Pomysł na wykonanie zrodził się po awarii telewizora którego pilot wykorzystywał stary regulator oświetlenia. Z racji tego że dużo czasu spędziłem nad rozpracowaniem kodu starego pilota postanowiłem do problemu podejść troszke inaczej
OPIS UKŁADU
Sercem układu jest Atmega88 pracująca na kwarcu 14,7456MHz co pozwoliło na uzyskanie bezbłednej transmisji z PC'tem z prędkością 115kb. Całość zasilana jest z trafa toroidalnego o mocy 200W i napięciu 12V. Elementami wykonawczymi jest 10szt. BUZ11. Z racji że na mostku prostowniczym odkłada się prawie 1,6V trafo zostało "dowinięte" do 14V co pozwoliło maksymalnie wykorzystać moc żarówek. Całość elementów mocy została umieszczona na radaiotorze z wentylatorem (regulowany PWM) którego temperaturę mierzy zwykły DS18B20 (lub DS1820).
Sygnały docierające do Atmegi (szacunkowy prąd, temperatura, czujnik ruchu, odbiornik IR oraz miał być fototranzystor ale brakło pamięci
Do dyspozycji jest 40programów tematycznych oraz pamięć na 100 różnych kodów z OBOJETNIE JAKICH PILOTÓW nadajacych w standardzie 36kHz. Program na PC analizuje przesłane kody a Atmega zapisuje je w EEPROM (24C64). Po odłączeniu PC z programem konfiguracyjnym sterowanie odbywa się zaprogramowanym pilotem lub czujnikiem ruchu. Do wyboru jest rozjasnianie, sciemnianie, wyłączane/włączanie oraz zmiana programów.Układ dodatkowo posiada konfigurowalne bezpieczenie przeciwzwarciowe.
TESTY
Test regulatora został wykonany przy obciażeniu 10szt żarówek o mocy 20W. Po około 15min pracy Atmega uruchamia wentylator który schładza cały radiator. Dzieki regulowanym obrotom oraz odpowiedniemu algorytmowi sterowania udało się zminimalizować hałas jaki wydaje do takiego poziomu...że trzeba nadstawiać ucho żeby go usłyszeć
Co do programu konfiguracyjnego na PC to pisany w C++ i testowany tylko na komputerach z XP+ SP2.
PLIKI
Załączam schemat całego urządzenia, natomiast co do płytek muszę je jeszcze poprawić bo ...pomyliłem sobie elementy ze strony TOP i BOTTOM
Dodatkowo umieszczam wsad do Atmegi oraz program konfiguracyjny na PC. Jeżeli ktoś będzie chciał wykonać taki regulator służę pomocą.
Płytka (dwustronna) jest w sumie prototypem więc wykonałem ją samodzielnie.
KOSZT
Jak to przeważnie bywa wiekszość układów były u mnie na "stanie". Gdyby wszystko kupić w sklepie to koszt nie powinien przekroczyć 50-60zł (pod warunkiem że płytkę zrobi się samemu).
A teraz mała galeria.
Schemat już poprawny.
Fajne? Ranking DIY