logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA2003 - wybór kondensatorów i zasilanie transformatorem TS 5/3

#Michal# 25 Sty 2008 18:04 3852 13
REKLAMA
  • #1 4734676
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Buduje taki "pokazowy" wzmacniacz do szkoły na tda2003 na schemacie: http://www.elektroda.net/audio/schematyideowe/wzmtda2003.gif "na pająka" i na desce, żeby wszystko było jak na dłoni widać, trochę pomógł mi już jeden kolega z forum, ale mam jeszcze takie pytania: kondensator C1 i C5 (220nF) mam w dwóch wersjach: Wzmacniacz TDA2003 - wybór kondensatorów i zasilanie transformatorem TS 5/3 Którą dać i gdzie i czym one się różnią ? Tak samo C4 (100nF) mam takie: Wzmacniacz TDA2003 - wybór kondensatorów i zasilanie transformatorem TS 5/3

I czy mogę go zasilać transformatorem wyjętego z radia (TS 5/3) wiem że ma 10v, ale czy on daje prąd stały ??? Dzięki z góry :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4734715
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Odnośnie kondensatorów.
    Nie ma to większego znaczenia i tak będzie dziać i tak. Możesz się ew. potem pobawić i zamieniać, sprawdzając czy jest jakaś różnica.

#Michal# napisał:
    I czy mogę go zasilać transformatorem wyjętego z radia (TS 5/3) wiem że ma 10v, ale czy on daje prąd stały ???

Nie możesz zasilić tego wzmacniacz bezpośrednio z wyjść transformatora, będziesz potrzebował jeszcze mostek prostowniczy oraz kondensatory filtrujące.
  • REKLAMA
  • #3 4734841
    #Michal#
    Poziom 14  
    Dzięki :) A czy mógłbym poprosić schemacik takiego mostka prostowniczego i kondensatorów filtrujących ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4735732
    oryba
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Ale jak schemacik mostka lub kondensatorów ? Normalnie idziesz do sklepu elektronicznego i kupujesz mostek prostowniczy i kondensatory elektrolityczne 4700uF i i 25V lub 50V zależy jakie trafo zastosujesz ale do tda2003 to najlepiej trafo 12V . Po wyprostowaniu przez mostek napięcie wyniesie 16,9V wprost idealne do tego układu.
  • #5 4735753
    #Michal#
    Poziom 14  
    No to sorry, nie wiedziałem ;) A takie teraz takie małe pytanko, bo właśnie skończyłem składać: Czy mogę podpiąć ten układzik do akumulatora samochodowego (12v, 45 Ah) ??
  • #6 4735850
    oryba
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Kolego spokojnie możesz podpiąć. Tylko moim zdaniem te wzmaczki najlepiej chodzą przy zasilani ok.18V bo jeśli niższe to wydaje się mi że ciszej grają. Mam też taki wzmaczek to testowałem z różnymi napięciami ale najlepiej jest przy tych ok.18V jeśli mniej to gra ciszej jeśłi więcej to bardzo się scalak grzeje. Ale w samochodzie jeśli zapalony to jest 14,4V to myślę że 70% może trochę więcej mocy z niego wyciągnie.
  • REKLAMA
  • #7 4735922
    #Michal#
    Poziom 14  
    Dzięki, a jeśli chodzi o to napięcie to będzie to pewnie bateria 9v lub kilka paluszków... Nie chodzi mi o głośność, to jest tylko takie dodatkowe zadanie na fizykę (ma zagrać) A ja mam go przedstawić i wyjaśnić działanie. Ale już mi się spodobało i pewnie zrobię jeszcze jeden dla siebie to będzie na tym transformatorku i mostku o którym pisaliście :) Oto to "dzieło" ;) Dodam jeszcze gniazdo do wejścia i wyjścia sygnału i oczywiście jakieś zasilanie :)

Może trochę dużo tych kostek i w ogóle takie wykonanie"dziecinne" ale mi się podoba i mam nadzieje że zadziała :)

p.s. Niestety.... Dziś nie odpalił, zobacze jutro na spokojnie czy dobrze połączone wszystko... ;(;(;(
  • #8 4736281
    foxik000000
    Poziom 29  
    Narysowałem na szybko dwa schematy prostych zasilaczy.
    Pierwszy z wykorzystaniem diod prostowniczych, drugi z użyciem gotowego mostka prostowniczego.

PS, narysuj w jaki sposób podłączyłeś potencjometr, a najlepiej póki co go odlutuj.
  • #9 4736323
    #Michal#
    Poziom 14  
    No o taki schemat mi chodziło :) A potencjometr... Patrząc od przodu (od gałki) i licząc od lewej (lewej swojej reki 1_2_3 ) to 1- masa, 2- kabelek idzie przed kondensator C1, 3-wejście dźwięku "+" . Wytłumaczyłem najlepiej jak umiałem.

p.s. wywaliłem potencjometr i nic.... Pewnie bym musiał kupić jakiś miernik, żeby posprawdzać !?
  • Pomocny post
    #10 4739295
    michcio200
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    KODOWE OZNACZENIA KONDENSATORÓW CERAMICZNYCH

3,3p =3,3
    33p =33
    150p =151
    470p =471
    1000p =102
    1500p =152
    4700p =472
    10 000p =103
    15 000p =153
    22 000p =223
    47 000p =473
    100 000p =104
  • Pomocny post
    #11 4739357
    januss73
    Poziom 32  
    Założę się, że pomieszałeś coś z masami. Zrób sobie taki próbnik z żarówki baterii kabelków i powiedzmy 2uch gwoździ, tak żeby żarówka świeciła po zetknięciu gwoździ i sprawdzaj przejśia. Jeden gwóźdź do masy wyłączonego zasilacza, czy tam gdzie podłączasz minus baterii drugi po kolei wszędzie tam gdzie na shemacie masz masę. Jak za którymś razem żarówka nie zaświeci, znaczy, że coś pogmatwałeś.
    powodzenia
  • #12 4746753
    #Michal#
    Poziom 14  
    :) No i znalazłem co było nie tak: 2 kabelki miały "przerwę w środku" , wiem że takie coś nie powinno mieć miejsca, ale to moje pierwsza konstrukcja, mam lekcję na przyszłość :)

Ale mam jeszcze takie pytania: jak "złączyć 2 kanały dźwięku na ten mój mono wzmak ?
    I czy da się wyeliminować takie coś że jak włączę lampkę na biurku to zaczyna buczeć ? Bo jak dotknąłem do masy minus z drugiego kanału i wyłączyłem monitor i lampkę to szumy były do zniesienia... choć i tak taki aż czysty dźwięk to nie był..
  • #13 4746843
    januss73
    Poziom 32  
    Da się. Trzeba zastosować kable ekranowane, czyli takie w oplocie, np ze starych słuchawek. Ekranowane muszą być te kable, którymi sygnał dźwięku dochodzi do wamacniacza. Oplot musi być zawsze podłączony do masy, ale musisz uważać żeby w żadnym miejscu obieg masy nie utworzył pierścienia, czyli tzw pętli masy, bo wtedy właśnie dopiero może zrobić się brum.
    No a żeby podłączy sygnał stereo poprostu zewrzyj oba kanały.
  • #14 4747806
    #Michal#
    Poziom 14  
    No i to by było na tyle. Dzięki wszystkim :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio na układzie TDA2003 według schematu z elektrody.net, realizowanego metodą "na pająka" i na płytce. Poruszono kwestie doboru kondensatorów ceramicznych C1, C4 i C5 (220nF i 100nF) – różnice między nimi są minimalne i nie wpływają znacząco na działanie układu. Zasilanie wzmacniacza bezpośrednio z transformatora TS 5/3 (10V AC) nie jest możliwe bez zastosowania mostka prostowniczego i kondensatorów filtrujących (np. elektrolitycznych 4700µF, 25V lub 50V). Zalecane jest użycie transformatora 12V, który po wyprostowaniu daje około 16,9V DC, optymalne dla TDA2003. Możliwe jest także zasilanie z akumulatora samochodowego 12V, jednak najlepsza moc uzyskuje się przy napięciu około 18V. Wskazano schematy prostych zasilaczy z diodami prostowniczymi i mostkiem prostowniczym. Omówiono także problemy z połączeniami masy i sposoby ich testowania za pomocą prostych próbników. W celu połączenia dwóch kanałów stereo do mono należy zewrzeć oba kanały sygnału. Aby wyeliminować brumy i szumy, zaleca się stosowanie ekranowanych kabli sygnałowych z ekranem podłączonym do masy, unikając pętli masy. Wzmacniacz może buczeć przy włączaniu innych urządzeń (np. lampki), co jest efektem zakłóceń masy. Autor pokazał zdjęcia swojej konstrukcji i otrzymał wskazówki dotyczące poprawnego podłączenia potencjometru oraz eliminacji błędów połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA