logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR+DVD Samsung SV-DVD05 - nowy laser i nie czyta DVD

melon 23 Sty 2008 12:23 3497 3
REKLAMA
  • #1 4725692
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Witam
    W VCR-DVD Samsunga model SV-DVD05 wymieniłem laser typu SOH-DSSB.
    Problem w tym, że nowy nie czyta żadnych płyt DVD, płyta się kręci i widać, że laser świeci (słychać nawet charakterystyczne "mruczenie" które towarzyszy początkowemu odczytowi).
    Włożyłem płytę audio i tę odczytał.

Słyszałem, że trzeba zresetować pamięć w której zapisane są dane o ilości błędnych odczytów, czy ktoś naprawiał już ten model Samsunga i ma doświadczenie w tej sprawie ?

Na stronie cybortecha piszą o różnych procedurach resetu ale nie widzę na płycie przycisku reset a patent z ręcznym wysunięciem tacki nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 4725753
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam
    Moja sugestia - wymień kolego tasiemkę łączącą laser z pcb, tak na wszelki wypadek.
  • REKLAMA
  • #3 9220346
    **Majsterek**
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam

Po zamontowaniu nowego czytnika laserowego, należy wiązke lasera zogniskować na wysokości, w której na płycie są wypalone sygnały zero - 0, jedynkowe -1, przetwarzane na sygnał VIDEO i/lub AUDIO.

W celu wyregulowania ( zogniskowania wiązki światła lasera) należy, znaleść wyprowadzenie elektryczne sygnału z lasera (RF), podpiąc do oscyloskopu, a następnie regulować wysokością i/lub pochyłem prowadnic lasera - regulacja śrubkami.

Widmo przebiegu sygnału na osyloskopie, z laserka z nieco spłaszczoneej sinusoidy powinien zamienić sie na wyraźna sinusoidę.
  • #4 9220858
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Podstawowe pytanie po co był wymieniany stary laser i co się z nim działo bo jak ten stary coś czytał z dvd a ten nowy nie czyta to ewidentnie ten nowy laser jest do bani.
REKLAMA