A wiec bawie sie Attiny2313 i plytka testowa. Po drodze zdazylem zablokowac jednego
Ale do rzeczy, mam sobie takie kod:
Sa z nim 2 problemy. Jak kazdy chyba wie PWM na max.255 wartosc. A wiec ja chce pokazywac w procentach jasnosc swiecenia - dziele pokazywany wynik na 2.55
I tu zaczyna sie problem, wg. procesora 255/2.5 to .... 85
Przy maksymalnym swieceniu mam 85 na LCD.
Nie mam pomyslu gdzie tu jest blad.
Drugi problem to czy da sie jakos zmnimalizowac lu calkowicie ukrucic migotanie lcd ?
LCD za szybki nie jest i efektem tego migania tego jest to ze niewiele na nim widac - tylko pod swiatlo.
LCD jest sprawny poniewaz przy wyswietlaniu powitania wszytko jest ok.
Nie chodzi mi aby ktos mi poprawil program tak aby dzialal - chcilbym wiedziec co jest czego powdem i jak to rozwiazac abym w przyszlosci nie popelnial tego bledu.
Z gory dziekuje. Za pomoc daje pomogl i ew. punkty
Ale do rzeczy, mam sobie takie kod:
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 1 , Compare A Pwm = Clear Down
Dim Pokaz As Integer
Cls : Lcd " Swiatlo v0.1" : Lowerline : Lcd " by Grzegorz Z."
Waitms 500
Pwm1a = 0
Do
If Pind.5 = 0 Then Pwm1a = Pwm1a + 2.55
If Pind.4 = 0 Then Pwm1a = Pwm1a - 2.55
Pokaz = Pwm1a / 2.55
Cls : Lcd "Moc: " : Lcd Pokaz
Waitms 5
Loop
EndSa z nim 2 problemy. Jak kazdy chyba wie PWM na max.255 wartosc. A wiec ja chce pokazywac w procentach jasnosc swiecenia - dziele pokazywany wynik na 2.55
I tu zaczyna sie problem, wg. procesora 255/2.5 to .... 85
Przy maksymalnym swieceniu mam 85 na LCD.
Nie mam pomyslu gdzie tu jest blad.
Drugi problem to czy da sie jakos zmnimalizowac lu calkowicie ukrucic migotanie lcd ?
LCD za szybki nie jest i efektem tego migania tego jest to ze niewiele na nim widac - tylko pod swiatlo.
LCD jest sprawny poniewaz przy wyswietlaniu powitania wszytko jest ok.
Nie chodzi mi aby ktos mi poprawil program tak aby dzialal - chcilbym wiedziec co jest czego powdem i jak to rozwiazac abym w przyszlosci nie popelnial tego bledu.
Z gory dziekuje. Za pomoc daje pomogl i ew. punkty