logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skąd brać uszkodzone telefony nie majac punktu serwisowego

Rhingsm 12 Lip 2007 00:05 13851 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Skąd brać uszkodzone telefony do naprawy, jeśli nie mam własnego punktu serwisowego?

Najłatwiej brać uszkodzone telefony od klientów, odkupywać „trupy” za kilka–kilkanaście złotych i przyjmować je w rozliczeniu za naprawę, zamiast pozwolić im je wyrzucić [#4074142][#4075895][#4076125] Warto też pójść do komisów i zaproponować współpracę, bo trafia tam sporo uszkodzonych telefonów, a komis często nie naprawia ich sam [#4073943] Drugie źródło to zagraniczny eBay, najlepiej przez rodzinę lub znajomych za granicą, bo tam trafia dużo „defektów” [#4073708][#4079311] Trzeba jednak uważać, bo na niemieckim i angielskim eBayu ceny potrafią być już wysokie, a opis nie zawsze odpowiada stanowi telefonu [#4079311][#4082942]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4073673
    Rhingsm

Poziom 29  
    Ocena: 81
    Nurtuje mnie to pytanie dlatego postanowiłem otworzyc nowy temat. Odradzacie kupowanie na allegro(nie dziwie sie sam sie o tym przekonałem). To skąd brać telefony?? Naprawiam w warsztacie specjalnie dla tego stworzonego a telefony sie sprzydaja. Tylko skąd??
    Konto firmowe:
    HDL PRO Mateusz Wienzek
    Opolska 17, Krapkowice, 47-300 | Strona WWW: www.krapkowice.shipcenter.pl
  • REKLAMA
  • #2 4073708
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4073716
    Rhingsm

Poziom 29  
    tez tak myslalem!! a moze oplacalo by sie kupowac np na niemieckim ebay i wysylanie do rodziny w niemczech a potem duza paczka do mnie do polski?? zobacze co ciekawego maja do zaoferowania w nl bo niedlugo sie tam wybieram
    Konto firmowe:
    HDL PRO Mateusz Wienzek
  • REKLAMA
  • #4 4073943
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 106
    Albo idź do jakiegoś komisu i zaproponuj współpracę. Tam przychodzi sporo ludzi z uszkodzonymi telefonami a w komisach nie zawsze mają pojęcie jak je naprawiać .
  • #5 4074142
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Witam!
    Osobiscie posiadam ze 3 kilo plyt i to wszystko z odzysku. Jak klient przyniesie trupa badz naprawa przekroczy wartosc odkupuje za pare groszy.

@Madol1 zakladam ze nie naprawiesz dla siebie i kreci sie sie mase trupow, dasz klientowi "piataka" i chetnie go odda. Bo co ? Wyrzuci ?

pozdr
  • REKLAMA
  • #6 4074252
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    dickheadGSM napisał:
    Witam!
    Osobiscie posiadam ze 3 kilo plyt i to wszystko z odzysku. Jak klient przyniesie trupa badz naprawa przekroczy wartosc odkupuje za pare groszy.

@Madol1 zakladam ze nie naprawiesz dla siebie i kreci sie sie mase trupow, dasz klientowi "piataka" i chetnie go odda. Bo co ? Wyrzuci ?

pozdr

Ci powiem wyrzucą albo i nie ale tobie nie odda za 10 zł dużo jest takich.
  • #7 4074334
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    no a co dziwisz się że wolą wyżucić
    ty im mówisz ze telefon jest nie do naprawy albo wartość naprawy przekracza wartość telefonu ale ja mogę go odkupić od Pana /Pani za całe 10 zł
    to wiesz to ludzie mają to gdzieś...

pozdrawiam
    gsmrybnik.
  • #9 4074931
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    gsmrybnik napisał:
    no a co dziwisz się że wolą wyżucić
    ty im mówisz ze telefon jest nie do naprawy albo wartość naprawy przekracza wartość telefonu ale ja mogę go odkupić od Pana /Pani za całe 10 zł
    to wiesz to ludzie mają to gdzieś...

pozdrawiam
    gsmrybnik.

Ja rozumiem ale z drugiej strony po co im padnięty fon po prostu zwykła ludzka zawiść ,nie oddam bo on pewnie 3 raz tyle na nim zarobi nie oddam.
    A poza tym nie dam mu 100 za padło jak sprawny skupuje za 80(przykładowo).
  • #11 4075895
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    To trzeba podejść z sercem do takiego klienta :D Zaproponować kupno innego telefonu, a tego wziąć w rozliczeniu na części.

Niektórzy zostawiają dla dzieci albo zanoszą gdzieś indziej jeszcze.
  • #12 4076125
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Ja miałem kilka razy tak ze klijent sam zaproponował czy nie chce tego telefonu bo mu jest zbedny pytałem ile a on odpowiadał ze nic jak ma byc z niego dobry dawca.Rzadko bo rzadko ale sie zdarza.Nie ma co sie przejmowac ludziami zlosliwymi itp. trzeba zwrocic uwage na grono ludzi normalnych.Pozdrawiam
  • #13 4076829
    dodg3r
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Ja mieszkam w Hiszpanii. Tez mogbym zakrecic sie na ebay. Jezeli jestes zanteresowany to pisz.
  • REKLAMA
  • #14 4079311
    droopi
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    ja tez myślałem o skupowaniu telefonów w niemczech na ebay, myslicie że dostaniecie cuda np nokie 6230i za 1 euro :))))) to sie grubo mylicie tam nawet nokie 3310 po 10 euro schodza jest tam poprostu jedno wielkie G.... czasami myśle czy mozę z polski poprzez rodzine w niemczech nie wystawiac tam fonów uszkodzonych schodzą drozej niż w polsce :). Niemcy o lenie a z drugiej strony skapcy za 1 euro to telefon laduje do śmieci a jak wystawiaja na ebayu to nie wiedzą ile brac normalnie czubki. Zresztą jak wejdziecie na ebay to zobaczycie tylko uważajcie jak kupicie fona za 1 euro to w paczcie przyjdzie złom w dodatku pzrejechany pzrez walec no ale kupilście takzwany defekt fur bastler

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno patrzcie po cenach minute pzred końcem aukcji a nie po tych co zostało 10 dni i jest 1 euro.
  • #15 4079411
    szpilers
    Poziom 22  
    dokladnie;) czesto sie uda cos fajnego dostac za cene lcd;) a parfe razy mialem tak ze przyszedl ktos i dawalismy 20zl a nie chcial mowi ze mu rabat damy na naprawe lub telefon:)zaweze po komisach mozesz polatac jak ktos czegos nie bedzie chcial to pozniej siem ozna z takim czlowiekiem tez dogadac;)
  • #16 4080586
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    droopi napisał:
    ja tez myślałem o skupowaniu telefonów w niemczech na ebay, myslicie że dostaniecie cuda np nokie 6230i za 1 euro :))))) to sie grubo mylicie tam nawet nokie 3310 po 10 euro schodza jest tam poprostu jedno wielkie G.... czasami myśle czy mozę z polski poprzez rodzine w niemczech nie wystawiac tam fonów uszkodzonych schodzą drozej niż w polsce :). Niemcy o lenie a z drugiej strony skapcy za 1 euro to telefon laduje do śmieci a jak wystawiaja na ebayu to nie wiedzą ile brac normalnie czubki. Zresztą jak wejdziecie na ebay to zobaczycie tylko uważajcie jak kupicie fona za 1 euro to w paczcie przyjdzie złom w dodatku pzrejechany pzrez walec no ale kupilście takzwany defekt fur bastler

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno patrzcie po cenach minute pzred końcem aukcji a nie po tych co zostało 10 dni i jest 1 euro.

Nic dodać nic ująć, podobna sytuacja jest na ebay.co.uk (angielskim).
  • #17 4080619
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    syckoketrzyn napisał:
    dickheadGSM napisał:
    Witam!

pozdr

Ci powiem wyrzucą albo i nie ale tobie nie odda za 10 zł dużo jest takich.

Odda odda, jeszcze sie ucieszy, nie pisze ze kazdy ale z choinki czesci nie wzialem, oczywiscie jesli sprawny lcd to proponuje wiecej. Czesto sprzedaje telefon po nizszej cenie w rozliczeniu biorac szrota.
    pozdr
  • #18 4080875
    tooomek2
    Poziom 16  
    ceny na ebay są zapewne dlatego takie że już jest parędziesiąt ludzi którzy skupują właśnie w taki sposób, parę lat temu było naprawdę tanio, ale teraz to naprawdę ciężko żeby kupić coś co się nadaje do naprawy
  • #19 4081687
    Werewolf
    Poziom 25  
    Jak przysiądziesz to coś znajdziesz, ale i tak już nie wiesz czy kupujesz telefon który da sie naprawić i czy ktoś wcześniej nie powyciągał kilku części z niego. Bardzo solidnie przyczynili sie do tego Polacy.
  • #20 4081691
    Rhingsm

Poziom 29  
    polski ebay i allegro jezeli chodzi o telefony do naprawy to sie strasznie popsul. pomalu trzeba bedzie wyjezdzac za telefonami i wspolpracowac z komisami z zagranicy
    Konto firmowe:
    HDL PRO Mateusz Wienzek
  • #21 4082507
    tooomek2
    Poziom 16  
    no mi się dziś udało kupić ponad 20 szt na allegro, z czego 14 od jednej osoby bo tak każdego od innej osoby to za duże koszta wysyłki, jak widać da sie i na allegro, sam jestem sprzedającym i dobrze wiem że inni wykorzystują naiwność i niewiedzę kupujących.
    Trzeba zawsze pamiętać że jeśli towar jest niezgodny z opisem możesz go zwrócić, chyba że sprzedający umieści na aukcji treść i nr ustawy o tym że nie ponosi rękojmi za dany towar.
    często się zdarza że piszą że niby głośnik do wymiany a okazuje się że całe audio spalone, więc masz prawo to zwrócić.
    a tak już poza tematem to kupujący, pamiętajcie że kupując nawet kapcie za 5zł mając dokument zakupu lub drugą osobę mogącą potwierdzić zakup danego towaru u sprzedawcy macie gwarancję lub rękojmie do wyboru, i to gwarantuje ustawa, i wszelkie napisy bez gwarancji nie maja mocy
  • #22 4082942
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ja kupuje wszystko głownie na angielskim ebayu, ale sprawne telefony, jak sie wstrzelę w czas, to opłaca się, potem wgrywam tylko pl langa sciagam simlocka i sprzedaje na allegro. Z uszkodzonymi sie nie bawię, bo zwyczajnie nie mam czasu, i sprzętu żeby to zrobić, ale czasem widzę aukcję gdzie jest zalany, wyświetlacz zbity, lub jakiś guzik nie działa.
    Kupując na angielskim ebayu jest duże ryzyko, bo miałem kilka przypadków gdzie przyszedł mi telefon uszkodzony, wtedy trzeba bo sprzedać w pl, bo licząc na zwrot kasy to się nie opłaci, sama wysyłkę do UK kosztuje sporo.
  • #23 4085149
    onrad18
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    tylko jak sie kupuje cos z anglii to trzeba brac pod uwage poczte polska na ktorej co 3 paczka ginie
  • #24 4085562
    Werewolf
    Poziom 25  
    W poczcie polskiej nawet krajowe paczki giną... mogli by w końcu zrobić konkurencje i olać tego monopolistę...
  • #25 4096031
    pinout
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    @Madol1
    jak nie masz skąd brać cześci to rób sam soft - znam takie punkty ktore tylko soft robią a w hardware sie nie grzebią bo za dużo dla nich motania jest z cześciami i wogóle :)
  • #26 4099874
    gsmfan
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Sciagnie z ebaya ma swoje plusy i minusy. Kupilem uszkodzonego k750i za posrednictwem ebaya. Koles wyslal, ladnie tydzien i paczka u mnie. Ale jak zobaczylem w jakim stanie jest telefon raczki opadaja... Mial nie dzialac joy a przy okazji do roboty bylo podswietlanie lcd, przelacznik od kamerki no i obudowa do wymiany. Zwrocic nie zwroce tego bo przesylka z polski do Wielkiej Brytani troche kosztuje... A niby polacy robia najwieksze waly... Kupowac z allegro hmm i tak i nie. Czasami kupisz telefon za grosze i naprawa ograniczy sie albo do wygrzania i wypluskania. Przyklad Nokia 6111 -brak podswietlania cena 150 zl tasma z 25 i za 175 zl mamy telefon ktory w komisie stoi 490 zl ... Nokia 6810 uszkodzony zasieg kupiona za 30 zl, naprawa tanim kosztem - wanna, grzanie tel testowany miesiac smiga i poszedl na allegro za 100 zl. Sa tez telefony typu
    Cytat:
    chodzil normalnie az pewnego dnia zgubil siec i tak jest do dzis
    dostalem taki telefon rozbieram no i sie nie dziwie ze nie ma zasiegu bo po switchu zostaly wspomnienia. Dzwonie do kolesia mowie jak mial zasieg i teraz stracil jak tam elementu nie ma a odp.
    Cytat:
    to telefon kolegi wiec ja o tym nie wiedzialem

wywalisz mu negatywa to Ty tez dostaniesz w mysl zasady cos za cos :/

Polecam sie przejsc po komisach, duzo ludzi ma komisy a ich serwis opiera sie na "mam tornado wgram sobie flasha".

Pozdrawiam :)
  • #27 4100232
    ob
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    gsmfan: dobrze prawi, nie ma reguły na co się trafi...

Ale przeważnie kompletny złom na allegro sprzedają właśnie serwisanci ... zbierają uszkodzone części z naprawianych aparatów i składają z nich telefon co "nagle przestał działać"
  • #28 4100470
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ale tym samym psują innym zbyt... ja nie serwisuje telefonów bo nie mam do tego sprzętu, a ludzie już widząc jakiś podstęp niekupują... bo myślą że to kompletny złom.
  • #29 4101437
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    onrad18 napisał:
    tylko jak sie kupuje cos z anglii to trzeba brac pod uwage poczte polska na ktorej co 3 paczka ginie

giną to prawda , kupiłem też z angielskiego ebaya , gość miał 500 pozytywów i 0 negatywów więc raczej wysłał towar , ale ten niestety nigdy do mnie nie dotarł :cry:
  • #30 4101456
    gsmfan
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Co do pracy naszej poczty - nie komentuje. Mi krajowe paczki gina . . . Koledze z angli tez 2 paczki nie dolecialy :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy źródeł pozyskiwania uszkodzonych telefonów do naprawy bez posiadania własnego punktu serwisowego. Proponowane rozwiązania to współpraca z komisami, gdzie często trafiają telefony uszkodzone, które komis nie potrafi naprawić, oraz korzystanie z kontaktów za granicą, np. w Niemczech, Hiszpanii czy na angielskim eBayu, gdzie telefony uszkodzone są tańsze i mniej popularne do naprawy. Uczestnicy zwracają uwagę na ryzyko zakupu telefonów z aukcji internetowych, gdzie często trafiają się telefony powypadkowe lub z wyciągniętymi częściami, co utrudnia naprawę i obniża opłacalność. Wskazano także na problemy z przesyłkami pocztowymi, które mogą ginąć lub być uszkodzone, co zwiększa koszty i ryzyko. Wskazano, że warto budować zaufanie z klientami, proponując im wykup uszkodzonych telefonów na części, a także rozważyć skup telefonów od klientów, którzy nie chcą ich wyrzucać. Alternatywnie sugerowano rozwijanie umiejętności programistycznych (soft) zamiast napraw sprzętowych (hardware), co może być mniej kosztowne i bardziej dostępne. Podkreślono, że na polskim rynku aukcyjnym (Allegro, eBay.pl) jakość i dostępność uszkodzonych telefonów do naprawy znacznie się pogorszyła, co wymusza poszukiwanie źródeł za granicą lub bezpośrednią współpracę z komisami i klientami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA