logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć pozostałości łożyska i tuleję w pralce Amica PC 5580A413?

ernji 22 Sty 2008 18:34 10035 24
REKLAMA
  • #1 4723114
    ernji
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, mam pytanie jesli chodzi o wymiane lozysk w pralce amica PC 5580A413 chodzi o to ze wybilem lozyska i simering, aczkolwiek z tego większego zostały fragmenty. Moj problem polega na tym iz w srodku jest jakas tuleja z ograniczeniami i o ile lozysko tylne wejdzie bez trudu o tyle dla przedniego plus simering nie ma miejsca (na rys strzałka 2). Czy ten ogranicznik (Na rys strzałka 1) to nie jest czasem pozostałość po starym łozysku. Jeszcze jedno cytuję z tego linka https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic191986.html
    "9 teraz kawałek rurki ok 20/25cm i 1,5cm grubości i młotek, zaczynaj wybijanie z przodu tylnego łozyska staraj się równo bić do okoła, wyjmij zaślepkę pośrodku tylnej ścianki i wybijaj przednie łożysko razem z zimeringiem " O jaką zaślepkę chodzi?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4723210
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    To została zewnętrzna część łożyska(bieżnia), musisz ją wyciągnąć. Co do zaślepki, to chodzi o plastykowy krążek w otworze w tylnej części obudowy - niektórzy wymieniają łożyska, nie wyjmując zespołu piorącego, więc starają się je wybić, korzystając z tego otworu. Dla mnie to absurd, lub co najmniej partactwo.
  • #3 4723228
    ernji
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedz i jeszcze jedno pytanie na rysunku w tyle tez jest jakiś piersien czy to moze byc druga część przedniego łożyska? Rozumiem że za tą niewybitą bieżnia jest tulejka ogranicznik aby lozysko zatrzymać i nie dopuścic by poszlo dalej?
  • Pomocny post
    #4 4723255
    nares
    Specjalista AGD
    ernji napisał:
    Rozumiem że za tą niewybitą bieżnia jest tulejka ogranicznik aby lozysko zatrzymać i nie dopuścic by poszlo dalej?

Dobrze rozumiesz.
  • #5 4723270
    ernji
    Poziom 10  
    Dzięki strasznie się zapiekło i pordzewiało ale trzeba będzie to jakoś usunąć ze środka
  • Pomocny post
    #6 4723309
    WIELKI_BOBO
    Poziom 18  
    Ocena: 136
    Spryskaj WD40 i zostaw na troszke niech przejdze, to zejdzie lepej pozostała cząść łożyska
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4723312
    nares
    Specjalista AGD
    W warunkach domowych będzie ciężko - no chyba że masz kawałek warsztatu i spawarkę.
  • REKLAMA
  • #8 4723324
    ernji
    Poziom 10  
    Hehe a co radzisz palnikiem ciąć ? Po coż spawarka pospawać to co rozwale ?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 4723357
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    ernji napisał:

Bystrzacha, to z ciebie nie jest. Przecież miał na myśli przyspawanie czegoś do tego pierścienia, żeby można go było wybić.
    Rozbierz jakieś łożysko o tym samym rozmiarze, które jest w dobrym stanie i poskładaj na nowo łożysko w piaście (nowy pierścień wewnętrzny - nowe kulki - stary pierścień zewnętrzny). Między kulkami daj silikon, żeby były równomiernie rozłożone. Po odmoczeniu da się wybić.
    Inna sprawa, że możesz się już powoli rozglądać za nową pralką, bo w tej wytarty jest wałek i to mocno. Twoja robota jest na góra pół roku.
  • #10 4723366
    ernji
    Poziom 10  
    Zaraz bystrzacha Ok nie zjazyłem, jakos będę musiał sobie poradzic dzięki za rady
  • Pomocny post
    #11 4723373
    nares
    Specjalista AGD
    ernji napisał:

Wybij sobie z głowy palnik ( "w palnik" to dasz jak naprawisz :D ).
    W ten pierścień nie ma za bardzo jak uderzyć, więc dobrym sposobem jest włożenie kawałka blachy w pierścień(w wyżłobienie) i "przychwycenie" go - wtedy można spokojnie uderzyć z drugiej strony. Trzeba przy tym pamiętać że tuleja ułożyskowania jest w tworzywie i nie można jej za mocno zagrzać przez spawanie.
    A można też tak jak proponuje zayzayer - choć nie próbowałem, ale koncepcja fajna i na pewno sprawdzona :D
  • #12 4723553
    ernji
    Poziom 10  
    zayzayer napisał:
    ernji napisał:

Bystrzacha, to z ciebie nie jest. Przecież miał na myśli przyspawanie czegoś do tego pierścienia, żeby można go było wybić.
    Rozbierz jakieś łożysko o tym samym rozmiarze, które jest w dobrym stanie i poskładaj na nowo łożysko w piaście (nowy pierścień wewnętrzny - nowe kulki - stary pierścień zewnętrzny). Między kulkami daj silikon, żeby były równomiernie rozłożone. Po odmoczeniu da się wybić.
    Inna sprawa, że możesz się już powoli rozglądać za nową pralką, bo w tej wytarty jest wałek i to mocno. Twoja robota jest na góra pół roku.

Po czym to stwierdzasz? po ilości rdzy w tuleji?
  • #13 4723604
    nares
    Specjalista AGD
    Wrzuć foto wałka - popatrzymy, a i dla potomnych będzie jak znalazł.
  • #14 4726491
    ernji
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno pytanie a chodzi o simmering on ma mały kołnierz na zewnątrz, którą stroną wsadzic go w obudowe kolnierzem na zewnątrz czy do środka?
  • REKLAMA
  • #15 4726638
    nares
    Specjalista AGD
    To coś nie tak...żaden model tego typu Amici, nie ma simeringa z kołnierzem.
  • #16 4726781
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    ernji napisał:
    Po czym to stwierdzasz? po ilości rdzy w tuleji?

Po braku kulek :D
  • #17 4727429
    ernji
    Poziom 10  
    Kulki mi sie rozsypały przy wybijaniu a co do simeringa to chodzi mi o takie coś

• #18 4727464
    nares
    Specjalista AGD
    ernji napisał:
    kolnierzem na zewnątrz czy do środka?

Na zewnątrz.
  • #19 4727484
    ernji
    Poziom 10  
    Napewno? bo jak będe wsuwał bęben to os wypychac będzie kołnierz w drugą stronę? chyba że się mylę
  • #20 4727815
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    Posmaruj dobrze i sie nie zawinie.
    A co do wybijania zewnętrznej bieżni łożyska: używam do tego starej półosi z "malucha" ostro zeszlifowanej, te wystające 1,5 mm ponad alu wystarczają
    Czy można to bardziej skomplikować?
    Pozdrawiam
  • #21 4728086
    nares
    Specjalista AGD
    colcolcol napisał:
    A co do wybijania zewnętrznej bieżni łożyska: używam do tego starej półosi z "malucha" ostro zeszlifowanej, te wystające 1,5 mm ponad alu wystarczają

Owszem, można i tak, ale należy ten "wybijak" trzymać i klinować pod odpowiednim kątem - dla Ciebie to normalka, ale dla początkującego jest to dość niebezpieczne, a poza tym, takim sposobem też nie zawsze się udaje.
  • #22 4728967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 4732418
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Ocena: 215
    Hej a może popróbować ściągaczami to raz: dwa to simmering mógł być z tzw wargą chyba że źle zobaczyłem : wałek można spróbować uratować na dwa sposoby 1) napawać elektrycznie i przeszlifować ,2) można nałożyć twardej cyny (np.100-ki ) przy wciskaniu łożyska nadmiar sam zejdzie 3) poszukać kleju do LOCTTITE i go po prostu wkleić .To na razie tyle jak jeszcze coś to pisać. Krzychu
  • #24 4908912
    ernji
    Poziom 10  
    Naprawil mi gosc z serwisu a przy wyciąganiu prasą złamł wąsy
    --------------------------------------------------------------------------
    Dodatkowo nadspawał i przetoczył wałek
  • #25 13103654
    maarcz
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,

Miałem ten sam problem z Amica 800. Zewnętrzny pierścień łożyska został w środku i nie mogłem go wybić. Zakupiłem mini-szlifierkę z przedłużką Dremel 3000 w Castoramie z tarczą do metalu i końcówką do szlifowania. Ponad pół godziny z tym walczyłem aż osłabiłem na tyle krótki odcinek pierścienia, że bez problemu wybiłem wybijakiem i młotkiem od drugiej strony. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana łożysk w pralce Amica PC 5580A413 wiąże się z koniecznością usunięcia pozostałości zewnętrznej części łożyska (bieżni), która może pozostać w tulei ograniczającej. Tuleja ta jest wykonana z tworzywa i pełni funkcję ogranicznika, zapobiegając przesunięciu łożyska. Usuwanie fragmentów łożyska jest utrudnione ze względu na zapieczenie i korozję, dlatego zaleca się zastosowanie preparatu WD40 do rozluźnienia osadów. Do wybijania bieżni można użyć specjalnych narzędzi, np. wybijaka lub starej, zeszlifowanej półosi, jednak należy uważać, by nie uszkodzić tulei. W przypadku trudności można rozważyć przyspawanie elementu do pierścienia, aby ułatwić jego wybijanie. Wałek bębna może być mocno zużyty, co sugeruje konieczność rozważenia wymiany całej pralki lub naprawy wałka poprzez napawanie i przetoczenie. Simmering (uszczelniacz) w tym modelu nie posiada kołnierza, a jeśli występuje kołnierz, powinien być skierowany na zewnątrz obudowy. Wymiana łożysk bez wyjmowania zespołu piorącego jest możliwa przez plastikową zaślepkę w tylnej części obudowy, jednak jest to metoda ryzykowna i niezalecana. Alternatywnie można użyć mini-szlifierki Dremel do osłabienia pierścienia łożyska i jego łatwiejszego wybijania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA