logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wzmacniacza: Denon PMA, Yamaha AX/RX, Marantz PM czy NAD? Który lepszy?

kowalmen 23 Sty 2008 18:08 4112 7
REKLAMA
  • #1 4727079
    kowalmen
    Poziom 10  
    Panowie i Panie jeszcze raz zgłaszam się o poradę. Studiuję już od dawna wzmacniacze i powiem szczerze, że im więcej czytam na ten temat tym chyba jestem głupszy. Nie wiem już co mam wybrać. Doszedłem za to do kilku wniosków. Że nie mam zamiaru bulić za wzmacniacz wielkiej kwoty bo poprostu nie warto. Nie jestem żadnym audiofilem i nie znam się poprostu na dźwięku. Nie jestem też obdarzony słuchem absolutnym. Dlatego nie będę się wygłupiał i zaczne od podstaw. Chce kupić wzmaka i udało mi się wyłowic kilka modeli które mnie interesują. W sumie to myślę o Denonie PMA 750, 790 lub 1080. Zainteresował mnie też Yamaha ax550, rx 497 lub ampli 797. Ale jakoś nie jestem przekonany do ampli. Ewentualnie Marantz pm80, 50 lub 75(podobno nie do dostania). No i jest jeszcze NAD, który nie może mnie przekonac tym swoim wygldem.
    Wzmacniacz dla mnie powinien przede wszystkim dźwigać bas. Zależy mi na ładnym czystym dźwięku a nie na mocy. Prosze o jakieś podpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 4728573
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Sam wzmacniacz ?
    Dla audiofila proponuję NAD, CAMBRIDGE AUDIO, HARMAN KARDON.
    Jakiej muzyki będziesz słuchał ?
    Do rozrywkowej zdecydowanie polecam YAMAHA.
    Nie napisałeś ile chcesz wydać kasy ?

Miałem kiedyś Denon'a i zamieniłem na Yamaszke :D
  • REKLAMA
  • #3 4729346
    kowalmen
    Poziom 10  
    No właśnie nie zamierzam przeznaczyć wiele pieniędzy jak kiedyś chciałem. Mogę dać do 1000 zł ,ale nie ukrywam, że wolał bym dać mniej. Słuchać lubię różne rodzaje muzyki czyli to co wpadnie mi w ucho. Najbardziej jednak lubie rock, progressive rock itp, ale zdarza się jakiś ambient, trance ,drum'n bass. No i jeszcze wchodzi w to wszystko gust mojej kobiety która i britney nie pogardzi heh. Wniosek jest taki że powinien być to wzmak uniwersalny troche :)
  • REKLAMA
  • #4 4729634
    AxelNext
    Poziom 38  
    kowalmen napisał:
    Mogę dać do 1000 zł
    Pewnie chcesz wzmacniacz NOWY czyli na NAD'a Cię nie stać.
    Na HARMAN KARDON też raczej nie.
    Z CAMBRIDGE AUDIO to tylko na skromny model AZUR 540A.

Osobiście zainwestowałbym w YAMAHA AX - 397 http://www.allegro.pl/item301736571_yamaha_ax_397_gwar_3_lata_fv_dostawa_raty.html

Popatrz jeszcze na np.
    http://www.ceneo.pl
    http://www.skapiec.pl
    itp. portale.
  • #5 4729749
    kowalmen
    Poziom 10  
    No właśnie interesował mnie AX497 bo widziałem go w niezłej cenie http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=16397 ale teraz nie wiem czy 397 jest lepszy ? i tez jestem raczej za jamaszką. W sumie to mam teraz Amli sony str de 597 i teraz pytanie czy warto ?

Dodano po 1 [minuty]:

Ale w sumie nie koniecznie nowy. CZASEM warto kupić używkę która zdmuchnie jakiś słaby ale nowy sprzęt. Prawda ?
  • REKLAMA
  • #7 4729806
    kowalmen
    Poziom 10  
    Czyli radzisz żeby kupić nowy? Myślałem że raczej wszyscy radzą kupić używke. Najlepiej starą. Czy ten 497 będzie lepszy od ampli sony str de 597 ?
  • #8 4729857
    AxelNext
    Poziom 38  
    Pamiętaj że wybór zawsze należy do Ciebie.
    Jeśli masz okazję kupić dobrą używkę w stanie technicznym i wizualnym odpowiadającym twoim wymaganiom to nie ma co się zastanawiać tylko kupować.
    Czy ta konkretnie YAMAHA jest lepsza od twojego SONY to odpowiem Ci że nie wiem. Zazwyczaj wzmacniacz gra lepiej niż amplituner, ale różnica może nie być tak wielka jak sobie wyobrażasz.
    Radzę Ci zasięgnąć informacji na forum http://www.hi-fi.com.pl możliwe że dobrą używkę Ci znajdą ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza audio w budżecie do około 1000 zł, z naciskiem na czysty dźwięk i dobrą reprodukcję basu, bez konieczności dużej mocy. Rozważane są modele Denon PMA 750, 790, 1080, Yamaha AX 397, AX 497, RX 497, 797, Marantz PM 50, 75, 80 oraz NAD. Użytkownik preferuje uniwersalny wzmacniacz do różnych gatunków muzycznych, w tym rocka, progressive rocka, ambientu, trance i drum'n'bass, z uwzględnieniem gustu partnerki. Wskazano, że Yamaha AX 497 oferuje wyższą moc (2 x 130 W) niż AX 397 (2 x 95 W) przy niewielkiej różnicy cenowej, co czyni ją atrakcyjnym wyborem. Poruszono temat zakupu nowego vs używanego sprzętu, podkreślając, że dobra używka w dobrym stanie może przewyższyć nowy, słabszy model. Zwrócono uwagę, że wzmacniacz zazwyczaj oferuje lepszą jakość dźwięku niż amplituner, choć różnice mogą być subtelne. Polecono również konsultacje na forach specjalistycznych oraz korzystanie z serwisów porównujących ceny. Wśród marek wymieniono także Cambridge Audio i Harman Kardon, jednak ze względu na budżet są mniej realne do zakupu nowych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA