    Przeinstaluj neostrade przede wszystkim i sprawdź czy jest różnica. Wg mnie to przeciążenie w sieci, tez mam neo i mam podobne problemy. Nie dbają za bardzo o klientów. Zadzwoń do konsultanta pomocy technicznej i spytaj czy masz przeciążenie na lini. Napisz co Ci powiedział. Narazie nie baw się róznymi programami typu przyśpieszacze ms czy stabilizatory pingu. SuperAntiSpyware ściągnij + aktualizacja i zeskanuj w wolnej chwili (full scan).

Reinstalka nic nie daje...przeciążenie???, ale czy ono może trwać wiecznie...?
    zadzwonie w wolnej chwili do TP

Dodano po 2 [minuty]:

SławekSS napisał:
    jaki modem?, a moze router? napisz cos wiecej o sprzecie.

Wywal całą aplikacje neostrady i zainstaluj tylko same sterowniki od modemu USB(jesli taki masz) a jesli router, to sprawdź ustawienia routera.
    Czasami pomaga aktualizacja firmware'u.

Modem: ZTE ZXDSL 852 <routera nie mam>

Neo dawno odinstalowane...
  • #12 4748774
    SławekSS
    Poziom 24  
    Cytat:
    ZTE ZXDSL 852
    Poszukałem, poczytałem i wniosek jest jeden: wywal ten modem. wszyscy maja z nim taki sam problem. Rozłącza neo i nie zawsze daje sie zainstalować. Podobno wielki szmelc, a tpsa kaze tylko reinstalować system.
  • #13 4748868
    kenji.ek3.pl
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    hmmmm.....a ja bym zrezygnowal z oprogramowania TePsy....zamiast ich śmisznego neostradowego softu zainstaluj sobie AutoKonekta czy jakos tak....znajdziesz na googlu....

....aha....no i jakis firewall lub tez antywirus !!
  • #14 4748995
    D4n3
    Poziom 12  
    Ja juz od miesiąca mam to przeciążenie, jak nie zgłosisz problemu to nie będzie lepiej. Dzwoń. A modem jak każdy rozłącza bo szmelcowaty, ale jak przeciążenia ustaną to powinno być lepiej i będzie rzadziej się rozłączał.
  • #15 4749674
    Cobrat
    Poziom 22  
    Chyba zrezygnuje z neostrady po upływie umowy...
  • #16 4749692
    D4n3
    Poziom 12  
    Zastanów się, jeżeli do zakończenia umowy TP poprawi Ci linie i nie będzie przeciążeń i dostaniesz dobre promocje a takie można wytargować to będzie opłacalne zostać. Jeżeli nie masz dostępu do innych łącz, nie mówie o Netii.
  • #17 4749724
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ja zrezygnowałem z tepsy i przeszedłem do netii.
  • #18 4749811
    Cobrat
    Poziom 22  
    Kolega po sąsiedzku ma netie (na łączach tepsy) i jest zadowolony ;), chociąz tez miał z poczatku problem własnie z przeciązeniem...
  • REKLAMA
  • #19 4750604
    D4n3
    Poziom 12  
    Problemem jest to, że jak przechodzisz z neo na netie to neo przeciąga sprawe i czasem czekasz miesiąc aż TP udostępni Ci linie.
  • #20 4750968
    SławekSS
    Poziom 24  
    Tepsa ma 7 dni na udostepnienie (przekrosowanie) linii.
    Jesli chodzi o Netie, to po przekrosowaniu linii, maja 24h na uruchomienie usługi.
  • #21 4766771
    Cobrat
    Poziom 22  
    ZTE ZXDSL 852 <<--- jeśli ktos jeszcze ma taki modem, to niech go wyrzuci przez okno!
    To on był sprawca wszelkich moich kłopotów z netem, wziałem od kupla inny modem i wszystko działa jak malina...
  • #22 4767249
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Ja mam ten modem i chodzi w miarę.
  • #23 4767977
    metalli
    Poziom 30  
    852 z pełnym softem chodzi jak chce :-) sugeruję instalację TYLKO sterownika i chodzi bezproblematycznie. Pozdrawiam
  • #24 4769835
    Cobrat
    Poziom 22  
    metalli napisał:
    852 z pełnym softem chodzi jak chce :-) sugeruję instalację TYLKO sterownika i chodzi bezproblematycznie. Pozdrawiam

No nie koniecznie to prawda...ja jestem tego przykładem ;) Pozdrawiam równiez
  • #25 4770861
    metalli
    Poziom 30  
    Oczywiście masz sterowniki dla swojego operatora bo akurat o jest istotne w tym modelu :-)
  • #26 4771074
    SławekSS
    Poziom 24  
    metalli napisał:
    Oczywiście masz sterowniki dla swojego operatora bo akurat o jest istotne w tym modelu :-)
    A co ma operator do sterownika?
    chyba raczej do ustawienia parametrów połączenia.
    Dla neo:
    VPI - 0
    VCI -35
    service category - UBR Without PCR
    PPPoA
    Encapsulation - VC/MUX
    Authentication method:MSCHAP
  • #27 4773035
    metalli
    Poziom 30  
    A ma kolego! Inny sterownik (automatycznie skonfigurowany) jest dla TPsa le inny dla modemów na lini Netii. I nie ma możliwośći konfiguracji, jest toinstalka która wgrywa ustawienia. Sprawdzone. Pozdrawiam
  • #28 4773406
    SławekSS
    Poziom 24  
    metalli napisał:
    A ma kolego! Inny sterownik (automatycznie skonfigurowany) jest dla TPsa le inny dla modemów na lini Netii. I nie ma możliwośći konfiguracji, jest toinstalka która wgrywa ustawienia. Sprawdzone. Pozdrawiam
    Rozumiem, że jak sciagam sterownik pod konkretny OS bezposrednio ze strony producenta, to jest jeden sterownik skonfigurowany dla wszystkich ISP na świecie, czy jest tysiące sterowników ?

Mylisz sie.
    Jest jeden sterownik na stronie producenta i jego sie konfiguruje. Natomiast ściagniety ze strony danego ISP jest juz skonfigurowany.

Natomiast dla netii wszystko zalezy, czy masz usługe na ISDN, czy na analogu.

Sparwdziłem kto jest producentem tego badziewia i wychodzi na to, ze to chińszczyzna, która robi to dla tepsy. Nie ma tego modelu w swojej ofercie.

Natomiast warto przekonfigurowac plik setup.ini i w lini
    [Installation]
    InstallationType=1
    ;0 - Profile
    ;1 - Manual
    wpisac "1" zamiast standardowego "0"

dodatkowo w pliku DSLsetup.ini zmienić:
    [ADSL_Test]
    DUNNAME = Internet Adsl
    VPI = 0
    VCI = 35
    InterfaceTest = On
    ModemTest = On
    LineTest = On
    NetworkTest = On
    DisableOAM = off
    GlobalMode = On

VPI na "0" (zamiast "8" jak dla netii)

Plik dla Visty pobieramy tu http://www.tp.pl/b/binaries/PL/357285/ZXDSL_852V2.1.0a_D14_PL_365860238.exe
    Nastepnie rozpakować go do jakiegos folderu(nie klikac w niego, bo zacznie sie instalować).
  • #29 4774408
    metalli
    Poziom 30  
    Netia i TPsa ma badziew w ofercie :-) co do konfiguracji zywie gleboki szacunek do przenikliwosci kolegi. Pozdrawiam i chyle czoła
  • #30 4774475
    SławekSS
    Poziom 24  
    metalli napisał:
    Netia i TPsa ma badziew w ofercie :-)
    A to swoja droga i zgadzam sie z tym. \chociaz miałem kiedys sagema i chodził ładnie, zreszta do dzis chodzi u tesciowej i nie ma problemu\.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzystający z systemu Windows XP SP2 i łącza Neostrada 512 (bez Liveboxa) doświadcza zawieszania się internetu po uruchomieniu programów P2P, takich jak BearShare. Problem objawia się zawieszaniem procesów ComComp.exe lub ConnectionTray. Próby rozwiązania problemu obejmowały reinstalację oprogramowania Neostrady, skanowanie antywirusowe i spyware, zmiany ustawień połączenia oraz konsultacje z dostawcą usług internetowych. Wskazano, że modem ZTE ZXDSL 852 jest często przyczyną problemów z rozłączaniem i niestabilnością połączenia, a jego wymiana na inny model poprawia stabilność. Zalecane jest usunięcie oprogramowania Neostrady i instalacja tylko sterowników modemu, ewentualnie aktualizacja firmware’u. Dyskusja porusza także kwestie konfiguracji sterowników i parametrów połączenia (VPI, VCI, PPPoA, encapsulation), które różnią się w zależności od operatora (TP, Netia). Użytkownicy sugerują kontakt z dostawcą w celu zgłoszenia przeciążeń linii, które mogą powodować problemy z połączeniem. Alternatywnie proponowano zmianę operatora na Netię, choć proces przeniesienia linii może trwać. Wskazano również na możliwość instalacji alternatywnego oprogramowania do łączenia (np. AutoKonekta) zamiast standardowego softu TP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA