logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Linux] Komunikator LAN na Linux zgodny z iChat dla Windows - poszukiwania

Pascalt 27 Sty 2008 21:25 4278 9
REKLAMA
  • #1 4742806
    Pascalt
    Poziom 22  
    Ocena: 143
    Witam,
    czy istnieje jakis komunikator sluzacy do wewnetrznej komunikacji wewnatrz sieci LAN, ktory bylby zgodny z ichatem pod Windowsa (dzialajacy na podobnej zasadzie)?
    Moje dotychczasowe poszukiwania w tym kierunku zakonczyly sie fiaskiem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4743086
    Pascalt
    Poziom 22  
    Dystrybucja: Gentoo
    Srodowisko: KDE

Co do Akeni.LAN.Messenger, to niestety demowka...

a co do LAN Communicator, to rowniez nie o taki program mi chodzilo (chyba, ze nie potrafie go skonfigurowac)... Chodzi o program, ktory dziala na tej samej zasadzie co ichat pod Windowsa (automatycznie wykrywa wszystkich uzytkownikow LANa), nie potrzebny jest serwer irc itd.
    Ustawiam jedynie "Polacz uzywajac:" "MailSlots" i mam liste wszystkich uzytkownikow w sieci (ktorzy maja oczywiscie odpalony komunikator ichat, lub inny - o ile takowy istnieje - dzialajacy na tej samej zasadzie).
    Nic takiego nie znalalem, a szukam od dluzszego czasu...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4743226
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Pascalt napisał:
    Witam,
    czy istnieje jakis komunikator sluzacy do wewnetrznej komunikacji wewnatrz sieci LAN, ktory bylby zgodny z ichatem pod Windowsa (dzialajacy na podobnej zasadzie)?
    Moje dotychczasowe poszukiwania w tym kierunku zakonczyly sie fiaskiem.

Pozdrawiam.

Jest tekstowa wersja IChat pod linuksa, niestety wymaga ona serwera IChat.

ps. znam tylko jedno miejsce w Łodzi, gdzie do komunikacji w sieci lokalnej wykorzystuje się ichata, a konkretnie - jeden z akademików PŁ.
  • REKLAMA
  • #6 4743482
    Pascalt
    Poziom 22  
    Niestety, klient LANChata jest zgodny z Windows LANChat 2.20, ktory nie jest zgodny z ichatem - probowalem.

A co do ichata, to wlasnie jest on potrzebny do jednego z akademikow Politechniki Lodzkiej ;)

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 4743496
    szaleniec
    Pascalt napisał:
    Niestety, klient LANChata jest zgodny z Windows LANChat 2.20, ktory nie jest zgodny z ichatem - probowalem.

A co do ichata, to wlasnie jest on potrzebny do jednego z akademikow Politechniki Lodzkiej ;)

Mieszkałem w tym akademiku, sam poszukiwałem sposobu na ichata pod linuksem.
    Są dwa problemy:
    1. linuksowa wersja jak i windowsowa zainstalowana pod wine wymagają serwera ichata. Na naszą prośbę ówczesny admin takowy serwer postawił
    2. jak już jest serwer, to trzeba przekonać ponad setkę użytkowników ichata, aby przekonfigurowali go tak, aby korzystał z serwera, a nie MS mailslots
  • #8 4743546
    Pascalt
    Poziom 22  
    Nie rozumiem. Napisales, ze zarowno linuksowa wersja jak i windowsowa wymagaja serwera ichata, wiec skoro pod windowsem jest OK, to i pod linuxem powinno byc ok, czy tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4743570
    szaleniec
    Windowsowa wersja może komunikować się na dwa sposoby:
    1. za pomocą mailslotów
    2. za pomocą serwera ichata

Linuksowa wersja jedynie za pomocą serwera. Użytkownik mający ichata skonfigurowanego tak, aby korzystał z mailslotów będzie na mógł komunikować się tylko z innymi użytkownikami używającymi tychże. W przypadku korzystania z serwera ichata jest analogicznie. Komunikacja będzie tylko z użytkownikami którzy korzystają z serwera a nie mailslotów. Mam nadzieję, że tym razem rozjaśniłem Ci sytuację.
  • #10 4743583
    Pascalt
    Poziom 22  
    Tak, dzieki, wszystko juz dla mnie jasne - tym samym dziwi mnie ten fakt, ze pod taki system jak Linux nie powstal jeszcze komunikator umozliwiajacy polaczenie przez MailSloty...

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano komunikatora LAN na Linux zgodnego z iChat pod Windows, działającego bez serwera IRC i automatycznie wykrywającego użytkowników w sieci LAN, podobnie jak iChat z wykorzystaniem MailSlotów. Zaproponowano programy Akeni LAN Messenger (demo) oraz LAN Communicator, które jednak nie spełniały wymagań. Wspomniano o tekstowej wersji iChat na Linux, wymagającej serwera iChat. OpenLanChat jest kompatybilny z Windows LANChat 2.20, ale nie z iChat. Problemem jest fakt, że iChat na Windows może komunikować się dwoma metodami: przez MailSloty lub serwer iChat, natomiast wersja Linuxowa obsługuje tylko komunikację przez serwer iChat. Użytkownicy korzystający z różnych trybów (MailSloty vs serwer) nie mogą się wzajemnie wykrywać ani komunikować. Brak jest natywnego komunikatora Linuxowego działającego przez MailSloty i kompatybilnego z iChat pod Windows, co utrudnia bezserwerową komunikację LAN między systemami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA