Ja bym się rozglądał za Yamahą Cambridge Audio i Marantzem.
Yamaha AX-497 - ładny wygląd, moc jest w miarę, ogólnie dobry piec. Jednak Yamahy, według mnie, mają efekciarskie brzmienie, może niczego nie brakuje, ale jednak.. .
Marantz - też jest dość ciekawy, jego wnętrze jest dość zatłoczone i dużo tu połączeń kablowych jest. Moc 2x40w/8r i tu nie ma popisu.. Lecz jakość dźwięku, powinien mieć dość ładną.
C.A - Azur C550A - wygląda dość poważnie, wykonany jest starannie, front tworzy gość gruba płyta aluminiowa. Przyjemny systemowy pilot CA z metalową górą. Widać sporo gniazd - dwa komplety przyzwoitych, zakręcanych, choć plastikowych, głośnikowych, sześć wejść liniowych, dwa wyjścia do nagrywania oraz wyjście z przedwzmacniacza. Dwa kolejne gniazda RCA służą do wpięcia wzmacniacza w firmowy system zdalnego sterowania. Środek wygląda bardzo porządnie, choć konwencjonalnie; cały montaż jest klasyczny i przewlekany. Za gniazdami wejściowymi następuje wstępne wzmacnianie sygnału (każde wejście osobno) w układach scalonych NE5532. Wzmacniacz ten był porównywany z Nad'em - C326BEE
. W bezpośrednim porównaniu z NAD-em, CA nie ma tak aktywnego dołu, ale kontrola nawet bardzo niskiego basu jest co najmniej dobra; nie jest on dodatkowo podkręcany, lecz właśnie dość spokojnie. To tyle co wyczytałem na temat Azura i myślę że pomogłem.