Witam, ostatnio rozebrałem napęd cd-rom i wyciągnałem 2 silniczki.
Jeden od wysuwania tacki, drugi od rozruchu płyty. Czy ten 2(od rozruchu) będzie działał w robocie i jak go uruchomić ?
Robilem kiedys cos podobnego, i mysle ze to sa zvykle silniczki, to wystarczy je podlaczyc do napiecia i pojedzie... ale wg. fotografii wyglada na silnik krokowy... poszukaj na elektrodzie, jest tego pelno... podaj jakies oznaczenie silniczka...
I - rf-300e-1d390 D/V 5.9 - testowalem i działa,
II - na temat durgiego nie posiadam żadnych informacji, ale w środku jest zbudowany jakby z miedzi i takich srebrnych "chłodnic" - nie wiem jak uruchomić
To jest silniczek krokowy. Czyli taki którego obrotami możesz sterować poprzez podanie impulsu na wirniku/obudowie. Masz tu do czynienia z bardzo sprytnym urządzonkiem np. kiedy podasz impuls na 1 i 2 uzwojenie na raz silniczek zrobi pół "kroku", jeśli tylko na pojedyncze uzwojenia zrobi 1 krok.
360: p (ilość biegunów wirnika) = kąt przesunięcia itp. itd. Tu masz całe kompendium na temat sterowania i ich właściwości Pozdrawiam WTK123
to nie jest silnik krokowy tylko silnik BLDC ( popularny bezszczotkowy ) do jego wysterowania potrzebny jest specjalny sterownik , wykorzystujący 3 halotrony informujące o położeniu wirnika , do robota zupełnie się nie nadaje
✨ W dyskusji poruszono temat wykorzystania silniczka z napędu CD-ROM do budowy milibota. Autor posiada dwa silniczki: jeden do wysuwania tacki, drugi do rozruchu płyty. Silnik oznaczony jako RF-300E-1D390 D/V 5.9 działa po podłączeniu do napięcia i nadaje się do prostych zastosowań. Drugi silnik, zbudowany z miedzi i metalowych elementów chłodzących, jest silnikiem bezszczotkowym (BLDC), wymagającym specjalistycznego sterownika z trzema halotronami do detekcji położenia wirnika, co czyni go nieodpowiednim do prostych robotów. Pojawiły się również sugestie, że niektóre silniki z napędów CD-ROM mogą być silnikami krokowymi, które steruje się impulsami na uzwojeniach, umożliwiając precyzyjną kontrolę obrotów. Do zastosowań w robotyce rekomendowano natomiast silniki dostępne w sklepie Elfa, które są droższe, ale lepiej przystosowane do małych konstrukcji robotycznych. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.