logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć projekt generatora 3-fazowego w Pspice?

Loocas 23 Sty 2008 11:49 3149 6
REKLAMA
  • #1 4725573
    Loocas
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie!

Mam prośbę do kolegów z portalu którzy orientują się co nieco w programie Pspice..

Muszę wykonać projekt w w/w programie z opisem działania, przebiegami itp.

Temat projektu: Generator 3-fazowy (z jednego generatora na 3 fazy).

Za wszelkie informacje.. czy też sam schemat blokowy(ew. plik wykonawczy w w/w programie) z góry dziękuje.
    Mój mail: strocaster(_at_)o2.pl

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4725774
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Czy to ma być z 1 generatora o jednej częstotliwości (50Hz) czy o zmiennej częstotliwości ?

Jeżeli o jednej, to możesz zastosować dwa przsuwniki fazy po 120° dla częstotliwości roboczej (jedna z aplikacji wzmacniacza operacyjnego).

Czy generator ma jakieś konkretne parametry U, f ?
  • REKLAMA
  • #3 4726252
    Loocas
    Poziom 12  
    Jedyne dane jakie mam to temat projektu..

" Generator trójfazowy (z jednego generatora na 3 fazy ) "

więc myślę że jakieś dane można sobie samemu przyjąć..

Przyznam się że jeśli chodzi o ten program jestem trochę zielony..

A co do projektu to powinien zawierać:

- podstawy teoretyczne, opis działania układu
    - schemat ideowy układu, obliczenia elementów
    - podstawowe parametry układu (wejściowe, wyjściowe, zasilania, wzmocnienie )
    - wybrane fragmenty symulacji układu
    - porównanie wyników symulacji z obliczeniami

Zostało mi bardzo mało czasu żeby to zrobić a w pspicie mam jeszcze drugi projekt do zrobienia.. nie mówiąc o innych. Ehh..
    :|
  • #4 4726277
    Paweł Es.
    Wypadałoby prowadzącego podpytać co on miał na myśli, by w maliny nie iść !
  • REKLAMA
  • #5 4833776
    Loocas
    Poziom 12  
    Witam!

Tak - o jednej czestotliwości, mogą być dwa przesuwniki fazy po 120°, f - 50 Hz może być.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4834986
    Paweł Es.
    To można zrobić wg schematu poniżej:

Faza 1 to wyjście generatora
    Faza 2 to wyjście przesuwnika o 120°
    Faza 3 to wyjście po dwóch przesuwnikach o 120°

Zastosowany układ ma wzmocnienie równe 1 (z dokładnością do użytych rezystorów 10k) i zmienne z częstotliwością przesunięcie fazowe dane wzorem:

$$\varphi (f)=180-arctg (\frac{1}{2 \cdot \Pi \cdot R \cdot C})$$

gdzie R i C wartości elementów w obwodzie wejścia nieodwracającego
    wzmacniacza (C1,R2 i C2, R6).

Jak stworzyć projekt generatora 3-fazowego w Pspice?

dla 47nF i 39.1k mamy 119.999 stopni przesunięcia (zakładając idealność wzmacniaczy i ich bardzo duże wzmocnienie)

Rezystor 39.2k jest dostęny w szeregu 1%

W rzeczywistym układzie ze względu na rozrzut wartości elementów należy zastapić rezystory R szeregowo połączonym rezystorem o wartości zbliżonej do wyliczonej i małej wartości potencjometrem do dokładnego dostrojenia przesunięcia fazowego.
  • #7 4983383
    Loocas
    Poziom 12  
    Dzięki!

Chociaż prawdę mówiąc uporałem się z tym nie zaglądając już od mojej ostatniej odpowiedzi na elektrodę..

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła projektu generatora trójfazowego w programie Pspice, gdzie celem było uzyskanie trzech faz z jednego generatora o stałej częstotliwości 50 Hz. Zaproponowano rozwiązanie wykorzystujące dwa przesuwniki fazy po 120° realizowane za pomocą wzmacniaczy operacyjnych. Schemat obejmuje wyjście generatora jako fazę pierwszą, wyjście pierwszego przesuwnika jako fazę drugą oraz wyjście drugiego przesuwnika jako fazę trzecią. Przesunięcie fazowe jest regulowane przez elementy RC (kondensatory i rezystory), gdzie dla wartości 47 nF i 39,1 kΩ uzyskuje się przesunięcie około 120°. W praktyce zaleca się stosowanie rezystorów o tolerancji 1% oraz potencjometru do precyzyjnego dostrojenia fazy. Projekt powinien zawierać podstawy teoretyczne, schemat ideowy, obliczenia elementów, parametry układu, fragmenty symulacji oraz porównanie wyników symulacji z obliczeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA