logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moze wie ktos jak najprosciej zbudowac sterownik ??

POTER 28 Sty 2008 22:21 1608 11
  • #1 4746592
    POTER
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    WITAM wszystkich mam taki problem potrzebuję zbudować sterownik który poruszał by (sterował) ramionami (os x,y) takiego jakby mazaka kwasowego chodzi mi o to żeby mógł mieć możliwość np zapisania tego poprzez ruch ramienia ( zapis) i później odwzorowane identycznego ruchu
    chciałbym to zrobić np za pomocą komputera (lpt, com) sam nie wiem
    , ma ktoś jakiś pomysł ??
    nie wiem czy dobrze umieściłem post. hmm . za odpowiedzi DZIĘKI

POZDRO ALL
  • #2 4746725
    marenc
    Poziom 24  
    http://www.akcesoria.cnc.info.pl/

Porozglądaj się tam ... są tam gotowe sterowniki, a jak nie masz doświadczenia z mikrokontrolerami lub programowaniem na PC to raczej radzę sobie odpuścić ten projekt ... zapewne chodzi Ci o rysowanie ścieżek na laminacie, tak? Poczytaj o frezarkach CNC, a zamiast wytrawiać możesz od razu frezować ... a jak się nadal upierasz przy mazaku to zawsze możesz go zamontować zamiast frezu ;)
  • #3 4753250
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Witam.
    Może jakiś prosty układ z mikrokontrolerem, który by komunikował się z komputerem? Znasz jakieś języki programowania????
  • #4 4753322
    marenc
    Poziom 24  
    Właśnie robię frezarkę CNC ;) Mikrokontroler napisany w C i na PC program napisany w Delphi. Komunikacja RS232 ;)

Nie wiem dokładnie co masz na myśli ... przedstaw lepiej swój punkt widzenia urządzenia ;)
  • #5 4756046
    POTER
    Poziom 13  
    nie wiem czy dobrze mnie zrozumiecie .. wiec tak chciałbym zbudować urządzenie które po zaprogramowanym torze poruszało by takim ramieniem( lub prowadnicy) z końcówka (coś w podobie grotu ale wyższa temperatura ) wycinającą cienki plastik. Tak jak kolega napisał np. przez port rs232 by sie komunikowało z pc tylko ze nie bardzo jeszcze sie znam na programowaniu i to jest ten ból :cry:

za odpowiedzi dzięki WIELKIE

POZDRO
  • #6 4759512
    marenc
    Poziom 24  
    Narazie jestem chory... ale w przyszłym tygodniu zrobię Ci fotki ... poczytaj o frezarkach CNC, a zamiast freza może tak jak potrzebujesz przemieszczać się grzałka(np ze stacji lutowniczych).
  • #7 4759689
    POTER
    Poziom 13  
    Oki z góry wielkie dzięki "mariuszlorenc" za wszystkie rady , jeszcze tylko trochę musze sie z tym programowaniem oswoić co i jak.

POZDRO
  • #8 4759841
    marenc
    Poziom 24  
    Program i sterownik mogę Ci sprzedać ... i to po raczej rozsądnych cenach. Jak chcesz sam napisać to mogę pomagać charytatywnie ;)
  • #9 4760589
    POTER
    Poziom 13  
    Wiesz co na początek spróbuje jakoś sie zapoznać z tym wszystkim i zobaczę jak to będzie mi wychodziło jak sie nie uda to wtedy chyba sie dogadamy co dalej.. jaki proponujesz język programowania jakiś posty ?? i jaki program do pisania ??
    tak na początek .. elektroniczna część raczej samemu zrobić dam rade
    ZA pomoc DZIĘKI WIELKIE

POZDO kolego :D
  • #10 4761690
    marenc
    Poziom 24  
    WIN32: Ja piszę w Delphi. Jest dosyć prosty i daje dużo możliwości dzięki darmowym komponentom i samouczkom w sieci ;) RS232 to banał w obsługiwaniu przez Delphi ;)

Mikrokontroler: Najprostszy BASCOM(ale ja się go nie uczyłem bo jest za mało uniwersalny i daje za małe możliwości). ASM(assembler) jest najszybszy, ale ciężko się w nim pisze i łatwo popełnić błędy(odstawienie prac nad projektem na dużej niż 7 dni skutkuje zamknięciem projektu bo nic się już nie pamięta). Gorąco polecam C. Jest prosty, a daje największe możliwości i elastyczność pracy.

Środowisko dla mikrokontrolera: AVR Studio + WinAVR.

Mikrokontroler: ATmega16 powinien wystarczyć pod każdym względem ;) a w razie czegoś są kompatybilne uboższe i bogatsze wersje, więc nie trzeba się przejmować gdy kod będzie przekraczał jej możliwości ;)

Kurs: http://mikrokontrolery.net/avr_kursy.htm na tej stronie masz kurs napisany w wszystkich językach z opisem ;)

Szczęście: no wiesz ... albo się ma, albo się nie ma :P

Mechanika: To pierwsze za co bym się wziął ... bo to ona sprawia największe problemy. Napisane sterownika to już finalizacja projektu...

Powodzenia ;)
  • #11 4778740
    POTER
    Poziom 13  
    Witam ostatnio nie miałem jak odpisać.... Wielkie dzięki Kolego za pomoc
    powoli próbuje sie nauczyć tego języka :D ale jak narazie rewelacji nie ma
    chyba zrobię tak jak mówisz ze program na koniec pracy nad projektem,

mam takie pytanie jaka moc tych silników według Ciebie była by wystarczająca??

Jeszcze raz wielkie Wielkie DZIĘKI KOLEGO

3maj sie i nie choruj

POZDRO ALL
  • #12 4778902
    marenc
    Poziom 24  
    Powiem tak... ja zrobiłem frezarkę do PCB na silnikach od drukarki(jakieś 0,4Nm) i pod warunkiem, że nie będzie frezowany żaden metal i mechanika się gdzieś nie zakleszczy to wszystko bardzo ładnie chodzi ... no może trochę wolno bo muszę sterować je półkrokowo. Wszystko zależy od Twoich funduszy, bo ja ich za dużych nie miałem. Myślę, że warto kupić lepsze silniki(mocniejsze) zamiast bawić się w poprawianie mechaniki do granic idealności ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy sterownika do urządzenia poruszającego ramionami w osiach X i Y, które miałoby sterować końcówką grzejną do wycinania cienkiego plastiku, z możliwością zapisu i odtwarzania ruchu. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie mikrokontrolera komunikującego się z komputerem przez port RS232 lub LPT. Zalecane jest użycie mikrokontrolera ATmega16 programowanego w języku C, z wykorzystaniem środowiska AVR Studio i WinAVR. Jako interfejs programowy na PC sugerowano Delphi ze względu na prostotę obsługi portu RS232. Wskazano również na gotowe sterowniki CNC oraz inspiracje z frezarek CNC, gdzie zamiast frezu można zastosować grzałkę. W kwestii napędu, silniki krokowe o momencie około 0,4 Nm (np. z drukarek) mogą być wystarczające do sterowania mechaniką, choć lepsze silniki zapewnią większą niezawodność i precyzję. Podkreślono, że projekt wymaga podstawowej znajomości programowania i elektroniki, a pomoc w pisaniu oprogramowania może być udzielona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA