logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP AR 5316 - Jak naprawić drukarkę po burzy? Ksero działa, drukowanie nie.

krzygier 29 Cze 2009 16:20 2443 12
REKLAMA
  • #1 6718216
    krzygier
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Tak jak w opisie poszło po kablu od anteny do internetu najprawdopodobniej bo padła antena oraz karta sieciowa, porty com, USB (wszystko wbudowane na płycie głównej PC), switch usb no i drukarka w SHARPIE. Ksero chodzi idealnie. Wymieniłem wszystko co w kompie, kwestia teraz kserokopiarki od czego zacząć?? Z elektroniką i elektryką jestem obeznany dość dobrze jednak kserokopiarek jeszcze nie rozbierałem a nie chciałbym jej zepsuć do reszty bo póki co służy mi jako ksero.

Nie wyświetla żadnego kodu, jedynie tyle że komp nie widzi już urządzenia i nie idzie drukować.

Z góry dzięki za pomoc.
    Krzygier
  • REKLAMA
  • #2 6718286
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    A podłączałeś pod inny komputer ?
  • REKLAMA
  • #3 6718400
    krzygier
    Poziom 11  
    Tak podłączałem bo miałem dwa komputery do jednej drukarki po switchu USB połączone a jak switch padł to próbowałem z obu komputerów bezpośrednio efekt taki sam nie widzi drukarki. Podpiąłem nawet laptopa aby sprawdzić z innym całkiem komputerem czy wogóle znajdzie urządzenie i nic, nawet wymieniłem kabel USB też nic.
  • #4 6718512
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 94
    Do wymiany płytka ze złaczem USB
  • #5 6718527
    krzygier
    Poziom 11  
    Z tego co dzwoniłem do serwisu to oficjalnie powiedziano mi, że w tym modelu wszystko jest na płycie głównej i że trzeba całą płytę wymienić a to jest koszt ponad 1000zł więc nie warto.

A gdzie takową płytkę mogę zakupić??
  • #6 6718666
    robwik
    Poziom 25  
    W 5316 jest osobna płyta ze złączem a resztę rzeczywiście na głównej .Zostaje Ci autoryzowany serwis albo kupić jakąś używkę.
  • REKLAMA
  • #7 6718694
    krzygier
    Poziom 11  
    OK ale podejrzewam że nie ma 100% pewności że to tylko ta płytka ze złączem??

A może koledzy wiedzą bardziej szczegółowo gdzie mógłbym taką płytkę używaną dostać??
  • #8 6718966
    Stasio84
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Jest jeszcze iskierka nadziei, że działa w kopiarce port równoległy. Jeżeli tak to można przez niego drukować...Jeżeli jednak nie działa to nie chcę Cię straszyć ale często niestety nie wystarcza wymiana płytki z interfejsem, bo pada również płyta główna. Najlepiej gdybyś znał kogoś, kto posiada takie urządzenie (lub podobne np AR-M160) i podmienił na chwilkę płytkę z portem. Miałbyś wtedy jasność.
    Jeżeli mowa o kupowaniu to nie zaszkodzi zostawić posta tutaj na forum w odpowiednim dziale, być może ktoś ma taką maszynę na części.
    Ewentualnie można by było skontaktować się z Sharp Polska i zapytać o koszt naprawy...
    Najpierw jednak upewnij się co jest uszkodzone.
    Pozdrawiam
  • #9 6718989
    robwik
    Poziom 25  
    Sharp Polska niestety oni nie bawią się w naprawy tylko wymiana.
  • #10 6721013
    krzygier
    Poziom 11  
    Niestety port równoległy też nie działa, sprawdziłem na dwóch różnych kablach. Błąd komunikacji z drukarką, taki komunikat mam po wysłaniu dokumentu do druku po porcie rówoległym. Czyli zostaje szukać płyty głównej :( . Dobrze że chociaż jako ksero działa.
  • #11 6721519
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 94
    Nie płyta główna jak pisałem wcześniej lecz : SHARP AR 5316 - Jak naprawić drukarkę po burzy? Ksero działa, drukowanie nie.
  • REKLAMA
  • #12 6732398
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Jeśli nie pomoże wymiana płytki opisanej przez BoBa to w Sharp Polska
    bawią się w naprawy płytek (koszt średnio 500 zł).
  • #13 6834259
    R_R_
    Poziom 2  
    Witam, zgadzam się że w opisanym przypadku powinna pomóc wymiana płytki CPWBF0114QSE3.
    Proponuję zgłosić się do najbliższego serwisu kopiarek Sharp.
    To jest popularny model i napewno bedą mogli sprawdzić czy to ta płytka.
    W razie potrzeby koszt płytki to 370 brutto + koszt przesyłki.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka SHARP AR 5316 przestała być wykrywana przez komputer po burzy, mimo że funkcja kserowania działa poprawnie. Problem dotyczy prawdopodobnie uszkodzenia interfejsu USB lub płyty głównej urządzenia. Próby podłączenia do różnych komputerów i wymiana kabla USB nie przyniosły efektu. W modelu AR 5316 istnieje osobna płytka z portem USB, jednak serwis Sharp zaleca wymianę całej płyty głównej, co jest kosztowne. Port równoległy również nie działa, co eliminuje alternatywne metody drukowania. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana płytki CPWBF0114QSE3, która odpowiada za złącze USB. Możliwe jest także skorzystanie z autoryzowanego serwisu Sharp lub poszukiwanie używanych części na rynku wtórnym. Koszt naprawy płytek w serwisie Sharp wynosi około 500 zł, natomiast nowa płytka kosztuje około 370 zł plus przesyłka. Wskazane jest dokładne zdiagnozowanie uszkodzenia przed zakupem części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA