logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak użyć mikrokontrolera do sterowania jasnością żarówki przez PWM?

michal2666 23 Sty 2008 08:36 2250 8
  • #1 4725077
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Zakupiłem sobie niedawno oscyloskop cyfrowy tektronixa i postanowiłem na szybko zrobić jakiś malutki projekcik. Padło na mikrokontroler i sygnał PWM, napisałem więc programik, załadowałem do mikrokontrolera i przez tranzystor BUZ11 sterowałem jasnością świecenia 12 voltowej żaróweczki.

Niebawem opublikuję gotowy projekt regulatora mocy do laboratoryjnych płaszczów grzejnych na bazie tego układu. Cały projekt opisany w moim portalu naukowym: www.portalnaukowy.edu.pl w dziale mikrokontrolery.

. Zapraszam też do obejrzenia filmiku:

• #2 4725131
    grzebuj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie napisałeś, czy mikrokontroler ma sprzętowy PWM czy realizujesz tę funkcję czysto programowo na zwykłym porcie mikroprocesora. Niezależnie bardzo mi się to podoba. Powinien powstać dział na elektrodzie poświęcony czystym eksperymentom z elementami elektronicznymi, bo chociaż temat mi się podoba to w dziale DIY powinniśmy prezentować gotowe projekty (urządzenia działające i ukończone).
  • #3 4725149
    michal2666
    Poziom 20  
    Oczywiście wykorzystuję sprzętowy Licznik/timer mikrokontrolera w trybie PWM, program praktycznie nie jest absorbowany do generowania sygnału, w programie zmieniam jedynie stan rejestru porównania i wyświetlam ten stan.
    W sumie jest to gotowe urządzenie :D działa, żaróweczka świeci, tyle że na płytce prototypowej.
  • #4 4725396
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Chyba że kolega chciał się pochwalić że sobie oscyloskop kupił? ;) Zrobienie generatora PWM to akurat 5 minut więc nie bardzo jest to coś wartego umieszczania w tym dziale.
  • #6 4725416
    michal2666
    Poziom 20  
    Przynajmniej jest coś nowego a nie milionowy wzmacniacz ... powiem szczerze, że lubię oglądać ciekawą aparaturę i pomyślałem że kogoś to zainteresuje. Jeśli nie mogę temat skasować.

Ryski: po naciśnięciu wartości zmieniają się ze stałą prędkością bo to układ właśnie pod impulsator, jednym pokrętełkiem będę zmieniał wartości w górę i w dół.
  • #7 4725458
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    michal2666 napisał:
    Przynajmniej jest coś nowego a nie milionowy wzmacniacz ...

Zgoda, też mam dość oglądania n-tego zasilacza czy wzmacniacza, ale dawanie czegoś co specjalnie nie wymaga dużego wkładu też raczej chyba nie powinno tu lądować.

A tematu nikt ci nie każe przecież kasować - jedynie zwracam uwagę ;)
  • #8 4725605
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany.Reg. pkt 8.1.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY
  • #9 4725646
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Ale kulturka, na filmiku najpierw powitanie "DZIEŃDOBRYYY" <lol> Nieźle urządzony warsztat, jakby na pokaz :-) Ale oscyloskop to masz bajer, właśnie tego mi też brakuje w warsztacie, ile taki kosztuje i jaki to model dokładnie :-) ???

PWM generowany programowo a program w czym pisany ?? :-)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest wykorzystanie mikrokontrolera do sterowania jasnością 12-woltowej żarówki za pomocą sygnału PWM. Projekt opiera się na generowaniu sygnału PWM sprzętowo, przy użyciu licznika/timera mikrokontrolera, co odciąża procesor. Sterowanie jasnością realizowane jest przez zmianę wartości rejestru porównania PWM, a sygnał jest wzmacniany tranzystorem BUZ11. Projekt jest prototypem na płytce stykowej i ma być rozwinięty do regulatora mocy dla laboratoryjnych płaszczy grzejnych. W dyskusji poruszono kwestie implementacji PWM sprzętowego versus programowego, sugestie dotyczące sterowania (np. impulsator zamiast mikroswitchy) oraz ocenę wartości projektu w kontekście działu DIY. Autor udostępnił również film prezentujący działanie układu oraz link do portalu naukowego z opisem projektu. Wspomniano także o zakupie oscyloskopu cyfrowego marki Tektronix, który posłużył do testów i prezentacji sygnału PWM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA