logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustabilizować napięcie w Simsonie 6V do zasilania LED?

zombek7 28 Sty 2008 10:13 2138 9
REKLAMA
  • #1 4744021
    zombek7
    Poziom 10  
    mój problem polega na tym że w moim motorze marki simson ładowanie jest z cewek i napięcie w akumlatorze(6V) podczas pracy silnika jest niestabilne,są bardzo duże skoki.. a chciałbym podłaczyc ledy do tego akumlatora co mam zrobic żeby diody sie nie zpaliły???

A może gdyby zastosować coś takiego do akumlatora i dopiero do tego ledy???? http://www.allegro.pl/item301086131_impulsowy_stabilizator_napiecia_5v_1a_nowosc.html jak myślicie dało by rade???
  • REKLAMA
  • #2 4744066
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Wystarczy prosty stabillizator typu rezystor i dioda Zenera, wartosci elementow zaleza od obciazenia.
  • #3 4744124
    PiotrekE
    Poziom 13  
    Możesz zastosować także LM7805
  • REKLAMA
  • #4 4744184
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    7805 do swojej pracy potrzebuje różnicy we-wy rzędu 2-3V więc odpada. Proponuję szeregowy stabilizator na tranzystrorze NPN z diodą np 5,1V w bazie.
  • REKLAMA
  • #5 4748471
    zombek7
    Poziom 10  
    hmm... yyyy no wiecia eszystko ładnie pięknie tylko jestem troche ciemny w tych sprawach (początki przygody z elektroniką) to cu byście proponowali na te diody?? bo zależy mi żeby sobie je podłączyć i żeby się nie paliły..
  • #6 4748541
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Prosty partyzancki sposób to akumulatorek 6V np 2Ah, mostek prostowniczy lub nawet prościej jedna dioda prostownicza i żarówka 6V 3W
    Na akumulatorze będziesz miał napięcie rzędu 6-7,5V 6V przy zgaszonym silniku 7V na zapalonym a przy wysokich obrotach nieco ponad 7V.
    Napiecie przemienne prostujesz diodą prostowniczą (wystarczy 1A dla aku 2Ah , dla większego większa dioda i żarówka może być 5W) i przez żarówkę 6V 3W ładujesz aku.
    Na początek to najprostsze rozwiązanie.
    Do zasilania diod (ale ilu i jakich?) możesz użyć stabilizator ale nie 5V tylko mniej np LM317, albo prościej(podejrzewam dla Ciebie) rezystor szeregowy do każdej.
  • #7 4752779
    zombek7
    Poziom 10  
    ok spoko... ale ja już mam akumlator 6V tylko nie mam pojęcia o co wam chodzi musiał bym miec jakis schemat bo z samego tekstu to nie kumam... a najlepiej to by ni się przydało coś takiego tylko nie wiem czy jest to możliwe??? poprostu jak bym miał stały prąd to już sobie umiem wszystko obliczyc i podłączyc..
    Załączniki:
    • Jak ustabilizować napięcie w Simsonie 6V do zasilania LED? schemat.JPG (16.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 4753168
    adams987
    Poziom 35  
    To jest najprostsze rozwiązanie :
    Jak ustabilizować napięcie w Simsonie 6V do zasilania LED?

Ale stabilizator 5V nie bedzie działał prawidłowo przy zasilaniu z około 6V , z 7V może , a z8V będzie. Tak więc LM 317 ustawiony na np 3V- zależy od koloru diod .
  • #9 4754704
    zombek7
    Poziom 10  
    a jakie te didy i jaka żarówka?? czyli jak zrobie coś takiego i zainstaluje ten stabilizator to będzie wszystko w pożądku??? i może być ten stabilizator co link podałem na samym początku tematu/????
  • #10 4757676
    adams987
    Poziom 35  
    Widzisz która godzina. Więc krotko, wyżej poczytaj tam pisze, bez obrazy.

Dodano po 3 [minuty]:

I naprawdę , patrzcie na posty bo to WAM powinno zależeć na tym a nie Mi. Drugi taki juz dzisiaj co tylko poczytać wyżej .

Podsumowanie tematu

✨ W motocyklu Simson z instalacją 6V problemem są niestabilne skoki napięcia z cewek podczas pracy silnika, co utrudnia bezpieczne zasilanie diod LED z akumulatora. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie prostego stabilizatora napięcia, np. układu z rezystorem i diodą Zenera dobranymi do obciążenia, lub stabilizatora liniowego LM317 ustawionego na napięcie odpowiednie do koloru diod LED (np. około 3V). Układ LM7805 jest nieodpowiedni, ponieważ wymaga różnicy napięć wejściowego i wyjściowego rzędu 2-3V, co przy napięciu 6-7V z akumulatora jest niewystarczające. Alternatywnie można zastosować stabilizator szeregowy na tranzystorze NPN z diodą Zenera 5,1V w bazie. Prosty sposób ładowania akumulatora to prostowanie napięcia przemiennego diodą prostowniczą i ograniczenie prądu żarówką 6V 3W. Stabilizator impulsowy 5V z linku aukcji może nie działać prawidłowo przy napięciu 6V. Dla początkujących zaleca się użycie rezystora szeregowego do każdej diody LED lub stabilizatora LM317 z odpowiednim schematem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA