logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić lampkę podświetlającą matrycę do oświetlenia PC?

Grzybuś 22 Sty 2008 15:42 2094 6
REKLAMA
  • #1 4722410
    Grzybuś
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Została mi po wymianie matrycy lampka która ją podświetlała, chciałbym ją wykorzystać bo oświetlenia np obudowy PC, ale nie wiem na jakie napięcie pracuje... Czy byłby ktoś tak miły i podał mi schemat zasilacza do niej, lub przynajmniej napięcie jakie mam doprowadzić?

pozdrawiam,
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 4722737
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    To nie lampka, tylko świetlówka. Zasilisz ją inwerterem (najtańsze na all... po 10zł). Inwerter potrzebuje chyba 12V - czasami to zależy od inwertera. A tamten jak rozumiem w laptopie został? Nie wiem jak wygląda kwestia ciągłej pracy, ale przecież taka świetlówka podświetla w sposób ciągły monitor :).
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #3 4722887
    Grzybuś
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    tak został w laptopie... mógłbyś mi podać napięcie wyjściowe z inwertera?
  • #4 4723359
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Myślę że do zasilania świetlówki z matrycy lcd potrzebujesz inwertera.
  • REKLAMA
  • #5 4723852
    holcer
    mitusm napisał:
    Myślę że do zasilania świetlówki z matrycy lcd potrzebujesz inwertera.

Amerykę kolega odkrył... napisaną 2 posty wyżej :P. To, że trzeba inwertera użyć, to wiadomo nie od dziś ;). Grzybuś - nie mam pojęcia jakie to będzie napięcie. Sprawdź w google - na pewno będą jakieś PDF'y z opisami inwerterów. Z tego co się orientuję - większość inwerterów do świetlówek daje takie samo napięcie.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #7 4725580
    holcer
    Gdy uda Ci się podłączyć, napisz może jak - do czego podłączyć co, etc. Wrzuć zdjęcia - jak świeci. Jeśli chcesz na podstawie świetlówki rozpocząć modding obudowy, to też zdjęcia i opisy mile widziane. Swoją drogą takie świetlówki z inwerterem można czasem dość tanio na Alle... dorwać razem ze starymi matrycami od laptopów. Jakaś alternatywa dla zimnych katod to jest ;).
    Pozdrawiam
    Holcer

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykorzystania lampki podświetlającej matrycę LCD z laptopa do oświetlenia obudowy PC. Okazało się, że nie jest to tradycyjna lampka, lecz świetlówka (zimna katoda), która wymaga zasilania inwerterem. Inwerter zwykle zasilany jest napięciem około 12V, jednak dokładne napięcie wyjściowe zależy od konkretnego modelu inwertera. Użytkownicy sugerują poszukiwanie schematów i specyfikacji inwerterów w internecie, gdyż większość inwerterów do świetlówek generuje podobne napięcie wysokie potrzebne do zapłonu i pracy świetlówki. Wskazano również, że takie świetlówki z inwerterami można tanio pozyskać z używanych matryc laptopowych i wykorzystać do moddingów obudów komputerowych. Zachęcano do dzielenia się doświadczeniami, zdjęciami i opisami po podłączeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA