logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić kolorofon z sygnalizatorów świetlnych? Pomysły i wskazówki

Adam200 05 Lut 2007 15:04 1328 10
REKLAMA
  • #1 3531230
    Adam200
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wydostałem ze szkoły 2 sygnalizatorki, takie jak zdaje się na karte rowerową (zdjęcie). Wpadłem na pomysł, że możliwe byłoby zrobic z tego kolorofon. Pokazuję zdjęcia, jak to wygląda. Jest możliwość zrobić z tego kolorofon ?? Jeśli tak, to proszę o pomysły ...

DZIĘKI !!
    Załączniki:
    • Jak zrobić kolorofon z sygnalizatorów świetlnych? Pomysły i wskazówki 070205_144400.jpg (37.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić kolorofon z sygnalizatorów świetlnych? Pomysły i wskazówki 070205_144344.jpg (38.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić kolorofon z sygnalizatorów świetlnych? Pomysły i wskazówki 070205_144335.jpg (30.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić kolorofon z sygnalizatorów świetlnych? Pomysły i wskazówki 070205_144300.jpg (40.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić kolorofon z sygnalizatorów świetlnych? Pomysły i wskazówki 070205_144216.jpg (47.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3531290
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    a co tu wymyslac schematow jest od groma podlaczysz sobie zarowki od sygnalizatora i masz
  • REKLAMA
  • #3 3531451
    Adam200
    Poziom 12  
    Dzięki za radę ;].

P.S. Czym można zastąpić schemat??
  • #5 3532580
    Adam200
    Poziom 12  
    chodziło mi bardziej o to, czy schemat da się zastąpić jakimiś kabelkami, czy cos.
  • REKLAMA
  • #6 3533404
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Kolego chyba się nie rozumiemy...

Schemat przedstawia sobą rysunek połączeń pomiędzy elementami elektronicznymi. Nie da się zastąpić np. tranzystora za pomocą przewodu.

Teraz pytanie:
    Jaki jest poziom Twojej wiedzy z dziedziny elektroniki ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3535047
    Adam200
    Poziom 12  
    wiem że tranzystora nie da sie zastąpić, ale mi chodzi o "płytkę drukowaną", którą się wytrawia. Czy samą "płytkę drukowaną" da sie zastąpić kabelkami ?? Nie chodzi mi tu o różne tranzystory, rezystory, czy jakiego kolwiek innego podzespołu. Chodzi mi o samą płytke ??
  • #8 3535134
    Artur k.
    Można zrobić tzw. "pająka" czyli lutować elementy bezpośrednio jeden do drugiego, jednak ta metoda nie nadaje się do bardziej skomplikowanych układów.

Dlaczego nie chcesz trawić płytki ?? - wszystkiego trzeba się nauczyć :)

Pozdrawiam
  • #9 3540000
    Adam200
    Poziom 12  
    mam odpowiedniego sprzętu do trawienia płytek ;(( dlatego pytam ;//
  • #10 3541594
    Artur k.
    Witam

Cóż to za sprzęt jest do tego potrzebny ??
    - chlorek ok. 3 zł
    - marker do płytek (najlepiej olejny) - 5 zł
    - laminat - 2 zł
    - słoik, miseczka itp. - znajdziesz w domu

Zamiast markera ostatecznie możesz użyć lakieru do paznokci.

Poczytaj trochę o wytrawianiu płytek

Pozdrawiam
  • #11 3551689
    Adam200
    Poziom 12  
    serdeczne dzięki :D spróbuje cos sam wytrawić ;p pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania kolorofonu z dwóch sygnalizatorów świetlnych pochodzących ze szkoły, przypominających te używane na kartę rowerową. Poruszono temat podłączenia żarówek sygnalizatorów oraz wykorzystania schematów elektronicznych do budowy urządzenia. Wyjaśniono, że schemat to rysunek połączeń elementów elektronicznych i nie można go zastąpić samymi przewodami, natomiast płytkę drukowaną można zastąpić metodą "pająka" – lutowaniem elementów bezpośrednio do siebie, choć jest to mniej praktyczne przy bardziej skomplikowanych układach. Użytkownik pytał o możliwość zastąpienia płytki drukowanej kablami, a także o sprzęt do trawienia płytek, na co udzielono praktycznych wskazówek dotyczących materiałów: chlorku, markera olejnego lub lakieru do paznokci, laminatu oraz prostych naczyń do trawienia. Podano również link do przykładowego schematu iluminofonii na 24V. Ostatecznie użytkownik wyraził chęć samodzielnego wytrawienia płytki, mając odpowiedni sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA