logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje schematu lub wytlumaczenia jak zrobic kolorofon!

ZenekOPT 28 Sty 2008 11:17 1682 6
REKLAMA
  • #1 4744172
    ZenekOPT
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Poszukuje shematu lub wytlumaczenia jak zrobic kolorofon. Myslalem ze zrobie taki kolorofone ze podloncze do wejscia glosnikowego w wzmacniaczu ale watpie czy bedzie to dobry efekt wiec prosze o shemat lub wytlumaczenie jakieh czesci uzyc i jak to wszystko zmontowac! A jesli uwazacie ze pomysl z wejsciem glosnikowym jest dobry to prosze o napisanie!

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE.
    [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4744295
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6169
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji/artykułu

Na forum obowiązuje zasada:
    skorzystaj z wyszukiwarki - umieszczonej na Tytułowej Stronie forum

Poza tym, obowiązuje REGULAMIN i "przyklejone" do niego pytania wraz z komentarzami.
  • REKLAMA
  • #3 4745833
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    ZenekOPT napisał:
    podloncze do wejscia glosnikowego w wzmacniaczu

Chciałeś zapewne napisać, że podłączysz go do wyjścia głośnikowego.
    Schematów jest wiele. Podaj jakieś kryteria, tzn. czy żarówki mają być na 230V, czy raczej chcesz zastosować jakieś typu samochodowego na 12V lub nawet czy chcesz zrobić to na diodach świecących?
    Tu na Elektrodzie masz przykłady takich urządzeń. Wystarczy wejść do działu "Wizualne" na głównej stronie. Zamieszczam już konkretny link, ale popatrz jeszcze na inne.
    http://www.elektroda.net/wizualne/kolorofony.html
  • #4 4747703
    ZenekOPT
    Poziom 10  
    Wydawało mi sie ze jak podłącze 3 żarówki 230v tak aby z kolorofona wyszedł jeden kabel i po podłączeniu w wejścia + i - w wzmacniaczu to otrzymam błyski w rytm muzyki ale wydaje mi sie ze 3 230v żarówki będą troszkę za mocne. Proszę o jakąś rade!
  • REKLAMA
  • #5 4747755
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Nigdy takie żarówki nie będą błyskać, gdy je podłączymy bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza.
  • #6 4747874
    ZenekOPT
    Poziom 10  
    To napisz mi co będzie mi potrzebne aby stworzyć taki kolorofon
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolorofonu, czyli urządzenia reagującego na dźwięk poprzez sterowanie światłem. Autor pyta o schemat i wyjaśnienie, jak wykonać kolorofon, rozważając podłączenie go do wyjścia głośnikowego wzmacniacza. Zwrócono uwagę, że bezpośrednie podłączenie żarówek 230V do wyjścia wzmacniacza nie spowoduje efektu błysków, ponieważ takie żarówki nie będą reagować na sygnał audio w ten sposób. Zaproponowano rozważenie innych rozwiązań, np. użycie żarówek samochodowych 12V lub diod LED oraz skorzystanie z dostępnych schematów i przykładów na portalu Elektroda.net w dziale "Wizualne". Podkreślono konieczność zastosowania odpowiednich elementów elektronicznych do sterowania światłem zgodnie z sygnałem audio. Wskazano również, że nie jest konieczne wykonywanie czwartego kanału w niektórych schematach kolorofonów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA