logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieuczciwe praktyki konkurencji - zaniżanie cen i fałszywe oskarżenia

deeebo666 23 Sty 2008 10:16 1143 7
REKLAMA
  • #1 4725299
    deeebo666
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witajcie
    Temat byl niejednokrotnie poruszany przy roznych okazjach i czesto wzbudzal spore emocje wiec postanowilem go odswiezyc ihihih.
    Czy konkurencja zaniza Wam ceny ?
    Czy robi podchody?Spisuje ceny telefonow?Wysyla szpiegow?
    Czy pogrywa nieuczciwie?
    Ja mam problem z jednym "fachowcem".Zaniza ceny do kwot calkiem absurdalnych czasem , po to , zeby nastepnie rozpowiadac wszystkim ze to JA!!! zanizam ceny , jestem 5zlotowcem itp.
    Jak to sie odbuwa u Was?
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4725422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4725460
    deeebo666
    Poziom 15  
    Oczywiscie zgadzam sie ze podstawa sa odpowiednie kwalifikacje , umiejetnosci , kompetencje i sprzet tylko ja mowie o nieuczciwym zagrywaniu.Czyli przykladowo traceniu klientow na SE , Nokie i samsungi (najprosciej sie robi)bo konkurencja przysyla szpiegow i obniza ceny do 10-15zl za zwyklego i pwoiedzmy 40zl za CID 52.A zyja ze sprzedazy telefonow oraz akcesorii.
  • REKLAMA
  • #4 4725485
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4725486
    Left
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    w promieniu okolo 100m jest nas czterech. Do tego dochodzi jeszcze dwoch w innych miejscach.
    Powiem tak... Z konkurencja idzie sie dogadac. Mam dwoch gdzie pomagamy sobie w kryzysowych sytuacjach i jest gitara.
    Jeden w ogole nie chce slyszec o jakiejkolwiek pomocy. Najchetniej zarznalby nas we snie :D
    W sytuacjach gdzie konkurencja walczy z nami przez glupie gadkii zanizanie cen, trzeba po prostu robic swoje i sie nie przejmowac.

Pozdr
  • REKLAMA
  • #6 4725538
    deeebo666
    Poziom 15  
    No tak , robic swoje i sie nie przejmowac zgoda....Tylko w moim przypadku jest troche trudniej , wszedlem na rynek jako ostatni i ludzie maja mniej zaufania do mnie a jak jeszcze sluchaja opowiesci troche dluzej dzialajacego konkurenta i widza ze ma ceny baardzo niskie(a miescina jest biedna wiec kazdy grosz ma znaczenie) to juz calkowicie rece opadaja....Moze szyby mu w aucie potraktowac ihihihi(zart...chyba?)Pozdro
  • #7 4725611
    TxT
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    ja tam ze wszystkimi zyje w zgodzie, nie ma problemu, trzeba sie jakos dogadac....
  • #8 4725722
    sater
    Poziom 2  
    Widzisz w tym caly problem ze na konkurencje i zycie z nia nie ma jednej recepty bo bylo to zbyt piekne :) o konkurencji to sie niestety cale ksiazki pisze - ludzie na studia chodza profesorowie habilitacje robia . Kazdy z tu obecnych napisze Ci jak sobie sam radzi - owszem jest pare zasad - typu traktuj porzadnie klienta itp. itd. - ale niestety jak ktos bedzie chcial toczyc z Toba wojne to bedzie - moze sie z nim dogadac ale to wszystko zalezy od czlowieka nie ma zlotej zasady - dopoki rynek jest duzy wszyscy sie najedza problemy sie zaczna kiedy rynek sie skurczy - zaczna odpadac najslabsi. Moze jest jedna zasada na konkurencje :) - rozwoj trzeba ich po prostu przescignac na maxsymalnej ilosci pol - technologia-sprzet do lockow , jakosc swiadczonych uslug, ilosc swiadczonych uslug, oferta - czyli simlocki, serwis akcesoria telefony, nawigacje, karty pamieci itp, - mozna by bylo jeszcze wymienic pare rzeczy (np. wyglad lokalu tez wazna rzecz) ale najwazniejsze to ciagly rozwoj nie przejadaj kasy tylko inwestuj :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nieuczciwych praktyk konkurencji w branży serwisu telefonów komórkowych, takich jak zaniżanie cen usług do absurdalnie niskich kwot oraz rozpowszechnianie fałszywych oskarżeń o podobne działania. Uczestnicy podkreślają, że mimo presji cenowej i prób podchodów, kluczowe jest inwestowanie w nowoczesny sprzęt, posiadanie wykwalifikowanych serwisantów oraz oferowanie wysokiej jakości usług, co buduje zaufanie klientów. Wskazano, że nieuczciwa konkurencja może wysyłać „szpiegów” i stosować dumping cenowy, szczególnie na popularne modele telefonów, co utrudnia nowym graczom wejście na rynek. Rekomendowane jest skupienie się na solidności, rzetelności i ciągłym rozwoju oferty, obejmującej serwis, simlocki, akcesoria, nawigacje i karty pamięci. Wskazano również na różne podejścia do współpracy z konkurencją – od wzajemnej pomocy po całkowitą rywalizację.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA