logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon i450 - wykrywa głowicę, ale drukuje czyste kartki, co sprawdzić?

konmaj 23 Sty 2008 18:01 1904 4
REKLAMA
  • #1 4727048
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Witam. Mam taki problem z tytułową drukarką: dostałem ją kiedyś niesprawdzoną bez głowicy, po jakimś czasie wykonałem test przy pomocy kompatybilnej głowicy (z modelu iP1500) i drukarka wykrywa prawidłowo głowicę (w Monitorze Stanu), ale wypuszcza tylko czyste kartki, jakkolwiek w "macierzystej" drukarce głowica cały czas działa bez zarzutu. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Co może szwankować: płyta główna drukarki czy karetka? Z góry dziękuję za konstruktywne sugestie i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4727076
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Jeśli jesteś pewien jakości głowicy to masz spalony bezpiecznik SMD na płycie głównej .

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 4727213
    konmaj
    Spec od drukarek
    Dzięki - w najbliższych dniach rozbiorę drukarkę i obejrzę jej elektronikę.
  • REKLAMA
  • #4 4740370
    konmaj
    Spec od drukarek
    Drukarkę wczoraj rozebrałem i nie zauważyłem nic spalonego na płycie głównej, co oczywiście wcale nie musi znaczyć, że coś się nie przepaliło. A może orientujesz się, jak są oznaczone elementy sterujące głowicą w tym modelu?
  • #5 4771404
    konmaj
    Spec od drukarek
    Tak czy inaczej, sugestia godna "oficjalnego" podziękowania ;) Wygląda na to, że to bardzo podobny defekt do tego, który czasem występuje też w drukarkach firmy Epson, choć technologia drukowania jest inna. W tamtym przypadku jednak więcej wiadomo o uszkodzonych elementach na płycie głównej drukarki...
REKLAMA