logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna prędkość internetu przy odległości 300m od centrali TP S.A.

makaronmc 15 Wrz 2011 17:51 2383 8
REKLAMA
  • #1 9930236
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    Witam.
    Na jaką szybkość internetu mogę sobie pozwolić maksymalnie?
    Obecnie mam 1 Mb/s od TP S.A.

Moja odległość od centrali to 300m, wiadomo że po kablu zrobi się tych metrów więcej ale bez przesady.

• REKLAMA
  • #2 9930617
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Pełne 10Mb lub niepełne 20Mb około 14-15 Mb.
  • REKLAMA
  • #3 9930653
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    W bardzo podobnym przypadku było 18 Mb/s z jedną "drobnostką": bardzo często rwało synchronizację. Te parametry typowo powinny pozwolić na 14-17 Mb/s (konieczne ADSL2+). Jeśli jednak te 300 m jest prawdą (w przybliżeniu) to kable mogą być mocno uszkodzone, a wtedy (na początek) nie radzę ryzykować z więcej niż 10 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #4 9930689
    makaronmc
    Poziom 30  
    A no właśnie, kiedyś dzwoniłem do TP i pani powiedziała że jestem na ADSL, czy mogą mnie przepiąć na ADSL2+ ?

Dodano po 1 [minuty]:

Kable uszkodzone ?

Słupek telekomunikacyjny i studzienkę mam kilak metrów od domu, jeżeli to coś zmienia.

Dodano po 5 [minuty]:

A i jeszcze jedno...

Od mojego domu jest przyłączony ten dom który widać za mną (zielony dach).

Zrobiono tak żeby nie kopać aż do studzienki komuś po działce (podłączyłem rodzince).
    Oni mają też 1Mb/s od Netii, ale to chyba mnie jakoś nie tłumi ?
  • #5 9934037
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Słupek nie jest podłączony bezpośrednio do centrali tylko do szafy rozdzielczej, która może stać np. 300m ale w drugą stronę od centrali - z 300m robi się 900:cry:
    Na takich odległościach z reguły leżą kable o niewielkiej grubości żyły.
    Tzw. "wcinka" w kabel - odgałęzienie do sąsiada - nie jest "zdrowa" dla kabla, zwłaszcza jeśli nie jest to kabel żelowany. Jest to bardzo prawdopodobne, przyłącza ziemne kiedyś były robione 2-parowym kablem RPX. Dobry kabel ale pod warunkiem, że leży w całości. Pogorszenie rezystancji izolacji ma duży wpływ na transmisję ADSL, szczególnie ujawnia się przy prędkościach powyżej 2Mbps.
  • #6 9934206
    makaronmc
    Poziom 30  
    Tzn.

Dom który jest podemnie podłączony jest przyłączony czarnym kablem telekomunikacyjnym.
    Przyłącze zostało robione ode mnie z piwnicy.

Czy dobrze rozumiem że wymiana zacisków żelowych może zmniejszyć tłumienia ?

Foto sytuacyjne :

Maksymalna prędkość internetu przy odległości 300m od centrali TP S.A. Maksymalna prędkość internetu przy odległości 300m od centrali TP S.A.

Dodano po 4 [minuty]:

Maksymalna prędkość internetu przy odległości 300m od centrali TP S.A. Maksymalna prędkość internetu przy odległości 300m od centrali TP S.A.
  • REKLAMA
  • #7 9934244
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Jest OK, to jest wykorzystanie wolnej pary na końcu kabla. Ja wcześniej miałem na myśli rozgałęzienie kabla w ziemi. Łącze sąsiada nie będzie miało wpływu na twoje pod warunkiem, że oba łącza są w skręconych parach kabla a nie wybrane przewody na chybił-trafił.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o maksymalną prędkość internetu przy odległości 300 m od centrali TP S.A., obecnie korzystając z 1 Mb/s. Odpowiedzi wskazują, że teoretycznie możliwe prędkości to 10 Mb/s lub 14-17 Mb/s przy ADSL2+, jednak mogą wystąpić problemy z synchronizacją, zwłaszcza przy uszkodzonych kablach. Wskazano, że odgałęzienie do sąsiada może wpływać na jakość sygnału, a także że wymiana zacisków żelowych może pomóc w redukcji tłumienia. Użytkownik zastanawia się nad możliwością zwiększenia prędkości do 20 Mb/s i pyta o ewentualne działania modernizacyjne ze strony TP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA