logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka Polar CZN3416 nie chłodzi chłodziarka

boka 27 Sty 2008 16:52 5448 6
  • #1 4741680
    boka
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z chłodziarko-zamrażarką Polar CZN 3416 nie chłodzi chłodziarka [temperatura minimalna to 15 stopni] zamrazarka wydaje sie ze chodzi poprawnie.
    Agregat pracuje cyklicznie jest jakby troche za ciepły.
    Model GL70AA czynnik R134a.
    Regulacja pokrętłem temp nie daje efektu obecnie jest na 6.
    Woda sie skrapla po ściankach wewnątrz chłodziarki.
    Co powinienem jeszcze sprawdzić?
    Dzieki i pozdrawiam
  • #2 4741890
    toudikat
    Poziom 19  
    Ocena: 168
    Jest ubytek czynnika (nieszczelny układ), po doładowaniu będzie OK z tym że nie wiadomo jak długo. Pasowało by wymienić filtr.
  • #3 4741897
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Cyklicznie tzn. jak długo pracuje a jak długo stoi.
    Może być tylko termostat do wymiany.
  • #4 7636253
    ddendek
    Poziom 11  
    Mam taki sam problem ze nie chlodzi z lodowka ARDO Model GL70AA czynnik R134a jak pokrece regulatorem to czasem sie zalaczy (roznie na godzine i na cala noc) i bardzo mocno chlodzi tzn. zamarza wsio w chlodziarce tez.Jak sprawdzic taki regulator ? Poradzi ktos.
  • #5 7636900
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3395
    ddendek napisał:
    Jak sprawdzic taki regulator ?

Wymienić - jest uszkodzony.
  • #6 7652229
    ddendek
    Poziom 11  
    znalazlem taki uniwersalny termostat W4 za 30 zl tylko jak go wymienic gdzie sie konczy ta kapilara jak idzie w dol do zamrazarki nie widze konca.
  • #7 7710607
    radekklimat
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Co do chłodziarki Polar to wyzuc ja i kup sobie nowa najlepiej Bosch bo po naprawie i tak sie za jakis czas rozszczelni, taki ich urok
    Natomiast kapilara jest zamocowana do parownika chlodziarki i po wymontowaniu termostatu poprostu go wyciagnij mocniej razem z kapilara a jej miejsce wprowadz nowa a jak sie nie da to musisz pruc izolacje z tyłu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Chłodziarko-zamrażarka Polar CZN3416 z czynnikiem R134a ma problem z chłodzeniem chłodziarki, której temperatura minimalna wynosi około 15°C, podczas gdy zamrażarka działa poprawnie. Agregat pracuje cyklicznie, jednak jest lekko przegrzany. Regulacja temperatury pokrętłem nie przynosi efektu. Wewnątrz chłodziarki skrapla się woda. Możliwe przyczyny to ubytek czynnika chłodniczego wskutek nieszczelności układu, co wymaga doładowania i wymiany filtra. Inną przyczyną może być uszkodzony termostat, który należy wymienić. Termostat jest wyposażony w kapilarę zamocowaną do parownika chłodziarki; wymiana wymaga wyciągnięcia starego termostatu wraz z kapilarą, co może wymagać usunięcia izolacji z tyłu urządzenia. W dyskusji pojawił się również model lodówki ARDO GL70AA z podobnym problemem, gdzie uszkodzony regulator temperatury powoduje nieregularne działanie chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA